Mumtaz Qadri opgehangen

  • (C) DawnNews

    (C) DawnNews

29 februari 2016

Maandagmorgen 29 februari is Mumtaz Qadri opgehangen in de Adialia gevangenis te Rawalpindi (Pakistan). Dat laat Sajjid Gondal, woordvoerder van de lokale politie, weten. Vanuit de gevangenis is het bericht inmiddels officieel bevestigd. De veiligheidsmaatregelen in heel Pakistan zijn aangescherpt.

Quadri was voormalig lijfwacht van gouverneur Salman Taseer. In 2011 doodde hij de gouverneur op klaarlichte dag met meer dan 28 schoten. Taseer stond bekend als iemand die het opnam voor Asia Bibi, de christin die nog altijd in de gevangenis verblijft omdat ze de profeet Mohammed zou hebben beledigd. Taseer was fel tegenstander van de controversiële wet op godslastering en wilde deze zgn. blasfemiewetten hervormen. Nadat Quadri de moord bekende, werd hij ter dood veroordeeld.

Quadri kende veel medestanders, die massaal voor hem de straat opgingen. Al maanden lang vonden er betogingen plaats, steeds luider klonk de oproep om Quadri vrij te laten. De betogers dreigden met het omverwerpen van de regering als de doodstraf toch zou worden uitgevoerd. Desondanks werd het doodvonnis eind vorig jaar door het Hooggerechtshof bevestigd. Met dit besluit nam de Pakistaanse overheid een gedurfde houding aan.

Het risico op onrusten neem toe. Voor veel islamitische groeperingen is Quadri nog steeds een held. Op Twitter gonst het van de berichten onder de hashtag #MumtazQadri. Op verschillende plaatsen vinden gewelddadige protesten plaats door Quadri-aanhangers. In Lahore zijn diverse straten geblokkeerd en de politie is op grote schaal aanwezig. In Rawalpindi is de metrohalte geblokkeerd en demonstranten bekogelen auto’s met stenen. Scholen en winkels in de stad zijn gesloten.

Door de onrusten omtrent de dood van Quadri is de behandeling van de zaak van Asia Bibi uitgesteld. Politici, rechters, advocaten, media mensen, ambtenaren op sleutelposities, rechtbanken, luchthavens, vliegtuigen, treinen en andere gebouwen worden momenteel bedreigd. De beveiliging rond de Multan-vrouwengevangenis waar Bibi verblijft, is fors opgevoerd.

Stichting HVC roept op tot gebed voor Asia Bibi en de mensen om haar heen.

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!