Hulpprojecten voor getraumatiseerde vrouwen van start

  • Deze vrouwen zijn (recent) bevrijd uit handen van IS

    Deze vrouwen zijn (recent) bevrijd uit handen van IS

  • In de centra kunnen de vrouwen een naaiopleiding krijgen

    In de centra kunnen de vrouwen een naaiopleiding krijgen

  • Ook kunnen de vrouwen worden opgeleid tot kapper

    Ook kunnen de vrouwen worden opgeleid tot kapper

1 oktober 2019

Het geweld van IS heeft diepe wonden geslagen in de levens van duizenden Irakezen. Voor getraumatiseerde vrouwen start HVC dankzij giften van Nederlandse kerken een tweetal hulpcentra. Directeur Jan Dirk van Nifterik: “Dit is een programma dat uit drie delen bestaat; Bijbelstudie, een praktische cursus en professionele traumaverwerking. Een groep vrouwen komt elke dag bij elkaar om de verschrikkelijke dingen die ze hebben meegemaakt te kunnen verwerken. Om iets voor de toekomst op te kunnen bouwen, leren ze hoe ze een eigen naaiatelier of kapsalon kunnen starten”.

Twee hulpcentra

Net buiten het vluchtelingenkamp van Ba’adra is een hulpcentrum opgestart. In dit centrum kunnen de vrouwen een naaiopleiding krijgen, maar ook worden opgeleid tot kapster. Na het volgen van deze training worden vrouwen geholpen bij het opstarten van een minionderneming, zodat ze zelf iets kunnen bijverdienen om hun gezin tot steun te zijn. In Batnaya hoopt binnenkort het tweede hulpcentrum van start te gaan. Het dorp is grotendeels verwoest, maar de wederopbouw van huizen komt langzaam op gang. Van Nifterik: “Onlangs keerden de eerste mensen, voornamelijk Chaldeeuwse christenen, terug naar het dorp. Onze hoop is dat meer mensen terug  kunnen keren als er activiteiten in het dorp worden ontplooid”. 

Verwerking van misdaden tegen vrouwen

Er komen steeds meer verhalen over de door IS gepleegde oorlogsmisdaden naar buiten. De terreurgroep heeft zich op grote schaal schuldig gemaakt aan vrouwenhandel. Duizenden meisjes en vrouwen zijn op gruwelijke wijze seksueel misbruikt en gebruikt als slaven. Daarom biedt HVC de deelnemers, naast de naai- of kappersopleiding, een verwerkingsprogramma aan. De dagen beginnen met Bijbelstudie, rond het thema ‘vrouwen in de Bijbel’. Van Nifterik: “In Ba’adra nemen ook jezidi vrouwen deel. Vaak komen deze vrouwen voor het eerst in aanraking met het Evangelie”. Psychologen helpen bij het verwerken van moeilijke gebeurtenissen, bijvoorbeeld door gesprekstherapie en tekenopdrachten. De deelneemsters krijgen een maaltijd en er zijn groepsgesprekken voor het delen van ervaringen. 

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!