Leren over Zuid-Soedan

  • Hier ligt Zuid-Soedan

    Hier ligt Zuid-Soedan

15 november 2017

Vandaag reizen we naar het warme Afrika. Daar ligt het jongste land van de wereld. Dat land heet Zuid-Soedan. Het land bestaat nog maar 5 jaar. Het buurland heet Noord-Soedan. Tot het jaar 2011 hoorden Noord-Soedan en Zuid-Soedan nog bij elkaar. Toen heette het Soedan. In het noorden wonen vooral Arabieren, waarvan de meesten moslim zijn. In het zuiden wonen veel christenen, maar ook veel mensen die de Afrikaanse goden dienen. Misschien heb je al wel eens gehoord dat er oorlog is in Zuid-Soedan. Hoe dat komt, kun je hier onder lezen.

Toen Zuid-Soedan een nieuw land werd, waren veel mensen blij. Maar al snel ging het mis. Er kwam oorlog tussen verschillende volksstammen. Er zijn 80 verschillende stammen in Zuid-Soedan en al die mensen spreken wel 65 verschillende talen. Er wordt nu zo erg gevochten, dat mensen niet meer veilig zijn in hun dorpen, hun huizen en hun kerken. Heel veel mensen zijn weggevlucht en er is heel weinig eten, omdat de oogsten ook mislukt zijn. Om christen te zijn in Zuid-Soedan, is nu ook heel gevaarlijk. 

Wat ook heel erg is, is dat er veel kinderen sterven op jonge leeftijd. Dat komt bijvoorbeeld omdat ze zijn weggevlucht en omdat ze veel te weinig eten krijgen. Ze kunnen daarom makkelijk ziek worden, maar ze kunnen vaak niet naar een dokter of een ziekenhuis. Er zijn ook kinderen die helemaal alleen zijn, zonder hun ouders. Ze moeten zelf proberen te overleven.

Bid je mee? 

Je kunt dit gebedslijstje gebruiken bij één van de maaltijden, of voordat je ’s avonds gaat slapen.

Maandag: bid voor iedereen in Zuid-Soedan die honger heeft.
Dinsdag: dank de Heere God voor dominee Drale, dat hij hulp kan geven. Vraag of de Heere hem wil beschermen.
Woensdag: bid dat de volgende oogst niet zal mislukken en of er genoeg voedsel mag zijn.
Donderdag: bid dat er vrede zal komen, zodat de mensen weer in hun dorpen kunnen wonen en op hun akkers kunnen werken.
Vrijdag: bid voor de christenen, die hun kerken zijn kwijtgeraakt.
Zaterdag: bid voor de mensen die voor Stichting HVC werken, dat ze de mensen kunnen helpen die dat het meest nodig hebben.
Zondag: dank de Heere dat je zelf in vrijheid mag Bijbellezen en dat je zonder gevaar naar de kerk kunt gaan.

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!