Asia Bibi

De christin Asia Bibi uit Pakistan zat negen jaar gevangen om haar geloof. HVC heeft zich vanaf 2010 ingezet voor haar zaak, onder meer door jarenlang haar advocaat Saif-ul-Malook te ondersteunen.

  • Asia Bibi na haar vrijlating

    Asia Bibi na haar vrijlating

  • Asia Bibi voor haar arrestatie

    Asia Bibi voor haar arrestatie

  • HVC ondersteunde Asia Bibi's advocaat Saif-ul-Malook

    HVC ondersteunde Asia Bibi's advocaat Saif-ul-Malook

Eindelijk vrij

Asia Bibi werd in 2009 gearresteerd omdat ze de profeet Mohammed zou hebben beledigd in een ruzie met moslimvrouwen. Ze werd slachtoffer van een valse beschuldiging van blasfemie (godslastering). De aanleiding was een ruzie over de vraag of ze als christen het waterglas mocht delen met haar moslimcollega's. Ze werd veroordeeld tot de doodstraf door ophanging. De zaak van Asia Bibi werd bekend over de hele wereld. Het verhaal van Asia Bibi beheerste in 2018 en 2019 regelmatig de voorpagina's van kranten wereldwijd. Presidenten, regeringen, christelijke organisaties en de paus bemoeiden zich met deze zaak. Het Pakistaans Hooggerechtshof sprak haar in oktober 2018 in hoger beroep vrij. Een half jaar later kon ze met haar gezin vertrekken naar Canada.

Wie is Asia Bibi?

Aasiya Noreen, beter bekend als Asia Bibi, is afkomstig uit het Oost-Pakistaanse dorp Ittanwali. Ze is getrouwd met Ashiq Masih. Het echtpaar heeft vijf kinderen. Op 19 juni 2009 werd Asia Bibi gearresteerd omdat ze de profeet Mohammed zou hebben beledigd in een ruzie met moslimvrouwen. Ze kreeg een woordenwisseling met een islamitische collega die weigerde een glas water van haar aan te nemen. In de ogen van haar collega was het water, dat door een christen was aangeraakt, onrein geworden. Daarop zou Asia Bibi, volgens haar tegenstanders, het christelijke geloof verdedigd hebben.

De vrouwen vielen haar aan en wilden haar gezicht zwart maken en haar vervolgens op een ezel door het dorp voeren. De politie arriveerde echter op tijd en arresteerde Asia Bibi. Haar werd overtreding van de Pakistaanse wet op de godslastering (blasfemie) ten laste gelegd. Deze wet wordt in Pakistan vaak misbruikt, om persoonlijke geschillen op te lossen. Asia Bibi verklaarde zelf dat er al eerder spanningen waren geweest met de betrokken moslimvrouwen, omdat ze zich weigerde te bekeren tot de islam. In Pakistan komt het vaker voor dat mensen, onder wie veel christenen, worden opgesloten op basis van valse verhalen.

Ter dood veroordeeld

Op 7 november 2010 werd Asia Bibi veroordeeld tot de doodstraf door ophanging. Voor het eerst werd een vrouw in Pakistan wegens godslastering veroordeeld tot de doodstraf. Haar gratieverzoek aan president Asif Ali Zardari van Pakistan werd door de rechtbank geblokkeerd. Gratie kon pas worden verleend als het hof haar zaak in hoger beroep zou hebben afgehandeld.
 
Asia Bibi ging in hoger beroep, terwijl ze in de vrouwengevangenis in Sheikhupura haar lot afwachtte. Mede vanwege de doodsbedreigingen door radicale moslims werd ze over gebracht naar de gevangenis in Multan. Haar zaak werd maar liefst zes keer uitgesteld tot “latere datum”. Rechters durfden het vonnis niet in te trekken, de zaak werd telkens doorgeschoven. Uiteindelijk werd het doodvonnis door het gerechtshof in Lahore op 16 oktober 2014 opnieuw bevestigd.

Advocaat Saif-ul-Malook

In januari 2011 werd de gouverneur van de provincie Punjab, Salmaan Taseer, vermeerd door zijn eigen bodyguard. De moordenaar, Mumtaz Qadri, deed dit omdat de gouverneur Asia Bibi had bezocht in de gevangenis en het voor haar opnam. Advocaat Saif-ul-Malook stapte naar voren om de moordenaar aan te klagen. Niemand anders in Pakistan durfde Qadri aan te klagen, omdat moordenaar Qadri door extremistische groeperingen werd (en tot op de dag van vandaag wordt) vereerd als een held. Uiteindelijk werd Qadri ter dood veroordeeld en geëxecuteerd. Vanaf dat moment verloor advocaat Malook zijn bewegingsvrijheid en moest hij leven onder politiebescherming.

In maart van hetzelfde jaar werd ook minister Shabaz Bhatti van Minderheden geliquideerd. Hij was de enige christelijke minister van Pakistan en nam het voor Asia Bibi op. Hij werd op klaarlichte dag doodgeschoten door gemaskerde mannen.

  • HVC ondersteunde Asia Bibi's advocaat Saif-ul-Malook

    HVC ondersteunde Asia Bibi's advocaat Saif-ul-Malook

Mensenrechten gelden ook voor christenen, ik zie het als mijn opdracht om haar zaak te verdedigen” - advocaat Saif-ul-Malook

Nadat het Hooggerechtshof in Lahore in oktober 2014 het hoger beroep van Asia Bibi afwees, stapte advocaat Malook opnieuw naar voren. Hij wilde Asia Bibi redden van de strop, door haar te verdedigen voor het Supreme Court in Islamabad. “Mensenrechten gelden ook voor christenen, ik zie het als mijn opdracht om haar zaak te verdedigen”, stelde de advocaat, die overigens zelf moslim is. In totaal zou Malook vier jaar aan de zaak van Asia Bibi werken.

Naar het hoogste gerechtshof

Het hoogste gerechtshof (Supreme Court) in Islamabad besloot op 22 juli 2015 dat het de zaak opnieuw inhoudelijk zou bekijken en dat daarom het voltrekken van het doodsvonnis moest worden opgeschort. Ook deze behandeling werd geplaagd door herhaaldelijk uitstel vanwege maatschappelijke onrusten rond haar zaak. Islamitische geestelijken eisten haar dood en duizenden betogers gingen de straat op.

Ondertussen ging het medio september 2015 slecht met Asia Bibi. De slechte behandeling in de gevangenis en de voortslepende rechtszaken hebben Asia Bibi verzwakt, zowel fysiek als mentaal. In de gevangenis werd ze slecht behandeld en haar cel was onhygiënisch. Ze kreeg last van maagproblemen, inwendige bloedingen en pijn op haar borst en ze gaf bloed op.

De rechtszaak stond gepland op 13 oktober 2016, maar ging helaas niet door. Een lid van de rechtbank had zich op de ochtend van de hoorzitting afgemeld, omdat hij eerder rechter in de zaak van moordenaar Mumtaz Quadri is geweest en daarom niet als onafhankelijk kon worden gezien. Een nieuwe rechtbank moest worden gevormd. Gedurende het jaar 2017 bleef advocaat Malook aandringen op een snelle behandeling van de zaak.

  • Advocaat Malook bij het Supreme Court

    Advocaat Malook bij het Supreme Court

Asia Bibi vrijgesproken

Op 31 oktober 2018 werd Asia Bibi eindelijk vrijgesproken en na ruim negen jaar gevangenschap werd ze op 7 november 2018 ook daadwerkelijk vrijgelaten uit de gevangenis. Haar toekomst bleef echter onzeker – waar kan deze vrouw met haar familie veilig wonen? 

Op vrijdag 2 november ontvluchtte advocaat Malook Pakistan. Na de uitspraak van het hooggerechtshof van Pakistan dat Asia Bibi onschuldig is, braken er grote protesten los. Een aantal dagen zat de advocaat ondergedoken. Daarna werd hij, naar eigen zeggen, gedwongen Pakistan te verlaten. Na contact met HVC zette hij koers naar Nederland. Met slechts een plastic tasje vol spullen kwam de advocaat van Asia Bibi op zaterdagavond aan op Schiphol. Malook: "Verder kon ik nergens terecht. Jullie zijn één van de weinige organisaties die niet alleen geld ophalen rondom Asia Bibi, maar ook daadwerkelijk geholpen hebben."

Saif-ul-Malook, de advocaat van Asia Bibi

Jullie zijn één van de weinige organisaties die niet alleen geld ophalen rondom Asia Bibi, maar ook daadwerkelijk geholpen hebben."

- Saif-ul-Malook, de advocaat van Asia Bibi
Naar Canada

Een grote teleurstelling volgde in november 2018, toen tegenstanders van Asia Bibi een herziening van de vrijspraak aanvroegen. Hierdoor konden Asia en haar gezin Pakistan niet verlaten. Onder strenge overheidsbescherming verbleef ze in een safehouse. In de volgende weken arresteerden de Pakistaanse veiligheidsdiensten honderden extremistische leiders en betogers, die achter de onlusten in het land zaten.

Eind januari 2019 besloot advocaat Malook, ondanks dat hij van Nederland een verblijfsvergunning had gekregen, om terug te gaan naar Pakistan om zelf zijn cliënte te verdedigen totdat zij veilig is buiten Pakistan. En op 29 januari 2019 was het dan eindelijk zo ver: het verzoek om herziening werd afgewezen, niets kon Asia Bibi's vertrek nu nog tegenhouden! HVC, advocaat Malook en diverse (christelijke) politice lobbyden voor een spoedig vertrek en vroegen aan diverse landen om haar een veilige bestemming aan te bieden.

Het duurde nog tot mei voordat Asia en haar man eindelijk Pakistan konden verlaten. Ze reisden naar Canada, waar ze werden herenigd met hun dochters. 

Directeur Jan Dirk van Nifterik van Stichting HVC: “De rechtszaak van Asia Bibi is ten einde. Laten we niet vergeten dat de oorzaak van haar vertrek erg triest is. Door een valse beschuldiging na een discussie over een beker water, nam haar leven een dramatische wending. Na jaren van vreselijke gevangenschap en rechtszaken, moet ze noodgedwongen haar thuisland verlaten. Het valt niet mee om in een ander land een nieuw leven op te bouwen. Blijf bidden voor haar toekomst. Ten slotte willen we u heel hartelijk danken voor uw warme belangstelling en meeleven in de afgelopen periode. De vele blijken van betrokkenheid hebben ons team goed gedaan. We voelen ons gedragen door het gebed van christenen in Nederland. Het geeft ons moed om – vaak op de achtergrond – door te gaan met de hulp aan vervolgde christenen.” 

Stichting HVC blijft zich inzetten voor de andere Asia Bibi’s in Pakistan.

Bestel het boek 'Eindelijk vrij'

Bestel het boek 'Eindelijk vrij'

Het verhaal van Asia Bibi werd opgetekend in het boek 'Eindelijk vrij'. Journaliste Anne-Isabelle Tollet sprak Asia Bibi vele uren en schreef het autobiografische verhaal. In dit boek vertelt Asia haar verhaal. Het is het verhaal van lijden om het geloof en kracht en redding van God.

Nieuws over dit project

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!