Reisverslag Irak - januari 2015

 • Trucks met hulpgoederen komen aan

  Trucks met hulpgoederen komen aan

 • Voedsel uitladen

  Voedsel uitladen

 • Bemoedigingsactie

  Bemoedigingsactie

 • Bemoedigingskaarten

  Bemoedigingskaarten

 • Truck met heaters/kooktoestellen

  Truck met heaters/kooktoestellen

17 januari 2015

HVC-directeur Jan Bor en bestuurlid Hans Bijl zijn veilig teruggekeerd van hun reis naar Irak. Van 10 – 17 januari jl. reisden zij af naar vluchtelingenkampen van Noord-Irak om te inventariseren hoe de hulpverlening verloopt en om in kaart te brengen waar er nog dringend (winter)hulp nodig is.
Dat winterhulp nodig is, bleek direct bij aankomst. Jan Bor vertelt: “Een groot probleem op dit moment is de kou. Op veel plaatsen ligt meer dan 15 cm sneeuw en vriest het 3-5 graden. We hebben vele gezinnen gaskachels kunnen geven, waarop ze ook kunnen koken. Deze mensen waren heel dankbaar. Ook is er voedsel en zijn er dekens en kussens uitgedeeld. En er zijn honderden nieuwe kinderschoenen uitgedeeld, want veel kinderen liepen nog op de zomerslippers die ze droegen toen ze deze zomer moesten vluchten.”

Gelukkig heeft Jan Bor ook verbeteringen kunnen constateren sinds zijn vorige bezoek aan Noord-Irak. “Sinds mijn vorige bezoek zijn er wel wat dingen in de situatie van de vluchtelingen gewijzigd. De overheid heeft wat meer structuur gebracht in de hele situatie. Wat betekent dat mensen die voorheen overal heen trokken met hun tentjes, nu allemaal in een groot tentenkamp verblijven. Ze hebben elektra, sanitaire voorzieningen en ze krijgen voor een deel hun eten van de overheid.”

Tijdens de reis konden Jan Bor en Hans Bijl alle bemoedigende kaarten uit Nederland uitdelen. Deze kaarten werden met vreugde en dankbaarheid ontvangen (zie foto’s).
De nood in Noord-Irak blijft hoog en Stichting HVC blijft zich in 2015 onverminderd inzetten voor de vluchtelingen van de IS. Wilt u helpen? Klik hier.

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!