Waarom Mannenweekenden?

18-12-2019“Je gaat je afvragen: ‘hoe sta ik als christen in deze samenleving?’” Volgens Jan Dirk van Nifterik, directeur van Stichting HVC, is dit één van de resultaten wanneer je deelneemt aan het HVC Mannenweekend. De organisatie deelt inspirerende verhalen vanuit de vervolgde kerk en er is ruimte voor persoonlijke ontwikkeling tijdens workshops, Bijbelstudies en gesprekken rond het kampvuur. CIP.nl sprak in aanloop naar het weekend dat in februari plaatsvindt alvast met Van Nifterik.

Waarom organiseert HVC deze weekenden?

We krijgen regelmatig de vraag of we als organisatie een Bijbelstudieweekend in leven kunnen roepen met een thema rondom de vervolgde kerk. Dit verzoek willen we graag een invulling geven. Hierbij vinden we het belangrijk om onderscheidend te zijn en om de deelnemer een echt betekenisvol weekend te bieden. We zijn een samenwerking aangegaan met de outdoortrainers van Humus. Zij gaan met de deelnemers aan de slag met ‘ervaringsleren’, waarbij je op een praktische manier leert om zelfreflectie toe te passen en een stukje persoonlijke ontwikkeling meekrijgt. Dit mengen we met lessen over de vervolgde kerk.”

Waarom is het een weekend voor mannen?

“Wij gaan ons niet beperken tot mannenweekenden, maar we moeten ergens beginnen. De praktijk leert dat er met name in de reformatorische gezindte meer voor vrouwen georganiseerd wordt dan voor mannen. We kregen de vraag naar een activiteit als deze dan ook relatief vaker van mannen. We zien ook de groeiende behoefte van mannen om met elkaar stil te staan bij persoonlijke thema’s en geloofszaken. Vandaar dat we ons eerst richten op deze behoeften, maar er zullen in de toekomst hoogstwaarschijnlijk vergelijkbare weekenden georganiseerd worden voor andere doelgroepen.”

Het thema is ‘Durf’. Waarom?

“Als rode draad door dit weekend loopt onder andere het leven van Paulus. Vanuit het leven van de apostel zien we dat hij regelmatig lef en durf nodig had om stappen te zetten in zijn leven. Ik denk dat het moed vergt om überhaupt als man het gesprek aan te gaan over persoonlijke zaken. Je moet daarnaast durven om jezelf een spiegel voor te houden en jezelf te willen ontwikkelen. Tijdens de workshops willen we de deelnemers hierin uitdagen. 
Aan de andere kant spreken we binnen de Bijbelstudies over de moed die de vervolgde christenen hebben om in moeilijke situaties te blijven getuigen en te blijven steunen op het geloof. Het thema ‘Durf’ overkoepelt dus beide delen van het programma.”

Februari kan een koude maand zijn. Waarom organiseren jullie dit weekend niet in de lente of in de zomer?

“We hebben goed nagedacht over de opzet van dit weekend en ik denk dat de omstandigheden juist een uitdaging vormen. Het is misschien koud in deze maanden, maar dan is het juist een mooie vraag hoe we de kou het hoofd kunnen bieden. Voor de duidelijkheid; de bedoeling is dat de deelnemers aan de slag gaan om warm te blijven, zowel lichamelijk als geestelijk. Ook willen we de stilte opzoeken en de kracht van de winterse natuur ervaren. Je komt in de buitenomgeving even helemaal los van de wereld om je heen. Je merkt er de impact van wat God geschapen heeft. Ik denk dat de mogelijke kou dan juist een heel mooi iets is om over na te denken als we in Gods schepping de warmte opzoeken rondom een kampvuur.”

Wat neemt de christelijke man die met dit weekend meegaat mee naar huis? 

“Je leert veel over en van de vervolgde kerk. De lessen die de vervolgde kerk ons leren, die neem je mee voor de rest van je leven is mijn ervaring. Je gaat je afvragen: ‘hoe sta ik als christen in deze samenleving?’ Het samen aan de slag gaan in de natuur kan daarnaast enorm veel inzicht opleveren over wie je bent en wat je valkuilen zijn. Ik durf eigenlijk wel te stellen dat je anders terugkomt dan dat je er heengaat. Je neemt bagage mee waarmee je nieuwe stappen kan zetten in je leven.”

Opgeven voor het eerste weekend in februari kan nog tot en met 31 januari 2020. Van Nifterik: “Wie heel graag wil komen, maar het bedrag voor deelname niet kan opbrengen, die nodigen we uit om even contact met ons op te nemen. We willen graag dat zo veel mogelijk mannen kunnen meedoen!” En is de directeur zelf ook aanwezig tijdens de HVC Mannenweekenden? “Natuurlijk!”, lacht Van Nifterik, ”Ik ga de deelnemers niet alleen in de kou laten zitten!”

Lees meer over het allereerste HVC Mannenweekend >

Dit interview werd gepubliceerd op CIP.nl >

 

Mis dit niet!

  •  Leer en ervaar  onder leiding van de
    outdoortrainers van Humus
  • Krijg  inspirerende lessen  vanuit de vervolgde Kerk door HVC
  • Volg interessante workshops en  Bijbelstudies 
  • Geniet van  goede gesprekken  rond het kampvuur
  • Sluit  nieuwe vriendschappen 
Zet de stap en meld je aan!
Jouw gegevens
Contactgegevens
Jouw keuze
Na je aanmelding ontvang je meer informatie via e-mail en een factuur voor de deelnemersbijdrage (€ 195,- all-in).