Wicky: gegrepen door
 de God van het Boek 

Door: Maarten Boeve, HVC Communicatie

Het is januari 2023. De dag in India begint warm en vochtig. Het ontbijt heb ik vandaag maar overgeslagen. De effecten van het scherpe eten hebben me een slapeloze nacht bezorgd. Toch kijk ik uit naar deze dag. Samen met een collega ga ik op bezoek bij evangelisten die werkzaam zijn in een aantal afgelegen bergdorpen. Wat slapjes op de benen stap ik in de terreinwagen die voorrijdt. 

Met een vriendelijke lach begroet contactpersoon John ons. De chauffeur stuurt naar een asfaltweg die ons de bergen in voert. In de 7-persoons terreinwagen zitten ook mensen die we nog niet kennen. Ik draai me om en op de achterste bank begroet ik een man van een jaar of 25. Hij is klein, gespierd en ziet er verzorgd uit. Hij spreekt geen Engels, dus stelt contactpersoon John hem aan ons voor. De jongeman heet Wicky. Terwijl we dieper de bergen in trekken, noteer ik op de schuddende achterbank zijn verhaal. 

 • Op jonge leeftijd kreeg Wicky een Bijbel

  Op jonge leeftijd kreeg Wicky een Bijbel

"Begin met lezen!"

Wicky groeide op in een van de volledig hindoeïstische bergdorpjes waar we vanochtend langs komen. In zijn tienertijd gaf een familielid hem een Bijbel. De jonge Wicky nam de Bijbel mee, maar liet hem links liggen. Op een dag was het alsof Iemand zijn hand pakte en zei: “Begin met lezen!” Hij voelde dat deze leiding kwam van de God van dit Boek. Toen hij eenmaal begon te lezen, kon hij er niet genoeg van krijgen. 

 • Voor werk ging Wicky naar de grote stad

  Voor werk ging Wicky naar de grote stad

Betrokken bij vechtpartijen

Wicky werd volwassen. Voor werk trok hij naar het zuiden van India. Daar vergat hij alles wat hij geleerd had uit de Bijbel. Hij stortte zich in het leven dat de grote stad te bieden had. Regelmatig raakte hij betrokken bij vechtpartijen. Maar de Schepper liet hem niet los. De inmiddels getrouwde Wicky keerde terug naar zijn geboorteplaats in de bergen. Toen een evangelist het dorp bezocht, dacht Wicky terug aan de Bijbel uit zijn tienertijd en ging er weer in studeren.

Jullie kunnen me de keel doorsnijden, maar ik blijf christen.” 

 • Achterin de auto vertelt hij zijn indrukwekkende verhaal

  Achterin de auto vertelt hij zijn indrukwekkende verhaal

Enige christenen tussen hindoes

Samen met twee vrienden kwam hij tot geloof in Christus en liet zich dopen. Als enige christenen tussen hindoes ondervonden ze veel weerstand. “Jullie hebben een andere God ons dorp binnengebracht”, was de beschuldiging. Wicky’s vrienden bezweken onder de grote druk en keerden terug naar het hindoeïsme. Maar Wicky hield stand: “Jullie kunnen met me doen wat jullie willen, jullie kunnen me de keel doorsnijden, maar ik blijf christen. Ik heb de Waarheid leren kennen.” 

 • De evangelistengroep waar Wicky zich na zijn opleiding bij zal aansluiten

  De evangelistengroep waar Wicky zich na zijn opleiding bij zal aansluiten

Terug ondanks gevaar

De dorpsraad eiste dat hij diezelfde nacht nog zou vertrekken. Hij vond onderdak bij HVC-contactpersoon John. Wicky’s dochters - de jongste pas drie weken oud – werden door zijn vrouw meegenomen. Ze was overtuigd: “Ik moet van je scheiden, tenzij je terugkeert naar het hindoeïsme.” Maar door Gods goedheid kwam ook Wicky’s vrouw na een tweetal jaren vol strijd tot geloof. Wicky volgt een evangelistenopleiding en gaat twee dagen per week naar zijn geboortedorp terug om samen met zijn vrouw het Evangelie te brengen onder hun vroegere dorpsgenoten. Ondanks het gevaar.

Ik kijk om me heen. Even was ik vergeten dat ik in een auto zat. Het asfalt heeft plaatsgemaakt voor een onverharde zandweg. Na een laatste bocht komen we tot stilstand. Ik voel mijn maag weer opspelen. Maar bovenal voel ik verwondering over Gods trouw. En over de levensgrote gevolgen van het simpelweg uitdelen van een enkele Bijbel. Hij werkt nog steeds door Zijn Woord! 

Evangelisten zoals Wicky kiezen ervoor om met gevaar voor eigen leven het Woord van God te brengen in gebieden waar de vijandschap groot is. Ze zijn vastberaden, maar leven door hun keuze vaak in grote armoede. HVC staat naast de evangelisten en hun gezinnen met financiële steun en toerusting. Doet u mee?

Ja, ik steun een evangelist

Voor 50 euro tilt u één evangelist een volle maand boven de armoedegrens en ontvangt hij training.
Een deelbedrag geven kan ook: al voor 10 euro kunnen een evangelist en zijn gezin een week lang financieel rond komen.
Helpt u mee de boodschap van God uit te dragen?

Selecteer uw bank

Gegevens
Uw gegevens verwerken wij met respect voor uw privacy 

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!

Contact

Stichting Hulp Vervolgde Christenen
Dorpsweg 85
4221 LJ Hoogblokland (NL)
info@stichtinghvc.nl

+31 (0)183 - 563 628

bereikbaar tijdens kantooruren

Maak uw gift over

ABN AMRO: NL51 ABNA 0561 4551 39
ING: NL18 INGB 0003 1340 57

Doneer online

Doneer nu        ANBI

Volg ons op

Stichting HVC helpt vervolgde christenen.