Anjum Naz Sandhu afgeperst en veroordeeld

  • Een foto van Sandhu in zijn kantoor

    Een foto van Sandhu in zijn kantoor

  • De school waar Sandhu werkzaam was

    De school waar Sandhu werkzaam was

30 januari 2017

De wraakzuchtige broer van Sandhu, Javed Naz, en zijn islamitische vriend Jaffar Ali, probeerden Sandhu af te persen. Zij produceerden een audio-opname met een stem die veel op de stem van Sandhu leek. In de opname wordt de profeet Mohamed beledigd, iets waarvoor in Pakistan de doodstraf kan worden opgelegd. Zij eisten geld van Sandhu en dreigden met de opname naar de politie te gaan als hij niet inging op hun eis.
 
Sandhu wees de afpersers de deur. Nadat ze het nog een keer probeerden, besloot hij zelf naar de politie te gaan. Hij diende een aanklacht in tegen Javed en Ali vanwege chantage en afpersing. Sandhu had verwacht dat zijn aangifte iets zou oplossen, maar zijn probleem bleek alleen maar groter te worden.
 
Javed en Jaffar werden gearresteerd. Tegenover de politie beschuldigden zij Sandhu alsnog van godslastering (blasfemie). Op 15 mei 2015 werd ook Sandhu door de politie gearresteerd. In plaats van zijn aanklacht op te nemen, stelde de politie hem zelf in staat van beschuldiging.
 
Op 27 juni 2016 werd de zaak van Sundhu behandeld in de antiterrorisme Rechtbank in Gujranwala Punjab. Dit omdat afpersing in Pakistan als terrorisme wordt gezien. De rechters bevonden Sandhu schuldig aan godslastering en veroordeelden hem tot de dood. De afpersers Javed en Jaffar werden tot 35 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Sandhu verblijft momenteel in de Rawalpindi gevangenis. HVC werft fondsen om de advocaten te steunen, die inmiddels bij het Hooggerechtshof beroep hebben aangetekend en een verzoek tot vrijspraak hebben ingediend. Volgens de advocaten rammelt het politieonderzoek aan alle kanten. Zo horen de getuigen in de zaak bij de politie en werd de zaak onderzocht door het hoofd van de politie, waaronder ook de agenten vielen die de aanklacht indienden. Ook is er nooit aanvullend onderzoek gedaan, door bijvoorbeeld de scholieren te ondervragen of Sandhu vaker lasterende opmerkingen maakte over de profeet.
 
Sandhu is onderwijsdeskundige en woont in Farid Town. Hij studeerde af in scheikunde en heeft een masterdiploma in Engelse literatuurwetenschappen. Hij geeft leiding aan de scholengemeenschap Science Locus in Gujranwala, waarbij acht scholen zijn aangesloten. Samen met zijn vrouw heeft Sandhu vijf kinderen. De familie is ondergedoken en leeft in grote stress en angst. Ze lijden onder de traumatische ervaringen van de arrestatie en de veroordeling van hun man en vader. Samen met lokale partners zorgt HVC voor het gezin en wordt er alles aan gedaan om Sandhu vrij te krijgen.

Bid voor deze christen en zijn gezin! U kunt Sandhu ook helpen door bij te dragen in de onkosten voor de rechtszaak en het levensonderhoud van de familie. 

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!