Gebeurtenissen Asia Bibi op een rij

15 november 2018

Aasiya Noreen, beter bekend als Asia Bibi, afkomstig uit het Oost-Pakistaanse dorp Ittanwali, werd op 19 juni 2009 gearresteerd omdat ze de profeet Mohammed zou hebben beledigd in een ruzie met moslimvrouwen. Ze kreeg een woordenwisseling met een islamitische collega die weigerde een glas water van haar aan te nemen. In de ogen van haar collega was het water, dat door een christen was aangeraakt, onrein geworden. Daarop zou Asia Bibi, volgens haar tegenstanders, het christelijke geloof verdedigd hebben.

De vrouwen vielen haar aan en wilden haar gezicht zwart maken en haar vervolgens op een ezel door het dorp voeren. De politie arriveerde echter op tijd en arresteerde Asia Bibi. Haar werd overtreding van de Pakistaanse wet op de Godslastering (blasfemie) ten laste gelegd. Deze wet wordt in Pakistan vaak misbruikt, om persoonlijke geschillen op te lossen. Asia Bibi verklaarde zelf dat er al eerder spanningen waren geweest met de betrokken moslimvrouwen, omdat ze zich weigerde te bekeren tot de islam. In Pakistan komt het vaker voor dat mensen, onder wie veel christenen, worden opgesloten op basis van valse verhalen.
 
Op 7 november 2010 werd Asia Bibi veroordeeld tot de doodstraf door ophanging. Voor het eerst werd een vrouw in Pakistan wegens godslastering veroordeeld tot de doodstraf. Haar gratieverzoek aan president Asif Ali Zardari van Pakistan werd door de rechtbank geblokkeerd. Gratie kon pas worden verleend als het hof haar zaak in hoger beroep zou hebben afgehandeld.
 
Asia Bibi ging in hoger beroep, terwijl ze in de vrouwengevangenis in Sheikhupura haar lot afwachtte. Mede vanwege de doodsbedreigingen door radicale moslims werd ze over gebracht naar de gevangenis in Multan. Haar zaak werd maar liefst zes keer uitgesteld tot “latere datum”. Rechters durfden het vonnis niet in te trekken, de zaak werd telkens doorgeschoven. Uiteindelijk werd het doodvonnis door het gerechtshof in Lahore op 16 oktober 2014 opnieuw bevestigd.
 
Bibi’s advocaten besloten om de zaak voor te leggen aan het hooggerechtshof in Lahore. Die bepaalde op 22 juli 2015 dat het doodsvonnis moest worden opgeschort. De hoogste rechters wilden de zaak opnieuw inhoudelijk bekijken.

Lange tijd werd de behandeling van de rechtszaak tegen Asia Bibi uitgesteld vanwege maatschappelijke onrusten rond haar zaak. Islamitische geestelijken eisten haar dood en duizenden betogers gingen de straat op. De rechtszaak stond gepland op 13 oktober 2016, maar ging helaas niet door. Een lid van de rechtbank had zich afgemeld, omdat hij eerder rechter in de zaak van Mumtaz Quadri (fel tegenstander van Asia Bibi) is geweest en daarom niet als onafhankelijk kon worden gezien. Een nieuwe rechtbank moest worden gevormd. 

Op 31 oktober 2018 werd Asia Bibi eindelijk vrijgesproken en na ruim negen jaar gevangenschap op 7 november 2018 werd ze ook daadwerkelijk vrijgelaten uit de gevangenis. Haar toekomst blijft echter onzeker – waar kan deze vrouw met haar familie veilig wonen? 

Asia Bibi (geboren 1 jan. 1965) is getrouwd met Ashiq Masih. Het echtpaar heeft vijf kinderen.

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!