Uitgelicht! Over extreme christenvervolging in India (video)

28 februari 2024

In februari neemt in India de vervolging ernstig toe. In de deelstaat Chhattisgarh zijn er 3 à 4 incidenten per dag. Christenen worden in elkaar geslagen, evangelisten worden opgepakt en gezinnen worden uit hun dorp verstoten.  Waardoor is deze situatie ontstaan? 

Namens HVC schuift Hans-Willem Westerbeke aan tafel bij Family7 in het programma ‘Uitgelicht’ om hier dieper op in te gaan. 

“Wat doet deze toenemende vervolging met mensen, houden ze vast aan hun geloof?”  is een van de vragen die Riekelt Pasterkamp hem stelt.

“Dat is verschillend. Het christendom groeide hard en is hierdoor nog jong. Deze situatie drijft sommige christenen tot wanhoop. Helaas zegt een deel het christelijk geloof hierdoor vaarwel. Soms verdiept het geloof, dan kan deze vervolging ook iets uitwerken. Een voorbeeld hiervan is een evangelist die is opgepakt omdat hij evangeliseerde [dat is sinds kort verboden in deze deelstaat van India]. Hij kwam in een vieze cel met criminelen terecht. Zij begonnen op hem in te slaan. Hij moest huilen, zo vertelde hij, en bad tot God. Bijzonder was dat - na verloop van een paar dagen - deze criminelen stopten met slaan. Ze begonnen vragen te stellen: ‘Vertel ons eens over Jezus.’

Wonderlijke manieren waarop God (zelfs tot in de gevangenis) het Evangelie verteld wil hebben. 

Deze pastor is nu op borgtocht vrij. Hij kan niet terug naar zijn dorp, daar zijn de hindoeradicalen. Als hij terug zou keren, dan loopt zijn leven gevaar. Dus hij zit ergens ondergedoken. Stichting HVC steunt deze evangelist, zodat hij een advocaat kan betalen en inkomen heeft.”

“Als stichting zijn jullie actief in India, wat kunnen jullie concreet betekenen?” 

“Deze christenen verkeren in een crisis, waardoor noodhulp gepast is. De christenen die uitgesloten zijn, die steunen wij met voedselpakketten. Christenen die in elkaar geslagen zijn, daar betalen wij de medische kosten van. Daarnaast zoeken wij naar manieren om juridische bijstand te verlenen.”

Steun deze christenen in India

Bekijk het hele gesprek terug in deze video:

Steun de slachtoffers van vervolging in India

Op dit moment leven christenen in India in grote angst. En het is nog niet voorbij. Helpt u ons om deze broeders en zusters vandaag én morgen bij te staan met concrete hulp? 

Betaalmethode

Selecteer uw bank

Gegevens
Uw gegevens verwerken wij met respect voor uw privacy 

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!