Het Evangelielicht breekt door
het duister van occulte machten

In India en Nepal hebben evangelisten naast fysiek geweld ook te maken met een geestelijke strijd tegen occulte machten. De tolerantie van het hindoeïsme neemt er in hoog tempo af, maar de boodschap van Jezus vindt onstuitbaar zijn weg. De verhalen van evangelisten Ashok en Abhay laten zien dat het licht van het Evangelie sterker is dan de duistere machten. 

Duister rollen de drumslagen door de nacht, het dorp in. In de tempel centraal in het dorp zweept een hindoepriester een groep dansers op. Naast hem staat een kleurrijk afgodsbeeld. Om de nek van het beeld hangt een bloemenkrans. Op de grond ligt bloed. Het zijn de sporen van geslachte lammetjes en geiten, die de priester met hulp van medepriesters offerde.

Het verhaal van Ashok

Tromgeroffel, heidense dansen en bloed van geitjes; zo zag een van de nachten van de Indiase Ashok er zeven jaar geleden nog uit. “Als hindoepriester bracht ik nachten in tempels door als aanbiddingsleider, vaak dronken”, vertelt hij. “Ik deed ook aan magie, net als veel andere priesters. Tegen betaling vervloekte ik bijvoorbeeld buren van mensen die vanwege hun eigen armoede jaloers waren. Ook bij ziekte kwamen mensen naar me toe. Ziekten komen immers van kwade geesten en door die te bezweren, is een hindoepriester in staat anderen gezond te maken, geloven hindoes.” 

Het oude leven van Ashok laat de duistere, occulte kant van het hindoeïsme zien. Die duistere kant komt op een andere manier ook steeds scherper aan het licht. De tolerantie en inclusiviteit waar het hindoeïsme om bekend staat, zijn ver te zoeken in bepaalde regio's in India, waar het aantal gewelddadige incidenten tegen christenen verdubbelde.

 • Kerkgangers in India worden aangevallen met stokken

  Kerkgangers in India worden aangevallen met stokken

Het verhaal van evangelist Abhay

Eén van de regio's waar christenen het zwaar te verduren hebben is de Centraal-Indiase staat Chhattisgarh. Hier woont de 25-jarige Abhay (schuilnaam in verband met zijn veiligheid). Tijdens een dienst werd zijn kerk aangevallen. Hij werd naar buiten getrokken en publiekelijk met stokken in elkaar geslagen. Abhay hield er een gebroken arm, een beschadigde oogkas en diverse interne bloedingen aan over.

Ik sterf liever voor Jezus dan dat ik ophoud met evangeliseren"

 Evangelist Abhay uit India 

 • Een gewonde christen in Chhattisgarh, India

  Een gewonde christen in Chhattisgarh, India

Evangelist Abhay hoeft slechts een ritueel uit te voeren om de vervolging te laten ophouden. Met het dragen van een bloemenkrans, het vasthouden van een kokosnoot en het laten kaalscheren van zijn hoofd is hij weer hindoe. Dat zou voor de evangelist een uitkomst zijn, want op politiebescherming hoeft hij niet te rekenen. Integendeel. Er loopt een arrestatiebevel tegen hem vanwege het veroorzaken van oproer. Het is de omgekeerde wereld. Zijn familie en hijzelf zitten ondergedoken. Abhay blijft echter bij zijn geloof in de Heere Jezus Christus: “Mijn leven is van Jezus”, getuigt de evangelist, “ik sterf liever voor Jezus dan dat ik ophoud met evangeliseren en mijn geloof opgeef.” Met steun uit het HVC-fonds ‘Vrienden in verdrukking’ kregen hij en zijn familie (medische) ondersteuning.

Het getuigenis van Abhay laat de kracht van het Evangelie zien. Het rolt, ondanks tegenstand, onstuitbaar door India en Nepal. Aan het ene na het andere dorpje in de vaak afgelegen regio’s wordt de blijde Boodschap verkondigd en er ontstaan spontaan huiskerkjes.

 Update 6 juli 2023: 
Via onze lokale contactpersoon bereikte ons het bericht dat het arrestatiebevel tegen Abhay is opgeheven. Hij verblijft nog wel in een ander dorp, omdat de situatie te onveilig is om terug te keren.

 

 • Ashok en zijn gezin

  Ashok en zijn gezin

Ashoks ommekeer

Er is soms veel voor nodig om te ontkomen uit de sterke greep van het hindoeïsme, maar Gods Licht is sterker dan het duister. Dat zien we als we teruggaan naar het getuigenis van Ashok, de voormalige hindoepriester. Midden in zijn leven van zwarte magie en vervloeking, breekt het licht van het Evangelie baan. De ommekeer begint bij een levensschokkende gebeurtenis. Zijn tienerdochter wordt ernstig ziek. Ze raakt verlamd en komt op bed terecht. Ze zegt dat ze bang is voor de hindoegod die haar vader dient in de tempel van het dorp. Ashok probeert uit alle macht zijn dochter te genezen met magie. Hij spreekt mantra’s uit, wendt zich tot andere priesters en bezoekt hindoetempels. Zonder resultaat.

Hij brengt zijn dochter ook naar ziekenhuizen, maar de dokters weten geen genezende therapie voor te schrijven. Dan komen zijn andere dochter en zijn zoon op het idee om een christelijke voorganger te vragen uit een naburig dorp. Ashok: “Ik stemde ermee in. De toestand van mijn dochter verslechterde met de dag en al mijn mislukte pogingen om haar te genezen maakten me wanhopig.” Als de evangelist komt, ligt Ashoks dochter al een tijd doodstil op bed. Het moment van overlijden lijkt nabij, vreest de familie. De evangelist bidt voor het meisje. Ashok: “Direct zette de genezing in. Ze opende haar ogen, en ging zitten op de rand van haar bed. Dat kon ze al weken niet. Terwijl ze daar zat, klaagde ze over hevige hoofdpijn. Ook daar bad de evangelist voor, toen trok ook die weg.”

Direct zette de genezing in. Ze opende haar ogen, en ging zitten op de rand van haar bed."

 Ashok uit India 

 • De genezen dochter van Ashok

  De genezen dochter van Ashok

Het Licht overwint

Het blijkt een keerpunt in het leven van Ashok: “Ik zag de kracht van Jezus Christus in de genezing van mijn dochter. De hindoegoden en al mijn duistere praktijken hielpen niet. Eén gebed tot de Heere Jezus genas haar wel. Daarop gaf ik mijn leven aan Hem.” Ashok breekt met het hindoegeloof en zegt zijn zwarte magie vaarwel. In een naburig dorpje waar het Evangelie nog niet eerder geklonken had, brengt hij nu de blijde Boodschap. Het huiskerkje dat daaruit is ontstaan, telt ondertussen dertig zielen. Zo overwint het Licht duistere machten. Niet door te vervloeken, maar door te zegenen. En de slagen te verdragen.

HVC ondersteunt lokale evangelisten als Ashok en Abhay om het Woord van God te brengen, ondanks felle tegenstand. De evangelisten leven vaak in grote armoede. HVC wil schouder aan schouder met hen staan door financiële steun te geven zodat ze hun werk kunnen blijven doen. Doet u mee?

Ja, ik steun een evangelist

Voor 50 euro tilt u één evangelist een volle maand boven de armoedegrens en ontvangt hij training.
Een deelbedrag geven kan ook: al voor 10 euro kunnen een evangelist en zijn gezin een week lang financieel rond komen.
Helpt u mee de boodschap van God uit te dragen?

Selecteer uw bank

Gegevens
Uw gegevens verwerken wij met respect voor uw privacy 

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!

Contact

Stichting Hulp Vervolgde Christenen
Dorpsweg 85
4221 LJ Hoogblokland (NL)
info@stichtinghvc.nl

+31 (0)183 - 563 628

bereikbaar tijdens kantooruren

Maak uw gift over

ABN AMRO: NL51 ABNA 0561 4551 39
ING: NL18 INGB 0003 1340 57

Doneer online

Doneer nu        ANBI

Volg ons op

Stichting HVC helpt vervolgde christenen.