Christelijke school in Pakistan opent deuren

1 december 2020

Pakistan - HVC opent in Pakistan een christelijke school voor kinderen uit kansarme gezinnen. De coronacrisis brengt vele andere christelijke scholen in Pakistan in moeilijkheden. HVC roept Nederlandse christelijke scholen op om Pakistaanse scholen te ondersteunen.

Werken voor de kost

Veel christelijke kinderen in Pakistan werken om de kost te verdienen. Zij werken in steenfabrieken, kleine winkeltjes of in autogarages. Hun ouders zijn arm en kunnen amper rondkomen. Ze wonen in bouwvallige huisjes met vaak niet meer dan een gordijn als voordeur. Tijd en geld voor school is er niet. Zo groeit een nieuwe generatie op in grote armoede. 

Hulp in de crisis

De coronacrisis komt voor Pakistaanse christelijke scholen bovenop de bestaande moeilijkheden. Een Pakistaanse onderwijzer vertelt: “Veel ouders zijn hun werk kwijtgeraakt en zijn daarom niet in staat om boeken, uniformen, schoenen en andere benodigdheden voor hun kinderen te kopen.” Bij het vinden van werk sluiten christenen vaak achter hindoes of moslims aan in de rij. Op hulp van de overheid of lokale hulporganisaties hoeven christenen vaak niet te rekenen. Ze worden als minderwaardig gezien en buitengesloten van hulp.

Nieuwe hoop

HVC slaat met enkele evangelisten en een collega-organisatie de handen ineen. In oktober opende een nieuwe christelijke basisschool in Pakistan haar deuren om de eerste 80 kinderen uit kansarme gezinnen te verwelkomen. De school is begonnen met een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en de eerste vijf klassen van de basisschool. Elk jaar breidt de school uit met een nieuwe klas, tot klas tien. De verhalen van de kinderen die voor het eerst van hun leven op school komen zijn hartverscheurend. Ze kunnen amper geloven dat er iets gaat veranderen in hun jonge leven. 

Impact op gemeenschap

Veel ouders zijn lamgeslagen. Passief vluchten sommigen in gebruik van drugs of drank. De lokale kerk is daarom nauw betrokken bij het schoolproject. Zij motiveren ouders om hun kinderen te helpen. Zo verandert dit project een hele gemeenschap. De school biedt perspectief op verandering, een ander leven. Met nieuwe vaardigheden en hoop op een betere toekomst.

HVC roept Nederlandse scholen op om de nieuwe school en andere noodlijdende Pakistaanse scholen te steunen! Lees hieronder meer: 

Les over christenvervolging

Ondanks de moeilijkheden die ook de Nederlandse scholen door de coronacrisis ervaren, zijn er gelukkig nog scholen die ook nu aandacht willen geven aan christenvervolging. HVC-scholenvoorlichter Wout Schinkel: “Dit kan zelfs de leerkrachten wat ontlasten. We zoeken dan naar mogelijkheden om op school, via livestream of via een kant-en-klaar pakket lessen te verzorgen. Een school kan er vervolgens voor kiezen om gezamenlijk te sparen voor vervolgde christenen of om er zelfs een actie voor te organiseren.” 

Scholen voor scholen

De vraag van HVC aan alle Nederlandse scholen of aan ouders met schoolgaande kinderen is dan ook: zoekt uw school een doel om voor te sparen of actie te voeren? Draag dan de actie Scholen voor Scholen van HVC aan! Veel Pakistaanse scholen komen door de coronacrisis in de financiële problemen. Help HVC om hele gemeenschappen toekomstperspectief te bieden!

Doe mee aan Scholen voor scholen

Doe mee aan Scholen voor scholen

Help met uw school of met de school van uw kind een christelijke school in een land met christenvervolging! Het HVC scholenteam ondersteunt scholen die gaan sparen of een (schoolbrede) actie organiseren. Hierdoor kan een actie met een minimale inspanning van de leerkrachten worden opgezet. 

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!