Update noodhulpactie India - aanvallen op christenen houden aan, hulp blijft nodig

 • Noodhulpactie: voedsel voor getroffen gezinnen

  Noodhulpactie: voedsel voor getroffen gezinnen

 • Midden in de nacht moest dit echtpaar hun huis ontvluchten

  Midden in de nacht moest dit echtpaar hun huis ontvluchten

 • Vele families zijn door woedende dorpsgenoten verbannen

  Vele families zijn door woedende dorpsgenoten verbannen

15 maart 2024

 India  – “Ze werden hun huis uitgezet en mochten zelfs geen enkel kledingstuk meenemen.” De aanvallen op christenen in het door onrust geteisterde district Chhattisgarh houden aan. Al weken leven Indiase christenen in deze regio in grote angst. Lokale partners van HVC bieden noodhulp. Voor getroffen christenen is ook steun voor de langere termijn nodig. Blijft u samen met ons naast hen staan? 

Steun de slachtoffers

Wat vooraf ging - In februari dit jaar slaan lokale evangelisten alarm over de schrikbarende toename van vervolging in India. De eerste minister van deelstaat Chhattisgarh spreekt zich openlijk uit tegen evangelisten. De gevolgen van de nieuwe politieke koers houden gelovigen in de regio sindsdien in een beangstigende greep. 

Nieuwe fase in de vervolging

De huidige vervolging in Chhattisgarh lijkt een nieuwe fase in te luiden voor gelovigen. De geringe vrijheid die er was is nu verder beperkt. Gevluchte gelovigen verbergen zich. Er heerst angst om in de gevangenis terecht te komen. Niet iedereen houdt vol. Er zijn mensen die het geloof opgeven. Anderen ontvangen de genade om te kunnen zeggen: “Wij zijn bereid te sterven voor de Heere Jezus!” Ze zoeken wegen om hun geloof te blijven belijden. Er zijn huiskerken die heel korte diensten houden, andere voorgangers houden telefonisch contact met hun gemeenteleden. Sommige huiskerken gaan door met hun normale diensten, maar als de politie komt, is dat afgelopen.

Wij zijn bereid te sterven voor de Heere Jezus"

 • Ondanks de angst opgepakt te worden, zoeken christenen elkaar op

  Ondanks de angst opgepakt te worden, zoeken christenen elkaar op

Dit is hoe u kunt helpen

Mishandeld en hun huis ontvlucht

Iedere zondag worden kerkdiensten ruw verstoord, kerken vernield of ze moeten sluiten. Een echtpaar in een klein dorp werd gedwongen terug te keren naar het hindoeïsme, maar weigerde. Ze moesten midden in de nacht hun huis ontvluchten. In een ander dorp werd een gezin mishandeld en hun huis uitgezet omdat ze christen zijn. Ze mochten zelfs geen kledingstuk meenemen. Dorpsoudsten trekken het voedselrantsoen van christelijke dorpelingen in. Zonder sociaal vangnet en zonder werk zijn talloze gezinnen vervallen tot acute armoede. 

 • Bijna dagelijks worden christenen afgeranseld door hindoenationalisten

  Bijna dagelijks worden christenen afgeranseld door hindoenationalisten

 • De vader van dit christelijke gezin is gewond geraakt bij een aanval

  De vader van dit christelijke gezin is gewond geraakt bij een aanval

 • Namens HVC bemoedigt veldwerker Rohan de man en helpt met de medische kosten

  Namens HVC bemoedigt veldwerker Rohan de man en helpt met de medische kosten

Daders gaan vrijuit

Er wordt de christenen in India groot onrecht aangedaan. De politie houdt zich echter veelal afzijdig. Ze biedt de gelovigen weinig of geen bescherming. Integendeel; áls de politie in actie komt wordt niet de aanvaller opgepakt, maar de kerkgangers. De daders gaan vrijuit en lokale politici zetten advocaten onder druk om christenen niet bij te staan. 

 • Op deze plaats werden vier mensen gedoopt

  Op deze plaats werden vier mensen gedoopt

Dopen ondanks dreiging

Tegen alle verwachting in, voegt God ook in deze spannende tijd nieuwe mensen toe aan de Kerk. Dominees evangeliseren nog steeds, al is de dreiging groot. Ze vertellen aan HVC-veldwerker Rohan (schuilnaam): “De mensen zijn hongerig naar het Woord.” Als dorpelingen niet naar een kerkdienst kunnen of durven komen, komen ze met één persoon tegelijk bij de dominees thuis. En het wonder gebeurt: hindoes komen nog steeds tot geloof. Nu dopen in de rivier niet langer veilig is, vindt men andere plaatsen waar dit wél mogelijk is. 

Voedselpakketten en geheim onderdak

In antwoord op de stroom van verontrustende berichten, heeft HVC een noodhulpactie opgezet. Dankzij de donateurs van Vrienden in Verdrukking konden we direct in actie komen. En met de giften die HVC de afgelopen twee weken ontving, kunnen we de noodhulp voortzetten. 

We zijn niet alleen; de Kerk in Nederland leeft met ons mee"

HVC deelde via lokale partners voedselpakketten uit aan tientallen verbannen gezinnen. Voor mishandelde christenen betaalden we de ziekenhuiskosten. Enkele voorgangers zijn op borgtocht vrijgelaten uit de gevangenis. Zes van hen bieden we met hun gezin onderdak op een geheime locatie. Volgens een lokale contactpersoon zitten nog acht voorgangers vast. Hen en andere aangevallen christenen willen we juridische bijstand verlenen. Want de aanvallen zijn nog niet voorbij. 

 • De noodhulp gaat gepaard met bemoediging om vol te houden

  De noodhulp gaat gepaard met bemoediging om vol te houden

“Blijf sterk in Christus”

De materiële hulp gaat hand in hand met het Evangelie. HVC-veldwerker Rohan komt maandelijks in het geheim samen met een groep voorgangers. Hij moedigt hen aan om sterk te blijven in Christus. Samen bidden ze voor India. Ook bezoekt hij mensen in het ziekenhuis en spreekt hij met verbannen gezinnen. Rohan vertelt: “De geboden hulp brengt blijdschap bij deze christenen, die zich door iedereen verlaten voelen. Ze beseffen: we zíjn niet alleen; de Kerk in Nederland leeft met ons mee.”

Voedselhulp en juridische bijstand blijven nodig

Hulp blijft nodig. Kunnen de getroffen christenen in India rekenen op uw steun? Er is dringend behoefte aan juridische bijstand en aan steun voor opgepakte voorgangers. Ook willen we concrete hulp blijven bieden in de vorm van voedselpakketten, nu en voor de lange termijn. Voor 25 euro kan HVC een gevlucht gezin twee weken van voedsel voorzien. Voor 50 euro bieden we twee weken onderdak en levensonderhoud aan voorgangers die met hun gezin op een geheime locatie verblijven. Deze voorgangers zijn eerder gearresteerd en op borgtocht losgelaten. En voor 200 euro geven we juridische bijstand aan christenen die aangevallen zijn. Helpt u mee? Iedere bijdrage is welkom.

Vervolgde christenen in India hebben onze steun buitengewoon hard nodig. Uw gift moedigt hen aan om stand te houden en het geloof niet vaarwel te zeggen.

 

Laat Indiase christenen merken dat ze niet alleen staan

De getroffen christenen in India hebben dringend behoefte aan voedsel, een veilig onderdak en juridische bijstand. U kunt het verschil maken. Kunnen zij rekenen op uw steun? 

Betaalmethode

Selecteer uw bank

Gegevens
Uw gegevens verwerken wij met respect voor uw privacy 

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!