Noodhulp na cycloon Michaung in India

  • Evangelist Pulipati deelt hulp uit

    Evangelist Pulipati deelt hulp uit

  • De gevolgen van de cycloon zijn overal zichtbaar

    De gevolgen van de cycloon zijn overal zichtbaar

  • De cycloon zette straten onder water

    De cycloon zette straten onder water

15 december 2023

Een stevige cycloon hield huis in de week van 4 tot en met 10 december in India. Windsnelheden van meer dan 100 kilometer per uur bliezen bomen, masten en ook huizen en hutjes omver. Er viel op sommige plekken 34 cm regen binnen 24 uur. Die zette straten, wijken en dorpen blank. Spontaan ontstane rivieren spoelden onderkomens weg. HVC-contactpersoon evangelist Prempaul Pulipati van Living Bread Foundation kon al noodhulp uitdelen.

De weerdiensten waarschuwden uitgebreid voor de cycloon, tienduizenden mensen werden geëvacueerd. Het aantal slachtoffers bleef gelukkig beperkt, met naar schatting enkele tientallen doden. De materiële schade is wel groot. Met name kleine huisjes en hutjes zijn tegen de vlakte geblazen. Ook de watervoorziening is een probleem. Vanwege de zeer hoge waterstanden is er grote kans dat waterbronnen verontreinigd raken.
De cycloon heeft ook op de langere termijn een fors effect. De boeren stonden op het punt de oogst binnen te halen. Een deel van de rijstoogst moet als verloren beschouwd worden. Ook is er schade aan de infrastructuur, van wegen en elektriciteitsvoorziening.

Van partners in het getroffen gebied kreeg HVC het verzoek om noodhulp te verlenen aan getroffen christenen. Via het netwerk van evangelisten dat HVC in deze regio heeft, kan HVC deze christenen goed bereiken. De focus bij deze noodhulp ligt op de arme christenen in de regio, die bij natuurrampen als deze extra kwetsbaar zijn en vanwege hun geloof een kleiner sociaal netwerk hebben waar ze op terug kunnen vallen.

De armoedige onderkomens waarin de armste christenen leven, waren in veel gevallen niet bestand tegen deze wind en regen. Daarom is er in de eerste plaats behoefte aan zeil voor tenten. Deze groep mensen is voor de watervoorziening afhankelijk van putten in de omgeving. Vanwege mogelijke verontreiniging zijn waterfilters nu een andere basisbehoefte. 

Veel van de zwaar getroffenen zijn dagloners. Wat vandaag verdiend wordt, gaat vaak dezelfde dag grotendeels op aan eten. Een storm als deze zet een streep door werkgelegenheid op korte termijn. Via de partners wil HVC deze getroffen mensen daarom als laatste ook ondersteunen met een eenvoudig voedselpakket. Hierin zitten basisbenodigdheden als rijst, olie, dahl, theepoeder, suiker, biscuits, groenten en zeep. Een kleine familie kan er een maand mee vooruit.

Geef voor noodhulp in India

Helpt u de armsten die zijn getroffen door cycloon Michaung? Dank u wel!

Betaalmethode

Selecteer uw bank

Gegevens
Uw gegevens verwerken wij met respect voor uw privacy 

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!