Christenen Noord-Korea dubbel getroffen tijdens crisis

24 maart 2020

De ondervoede bevolking van Noord-Korea wordt bedreigd door het coronavirus en een overheid die vrijwel geen medische zorg biedt. Ook voor de ondergrondse kerk in het land wordt de situatie steeds moeilijker.

Dreigende humanitaire ramp

Het coronavirus gaat ook Noord-Korea niet voorbij. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un negeerde wekenlang het virus en beweerde dat er geen besmettingen in zijn land waren. Maar afgelopen week liet de dictator in een opmerkelijk bericht weten zich “miserabel en zelfkritisch te voelen dat hij niet de juiste medische diensten aan zijn volk kan bieden” (bron: NOS.nl). Het land heeft bijna geen medicijnen en medische faciliteiten. De voedselprijzen stijgen sterk als gevolg van de coronacrisis. De nood is hoog voor de ondervoede en daardoor extra kwetsbare Noord-Koreaanse bevolking. Een humanitaire ramp dreigt. We roepen op tot gebed voor het Noord-Koreaanse volk in deze levensbedreigende crisis.

Strijd tegen christenen

Het is opmerkelijk dat Kim toegeeft dat de gezondheidszorg in het communistische land niet in staat is het volk de juiste zorg te bieden. De overheidspropaganda poetst normaliter ieder teken van zwakte weg, de dictator wordt afgespiegeld als de redder van het volk. Christenen in het land geloven in een andere Redder en worden daarom zwaar vervolgd. In Noord-Korea riskeren christenen jarenlange straffen in werkkampen, die velen door de ontberingen en zware martelingen niet overleven. Al tientallen jaren bestrijdt de communistische overheid het christelijke geloof fel. 

Gebed voor Noord-Korea

Hoeveel christenen er in Noord-Korea leven, weet alleen God. De coronacrisis komt voor christenen bovenop de christenvervolging. De van oorsprong uit Noord-Korea afkomstige evangelist Lee blijft werken onder Noord-Koreanen en probeert steeds nieuwe mensen te bereiken met het Evangelie. Hij vraagt om gebed voor de ondergrondse kerk in Noord-Korea: “Bid dat de Heere Jezus Zijn zorg laat blijken aan de leden van de ondergrondse kerk. En wilt u ook bidden voor de Noord-Koreanen die het land zijn ontvlucht? Zij die als vluchtelingen in China leven, hebben nu vaak te lijden onder mensenrechtenschendingen. Wilt u bidden voor hun vrijheid?” Bidt u mee?

HVC schreef een brief aan alle christenen van Nederland met een oproep voor gebed en steun aan evangelisten zoals Lee.
Open de brief >

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!