Gesponsorde dominee: 'De oproerlingen dreigden om christenen te verbranden'

 • Dominee Javed

  Dominee Javed

 • Op weg door een dorpje onder gewapende begeleiding

  Op weg door een dorpje onder gewapende begeleiding

 • Dominee Javed met zijn gezin

  Dominee Javed met zijn gezin

 • Mevrouw Javed in de keuken van het gezin

  Mevrouw Javed in de keuken van het gezin

 • De kerkelijke gemeente komt samen op het dak van Javed's huis

  De kerkelijke gemeente komt samen op het dak van Javed's huis

15 juni 2018

Via het programma Steun een Zaaier is het mogelijk om dominees in verdrukking te ondersteunen bij hun werk. Afgelopen mei was een team van Stichting HVC op werkbezoek aan Pakistan en bezocht onder meer de gesponsorde Pakistaanse dominees. De verhalen van de dominees zijn indrukwekkend. In dit artikel leest u aan de hand van één van de bezoeken hoe zo’n bezoek verloopt en wat de dominees te vertellen hebben. Dominee Javed en zijn gezin wonen in één van de arme dorpjes rondom de grote stad Gujranwala in Pakistan. Zijn verhaal is tekenend voor het leven van veel Pakistaanse dominees.

Het verhaal van een gesponsorde dominee 

Met een uitnodigend gebaar staat dominee Javed bij de deur. Hij nodigt het team van HVC hartelijk uit om zijn huisje binnen te komen. We worden onthaald met een bloemenketting, het gebruikelijke ontvangstritueel in Pakistan. Kinderen kijken nieuwsgierig toe als twee blanke Nederlanders over de drempel binnenstappen. Gasten uit het buitenland komen hier niet vaak, de blanke huidskleur trekt duidelijk de aandacht!

Het bed is ook de eettafel

Het huisje is eigenlijk een kleine kamer in een verzamelgebouw, amper vijf bij vijf meter. Hier leeft, werkt en slaapt het hele gezin. Een keuken is er niet en de enige mogelijkheid om te koken is het gaspitje, buiten op de grond. Een tuinslang en een emmertje onder de trap vormen de  douchegelegenheid. Binnen is er nauwelijks ruimte voor stoelen en daarom mogen we plaatsnemen op het bed. In (een voor het HVC team minder lang vol te houden) kleermakerszit past iedereen er net op. Er wordt een kleed midden op het bed gelegd en de domineesvrouw brengt pannen met rijst, lamsvlees, naan (brood) en dahl (een soort soep). Rond het kleedje nuttigt het gezelschap de maaltijd. De warme ontvangst is overweldigend. Ondanks de armoede in dit gezin, schotelen ze het beste voor dat ze hebben. Het besef dringt door: vanuit armoede delen vraagt heel wat meer opoffering dan het delen vanuit rijkdom. 

Kerk op het dak

Achter het blijmoedige gezicht van dominee Javed gaat een wereld vol zorgen schuil. Dominees op het platteland van Pakistan hebben het niet makkelijk. Naast het dienen van de kerk hebben ze meestal ook nog een fulltime baan. Het werk levert weinig geld op en ondanks het harde werken leiden de dominees een armoedig bestaan. Ook de meeste gemeenteleden zijn arm. Van de collectes tijdens de kerkdiensten blijft nauwelijks iets over voor het levensonderhoud van de dominee. Een kerkgebouw heeft de gemeente niet. Ook als de temperatuur oploopt tot tegen de vijftig graden worden de bijeenkomsten gehouden op het platte dak van het huis van de dominee. 

Risico’s 

Dominees zoals Javed brengen grote offers. Vol toewijding besteden ze hun hele leven in de dienst van de Heere. Ze delen uit van hun schamele bezit aan de mensen die nog armer zijn dan zij. Ze lopen elk moment gevaar om opgepakt te worden en in de gevangenis te belanden. Toch proberen zij moedig uiting te geven van hun geloof in Jezus Christus in een land waar 96% van de bevolking islamitisch is. Dat moet uiterst voorzichtig gebeuren om te vermijden dat moslims aanstoot nemen aan de christelijke activiteiten. ‘Soms ontstaan er problemen,’ vertelt de voorganger, ‘zoals enkele jaren geleden toen een riksjachauffeur christelijke muziek afspeelde in zijn taxivoertuigje. Zijn islamitische passagiers stoorden zich hier dusdanig aan, dat ze de bestuurder begonnen te slaan. Al snel wisten ze meer mensen op de been te brengen en de meute begon winkeltjes en andere gebouwen te vernielen. De oproerlingen dreigden om christenen te verbranden. Pas nadat de christenen in het dorp zich begonnen te verdedigen, greep de politie in en keerde de rust terug.’ 

Doorgaan ondanks gevaar 

Ondanks het gevaar gaan dominees als Javed behoedzaam door en proberen ze het Evangelie te delen. Alles staat in het teken van het Koninkrijk van God. Kosten nog moeiten worden gespaard om één ziel voor het Koninkrijk van God te winnen. De getuigenissen van dominee Javed zijn bemoedigend. Het HVC-team is dankbaar dat deze dominee op zijn eenzame post laat meekijken in zijn leven. Daar waar de zaak van Christus het gezamenlijk doel is, valt een broederlijke band. 

Kostbare offers

Offers dienen andermans belang. Offers mogen iets kosten, ze doen pijn. Javed brengt offers omdat hij gehoorzaam wil zijn aan Gods roeping. Opgewekt dient hij de gemeente, armoede neemt hij op de koop toe. Javed wil niets liever dan anderen vertellen over het Woord van God, ondanks gevaar voor eigen leven. Hij straalt vreugde uit terwijl hij vertelt over de goedheid van de Heere. Zijn moed is een mooi voorbeeld voor andere gelovigen. Dominee Javed verdient onze steun en gebed! 

Dominee Javed is één van de dominees die steun ontvangt via Steun een Zaaier. Lees hier meer >

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!