Hulp voor met de dood bedreigde families

 • In gesprek met de nog altijd gewonde neef Sajid, die voor een ontmoeting met HVC met een geleende auto is opgehaald.

  In gesprek met de nog altijd gewonde neef Sajid, die voor een ontmoeting met HVC met een geleende auto is opgehaald.

 • Sajid vertelt het verhaal over de valse beschuldiging, de marteling en zijn vluchtpoging

  Sajid vertelt het verhaal over de valse beschuldiging, de marteling en zijn vluchtpoging

 • De twee getroffen families in gesprek over hun situatie

  De twee getroffen families in gesprek over hun situatie

 • De ouders van Patras ontvangen hulp voor hun levensonderhoud

  De ouders van Patras ontvangen hulp voor hun levensonderhoud

 • De familie van Sajid ontvangt hulp namens Vrienden in verdrukking

  De familie van Sajid ontvangt hulp namens Vrienden in verdrukking

5 juni 2018

Dankzij de Nederlandse Vrienden in verdrukking kan in Pakistan hulp worden geboden aan vervolgde christenen. Meerdere families, die van de ene op andere dag in grote moeilijkheden raakten, kunnen worden geholpen dankzij de Nederlandse sponsoren. Eind mei keerde een team van Stichting HVC terug van een werkbezoek uit Pakistan. Daar ontmoetten zij onder andere de twee zwaar getroffen families van de neven Patras en Sajid Masih. HVC steunt de families, die moeten vluchten voor hun leven.

Discussie over geld leidt tot valse beschuldiging

In februari kwamen de twee neven Patras en Sajid Masih in een bizarre situatie terecht. Tijdens de ontmoeting met het team van HVC, vertelt Sajid: “Patras liet zijn telefoon repareren bij de telefoonshop van een islamitische vriend. Tijdens de reparatieperiode werd met de telefoon onder naam van Patras een afbeelding gedeeld in een Facebookgroep, waarop de islamitische profeet Mohammed voor schut werd gezet. Ik ben er van overtuigd dat Patras dat niet zelf heeft kunnen doen, de telefoon was in de winkel toen de afbeelding werd gedeeld. De islamitische telefoonreparateur maakte ook deel uit van die Facebook groep, hij beschuldigde Patras van godslastering. De twee hadden een lopende discussie over geld dat Patras nog van de reparateur tegoed had. Het kan bijna niet anders dan dat hij Patras erin heeft geluisd.”

Bizar politieverhoor

Patras werd gearresteerd. Zijn neef Sajid, die in dezelfde Facebookgroep zat, werd opgeroepen om te getuigen tegen Patras. In een bizar politieverhoor werden beide neven gemarteld en zwaar vernederd. Sajid werd gedwongen om de kleding van Patras uit te trekken en seksuele handelingen te verrichten, om zo een schuldbekentenis te forceren. Neef Sajid zag geen andere uitweg dan uit het raam te springen van het politiebureau. Hij sprong vanaf de vierde etage en raakte zwaargewond. 
Lees meer: “Pakistaanse tiener opgepakt om godslastering” >

Terwijl Sajid langzaam herstelt van zijn verwondingen, zit zijn neef Patras in de gevangenis. Patras wordt aangeklaagd vanwege het overtreden van wetsartikel 295-C, de zwaarste categorie van de Pakistaanse blasfemiewet. Een doodsvonnis dreigt. Ook zijn gewonde neef Sajid is aangeklaagd, voor poging tot zelfmoord. Voor hem dreigt een gevangenisstraf.

Twee families gevlucht voor hun leven

Bij de huizen van de twee families Masih ontstond een volksoproer, waarbij meer dan duizend extremistische moslims met jerrycans brandstof dreigden christenen in brand te steken en te lynchen. De familieleden konden ternauwernood ontsnappen. Alle achtergebleven bezittingen in hun huizen zijn vernield. De extremisten zijn nog altijd woedend, de families durven niet terug te keren naar hun dorp. Voor hun eigen veiligheid blijven ze ondergedoken. Beide vaders zijn hun baan kwijt geraakt, door gebrek aan inkomen zijn de gezinnen afhankelijk geworden van hulp van buitenaf. 

Hulp voor de families

Het team van HVC ontmoette de gewonde neef Sajid en de ouders van de twee neven en sprak met hen over de ontstane situatie. Het leven van de twee neven en die van hun families is ontzettend zwaar en hun toekomst ziet er somber uit. Stichting HVC biedt hulp, in de eerste plaats door bij te dragen in het levensonderhoud van de gezinnen. Deze hulp is mogelijk dankzij de steun van de Vrienden in verdrukking. Deze Vrienden staan klaar voor christenen die onverwacht worden getroffen door verdrukking. Dankzij hun structurele betrokkenheid kan meteen hulp geboden worden zodra dit nodig is. Hartelijk dank voor uw steun!
Lees meer over Vrienden in verdrukking >

Hulp in de toekomst

De families hebben hulp nodig voor hun levensonderhoud, de medische zorg voor Sajid én voor het inschakelen van een advocaat voor beide neven. 

U kunt veel betekenen voor deze twee getroffen families! Iedere gift is welkom! Wilt u structureel klaarstaan voor christenen, zoals de families Masih? Zoals een vriend klaarstaat in tijden van nood? Wordt dan een Vriend in verdrukking. Uw ondersteuning maakt hét verschil!

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!