Chinese christenen onder toenemende druk

  • De Chinese overheid controleert het dagelijks leven meer en meer

    De Chinese overheid controleert het dagelijks leven meer en meer

30 april 2019

De situatie voor christenen in China werd de afgelopen twee jaar weer moeilijker. Zo moesten veel kerken de afgelopen maanden het kruis van hun gebouw verwijderen. Ook werden er kruizen in brand gestoken. Christenen maken zich zorgen. Wat wacht hen de komende jaren? Er was ook de afgelopen jaren wel degelijk tegenwerking vanuit de overheid, maar het leek toch steeds een beetje beter te gaan. De laatste twee jaar is deze positieve ontwikkeling duidelijk gestopt.

Steeds meer controle

Niet alleen christenen krijgen te maken met vervolging. Andere ontwikkelingen in de Chinese samenleving zijn ook zorgelijk. De overheid in China probeert steeds meer grip te krijgen op haar bevolking. Bijna alles wordt geregistreerd; wat je eet, met wie je omgaat, waarheen je reist, de websites die je bezoekt, enzovoort. Alles wordt vastgelegd.

Sociale punten

Het afgelopen jaar maakte de Chinese regering bekend een puntensysteem in het leven te roepen. Je kunt sociale punten verdienen met je gedrag. Zo kun je bijvoorbeeld strafpunten krijgen voor verkeerd rijgedrag, roken en het verspreiden van nepnieuws. Pluspunten krijg je voor de aankoop van bijvoorbeeld studieboeken of luiers. Hoe de algoritmes precies werken weet echter niemand.

Straffen

Als je niet genoeg punten hebt verzameld, krijg je straf. Bepaalde privileges worden je dan ontnomen. Zo mag je dan bijvoorbeeld niet meer reizen en geen gebruik meer maken van het openbaar vervoer. Pas is er een proef geweest en een paar miljoen Chinezen zijn al gestraft omdat hun score niet hoog genoeg was. In het ziekenhuis moeten mensen met een lage score de mensen met een hogere score voor laten gaan. Dat kan betekenen dat zij nooit medische zorg zullen krijgen, omdat men simpelweg nooit aan de beurt komt. Christenen zijn bang dat bijvoorbeeld de kerk bezoeken, met christenen omgaan of een Bijbel kopen in de toekomst ook voor strafpunten zorgt. 

Communistische Bijbelvertaling

Men is daarnaast bang dat restricties vanuit de overheid verder zullen toenemen. Zo werden vorig jaar alle Bijbels uit de online verkoop gehaald. De Chinese overheid wil eerst een nieuwe Bijbelvertaling die beter past bij het communisme. Het ministerie van religieuze zaken sprak over een Bijbelvertaling die “beter past bij de Chinese context, het socialisme en de Chinese traditie”. Over vijf jaar moet deze Bijbel in de schappen liggen. Het is de bedoeling dat straks alleen deze Bijbel in China nog gelezen wordt, een Bijbel waarvan de boodschap verdraaid is.

Uitbreiding werk in China

De komende jaren gaan wij dan ook onze werkzaamheden in China uitbreiden. Eén van de speerpunten hierbij is de verspreiding van Bijbels in goede vertalingen. Tevens gaat Stichting HVC Chinese evangelisten ondersteunen. Onder meer in afgelegen gebieden, vooral in het westen van China, evangeliseren deze zendelingen onder zware omstandigheden onder moslims en boeddhisten. Wij hopen en bidden dat deze zendelingen, ondanks de toenemende druk vanuit de Chinese overheid, door God gebruikt worden om Zijn Koninkrijk uit te breiden en mensen te winnen voor Jezus Christus.

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!