Meisje (14) en haar familie gevlucht na gedwongen huwelijk

  • Maira wordt geholpen door haar advocate Sumera Shafique

    Maira wordt geholpen door haar advocate Sumera Shafique

  • Maira (rechts) samen met haar moeder en advocate in een rechtbank

    Maira (rechts) samen met haar moeder en advocate in een rechtbank

4 september 2020

Pakistan - Afgelopen april werd Maira (14) ontvoerd. Haar islamitische ontvoerder beweert dat hij met het meisje is getrouwd. Het christelijke meisje wordt herhaaldelijk gewelddadig verkracht en wordt onder bedreiging gedwongen om zich te bekeren tot de islam. Anderhalve week geleden ontsnapte Maira in het holst van de nacht en vluchtte naar haar familie. Maira is samen met haar familie ondergedoken.

Ontvoerd

Ongeveer 95% van de Pakistanen is islamitisch, christenen en hindoes zijn kleine minderheden. Dit maakt ze kwetsbaar. Jaarlijks worden er in Pakistan naar schatting meer dan 1000 christen- en hindoemeisjes het slachtoffer van gedwongen huwelijken en bekeringen. Zo ook Maira. Op 28 april 2020 werd zij ontvoerd door Nakash Tariq en twee andere mannen. Op een onbekende plek werd het tienermeisje meermaals verkracht, onder bedreiging van een vuurwapen. De verkrachtingen werden gefilmd. Haar belager dreigde de video’s op social media te zetten en haar familie te vermoorden, als Maira als ze iemand zou vertellen wat haar was overkomen. Vermoedelijk ontvoerde Nakash het meisje, om haar in de prostitutie te laten werken.

Vervalste huwelijksakte

De afgelopen maanden zijn er meerdere rechtszaken geweest, waarin de advocaat van Maira’s familie probeerde aan te tonen dat ze minderjarig is en nooit is getrouwd met Nakash. De huwelijksakte, gedateerd op 25 oktober 2019, is duidelijk vervalst. Ook mist de akte een bewijs van instemming van de eerste vrouw van Nakash, met wie hij twee kinderen heeft. Eind juli oordeelt een lagere rechter dat Maira naar een onderduikadres voor vrouwen moet, in afwachting van meer onderzoeken. Slechts een week later oordeelt het Hooggerechtshof in Lahore, tot afgrijzen van de familie, dat Maira terug moet naar haar ontvoerder. Huilend hoort Maira de uitspraak aan. 

Ontsnapt

Drie weken woont Maira weer bij haar ontvoerder. Dan, als Nakash en zijn familie liggen te slapen, sluipt ze het huis uit. Ze weet met een bus haar ouderlijk huis te bereiken. Maira’s moeder neemt onmiddellijk contact op met een Pakistaanse politicus die zich inzet voor de rechten van minderheden. Hij regelt voor Maira, haar moeder en Maira’s broers en zussen een veilige plek. Samen met een lokale partnerorganisatie van HVC wordt een nieuwe advocaat op de zaak gezet. De advocaat vecht het huwelijk en de gedwongen bekering aan. Inmiddels heeft de rechtbank in Rawalpindi politiebescherming toegezegd aan Maira en haar familie.

Wij vragen u om voor Maira en haar familie te bidden. Ook kunt u helpen door bij te dragen in de kosten voor de opvang van de familie en in de juridische kosten. Iedere gift is welkom. Dank u wel!

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!