"Dit moet je een keer meemaken!" (interview jongerenreis)

  • Inge ging met HVC naar Irak (bekijk meer foto's >)

    Inge ging met HVC naar Irak (bekijk meer foto's >)

27 juni 2024

In het najaar van 2023 vond de eerste HVC Jongerenreis plaats. 26 jongeren vlogen onder begeleiding van vier reisleiders naar Irak om daar een week rond te reizen en projecten te bezoeken. HVC blikt met Inge van de Weerd uit Barneveld terug: "Ik kan er wel over vertellen, maar eigenlijk moet je het meemaken!"

Wat bewoog je om mee te gaan op deze reis?

‘’Ik heb eerder in vluchtelingenkampen gewerkt, daar ontmoette ik veel mensen uit het Midden Oosten en Azië, met name Afghanen en Syriërs. In Lesbos mochten we wel hulpgoederen uitdelen, maar ons niet uitlaten over ons geloof. Dat vond ik lastig. Uiteindelijk komen deze mensen het leven wel door, maar er staat ook een eeuwigheid te wachten. Ik kende Stichting HVC van te voren niet, maar nu kwam ik deze reis tegen. Ik vond deze reis een mooie gelegenheid om mijn geloof te delen met mensen uit het Midden-Oosten.’’

Wat heb je gedaan tijdens de reis en hoe was dat?

‘’We begonnen met een conferentie in het noorden van Irak waarbij we Chaldeeuwse katholieke jongeren ontmoetten. Het was mooi om met zoveel verschillende jongeren samen te zijn. De lezingen met als thema ‘Ben je bereid als Jezus terug komt?’ vond ik erg waardevol. Vooral om na de lezingen in kleinere groepen in gesprek te gaan, vond ik bijzonder. In de kleine groepen werd de boodschap voor iedereen persoonlijker. Zo was er een lezing over de goede werken en toen hebben we nagedacht: Vanuit welke bron doen we deze goede werken? Bij een aantal jongeren kon je door de dagen heen de honger naar Gods Woord voelen. Bijzonder om mee te maken hoe Gods Heilige Geest zo krachtdadig werkt. Ik ervoer een sterkte eenheid met de Irakese jongeren. In Nederland belijden wij ons geloof op een bepaalde manier, in het Midden-Oosten anders, maar we hebben dezelfde God en dezelfde Bijbel. 

Het was bijzonder om te zien hoe krachtig God werkt in het Midden-Oosten"

Na de conferentie gingen we naar twee vluchtelingenkampen. Een Jezidi- en een islamitisch vluchtelingenkamp. Dit was erg heftig om te zien. Ik heb boeken gelezen over het misbruik van de Jezidi’s door IS. Dan denk je: Wat voor trauma’s zouden hier allemaal leven achter de voordeur? We hebben een dorp bezocht dat verwoest is door de oorlog en dan komt het heel dichtbij.

De uitzichtloosheid in de kampen raakte me. Inheemse vluchtelingen zitten in het kamp zonder toekomst. Door de spanningen tussen de Iraakse en de Koerdische regering en tekort aan geld is het onmogelijk deze mensen opnieuw te huisvesten. Het raakte me hoe weinig hulp er op dit moment is, HVC is een van de weinige betrokken partijen die hulp biedt. Het was prachtig om met elkaar het Bijbelverhaal van de verloren zoon te vertellen en uit te beelden! 

Kan ik ook mee op reis?

In het islamitische kamp hadden we meer tijd om de verbinding met de mensen te maken. Ook daar verblijven mensen die nergens heen kunnen omdat ze zowel door de Iraakse en de Koerdische regering niet worden geaccepteerd. In dit kamp hebben we activiteiten met kinderen gedaan. Het was schrijnend om te zien hoe kinderen al op jonge leeftijd vechten voor hulp en aandacht. Het was erg bijzonder om Bijbels te mogen uitdelen in een islamitisch kamp. We bidden voor een zegen. Het is erg moeilijk om in dit kamp tot geloof te komen en dit open te uiten.

Dan denk je: Wat voor trauma’s zouden hier allemaal leven achter de voordeur?"

De natuur in Irak is prachtig. Ik had meer een woestijnidee bij Irak. Maar er zijn echt hoge bergen. Daar zijn we met een kabelbaan naartoe geweest! Ik vond het bijzonder om het oude dorpje Al-Qosh te zien. Daar waar het graf van de profeet Nahum is. Daar zijn echt traditionele huisjes, waarbij ik het gevoel had in de Bijbelse tijden beland te zijn.’’ 

Wat is een les die je bij blijft?

“Dat we nog meer een lichtend licht mogen zijn, ook in Nederland. Dat we ook met de mensen om ons heen het geloof in Christus mogen delen. Nederland wordt steeds meer atheïstisch, daar hebben we als christenen wel een taak liggen. Daarnaast is het bijzonder om te zien hoe krachtig God werkt in het Midden-Oosten. En dat gelovigen door alle vervolgingen heen groot van God blijven spreken.”

Gelovigen blijven, door alle vervolgingen heen, groot van God spreken" 

Zou je in de toekomst meer willen betekenen voor mensen in Irak?

“Ja, zeker. Ik denk dat het verspreiden van Bijbels en het steunen van evangelisten erg belangrijk is. Ik heb sowieso wel een hart voor mensen uit het Midden-Oosten. Ik hoop en bid dat deze mensen Jezus leren volgen. Als ze dat doen, zal dat waarschijnlijk vervolging door de familie met zich meebrengen. Dat is voor ons in het vrije Nederland nauwelijks voorstelbaar. Daarom zie ik het als een Bijbelse opdracht om voor de vervolgde Kerk te zorgen en te bidden.”

Wat zou je aan de mensen willen vertellen die niet mee zijn geweest?

“Het was het echt een bijzondere ervaring en had het voor geen goud willen missen. De kloof met mijn eigen omgeving is wel even groot. Als iemand vraagt naar hoe het was in Irak vind ik het lastig wat ik moet zeggen. Ik kan er wel over vertellen, maar eigenlijk moet je het meemaken! Het is bijzonder om een aantal dagen deel uit te maken van de Arabische cultuur, getuige te mogen zijn van Gods werk in het Midden-Oosten en te genieten van de prachtige natuur. Het is een aanrader om ook eens met een groepsreis van HVC mee te gaan.”

HVC Reizen

Wil jij dit ook meemaken?

Wil jij net als Inge zo'n reis met HVC maken? Dat kan! In oktober 2024 gaan we naar Nepal. Tijdens de HVC Jongerenreis naar Nepal trek je van de kleurrijke drukte van de hoofdstad Kathmandu naar de ruigere natuurgebieden. Ben jij avontuurlijk en nieuwsgierig ingesteld en tussen de 18 en 30 jaar? Dan is dit iets voor jou. De aanmelding is geopend!

Niet in de leeftijdscategorie voor een jongerenreis, maar wel graag een keer de vervolgde Kerk bezoeken? Stuur een mail naar info@stichtinghvc.nl en blijf op de hoogte van volgende HVC groepsreizen.

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!