Update noodhulpactie IS ontvlucht in Syrië

  • Uitdelen voedselpakketten

    Uitdelen voedselpakketten

  • Transport over de rivier Tigris

    Transport over de rivier Tigris

  • Afgevaardigde en dominees uit Qamishly

    Afgevaardigde en dominees uit Qamishly

18 mei 2016

De situatie in Qamishly, Syrië
Er wordt geschat dat in Qamishly nu ongeveer 350.000 ontheemden wonen uit andere Syrische steden en uit Koerdisch gebied. Door de oorlogssituatie is een recessie ontstaan, veel economische activiteiten in de regio vielen stil. Mede door het instorten van de Syrische wisselkoers zijn salarissen fors verminderd. Het best betaalde salaris aan werknemers, dekt vaak slechts een vijfde van de gemiddelde maandelijkse kosten per gezin. De voedselprijzen stegen afgelopen maanden met meer dan 30%, vanwege de stijgende vraag en het nijpende tekort op de markt. Er is een zwarte markt ontstaan, waardoor de prijzen van suiker, thee, rijst, aardappelen en fruit exorbitant zijn gestegen.

Bezoek afgevaardigde HVC
Er komt weinig hulp aan in Qamishly vanwege de onbereikbaarheid van de stad. Dat meldt de afgevaardigde die namens HVC in de eerste week van maart 2016 een persoonlijk bezoek bracht aan de stad. Tijdens zijn bezoek is een start gemaakt met het distribueren van de voedselpakketten aan 300 behoeftige christelijke gezinnen in Qamishly. De hulp van HVC wordt geboden vanuit Irak (Duhok-regio), in samenwerking met de lokale kerken in Syrië.
  
Hoop en dankbaarheid
De kerken in Qamishly zijn een sterke eenheid in deze tijd van verdrukking. Aan de HVC-afgevaardigde vertelde een pastor van de Dolorosa kerk in de stad het volgende: “Wij lijden, maar we hebben een vast en onwankelbaar vertrouwen op Christus die door Zijn opstanding de dood, de pijn en het rijk der duisternis heeft overwonnen. Ondanks het harde, onrustige leven in de stad en de pijnlijke vervolging blijft de kerk hopen.”
 
Veel gezinnen hebben hun dank voor de hulp via de afgevaardigde overgebracht. Ze bedanken voor de solidariteit in de moeilijke omstandigheden en vragen om voor hen te bidden. Tevens vragen ze gebed om vrede in Syrië.

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!