Nieuwe grondwet heeft grote gevolgen voor Nepal

  • Straatbeeld in Nepal

    Straatbeeld in Nepal

28 november 2015

Gevolgen ‘godsdienstvrijheid’ in nieuwe grondwet

In de nieuwe democratische grondwet van Nepal is onder meer een scheiding tussen kerk en staat opgenomen. De wet is eind september aangenomen, waardoor Nepal niet langer officieel een Hindoestaat is. “Ons land is multi-etnisch, meertalig, multi-religieus en multicultureel. Dit nieuwe document zal de rechten van alle Nepalese broeders en zusters beschermen,” sprak president Ram Baran Yadav bij het ondertekenen van de nieuwe wet.

De nieuwe Nepalese grondwet discrimineert volgens India een etnische minderheid die van Indiase oorsprong is. Sindsdien blokkeert India de grens met Nepal. Door deze - onofficiële - handelsblokkade aan de Indiase grens kampt Nepal met grote tekorten.  
De handel met India ligt door de blokkade stil. Er is ook minder handel met China, het enige andere buurland. Na de aardbeving van dit jaar in Nepal, zijn de meeste handelsroutes met China niet meer begaanbaar. 

Het grootste tekort is brandstof. De brandstof moet nu via de lucht het land in worden gevoerd. Sommige scholen liggen stil door een tekort aan brandstof. Daarnaast groeit het tekort aan medicijnen en voedsel. Ondertussen houdt India vol dat er geen sprake is van een blokkade, maar dat vrachtwagens Nepal niet in durven door etnische spanningen. Nepal ziet de blokkade echter wel als een tegenreactie van India op een nieuwe Nepalese grondwet.

Verslag ter plaatse

Onze contactpersoon ter plaatse vertelt: "De tekorten zijn toegenomen, voor een liter brandstof moet 20, 30 of zelfs 40 uur gewacht worden. Zelfs water en voedsel is soms matig leverbaar. Sommige boeren kunnen hun oogst niet naar de stad brengen, vanwege het ontbreken van transport mogelijkheden. Het is nu toegestaan om op het dak van de bus mee te rijden, en dat voor 10-20 eurocent, zodat elke centimeter wordt benut. 

Waterzuiveringsinstallaties kunnen niet meer op volle kracht werken. Diesel generatoren komen stil te staan, wat problematisch is tijdens stroomstoringen, zeker nu de winter aanstaande is. Papier komt ook uit India, maar is nu ook niet beschikbaar. Hierdoor kunnen er geen Bijbels worden bijgedrukt voor de Bible Society in Kathmandu.” 

Bid mee dat de herbouw van de kerken en huizen, waar HVC in ondersteunt, niet stagneren zal!

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!