Noodoproep vanuit Manipur

 • Brandende kerk (foto uit mei 2023)

  Brandende kerk (foto uit mei 2023)

 • De bedreigde gemeente (archieffoto)

  De bedreigde gemeente (archieffoto)

 • Vrij recent werd de kerk van de gemeente al in de as gelegd

  Vrij recent werd de kerk van de gemeente al in de as gelegd

 • Biddende gemeente (archieffoto)

  Biddende gemeente (archieffoto)

 • Gevluchte christenen opgevangen in een kerk

  Gevluchte christenen opgevangen in een kerk

7 juli 2023

India - Al maandenlang worden christenen in de Indiase deelstaat Manipur aangevallen. Volgens sommigen is het een etnisch conflict tussen de hindoeïstische Meitei-bevolkingsgroep en de christelijke Kuki- en Nagastammen. De strijd zou gaan om grondgebied. Het lijkt echter meer op een strijd tussen godsdiensten, want ook christelijke Meitei worden aangevallen. Dorpen worden aangevallen, huizen en kerken worden verwoest en tientallen christenen zijn omgekomen. Vele christenen zijn gevlucht of verstoppen zich in de bossen. HVC roept op tot gebed en zoekt steun voor lokale bedreigde christenen.

Verlichting voor bedreigde dorpen

Verschillende lokale veldwerkers van HVC roepen om hulp. Contactpersoon Amos (schuilnaam) roept om hulp voor 32 bedreigde christelijke gezinnen uit een dorp: “De christelijke dorpsbewoners worden regelmatig bedreigd door hindoeïstische Meitei. Ze zijn bang en durven niet meer samen te komen, bang om door de rebellen overvallen en doodgeslagen te worden. Geweld wordt aangemoedigd. De overheid speelt ook een belangrijke rol, door te zwijgen in deze situatie. Dit roept vragen op en doet vermoeden dat de lokale leiders van de BJP (de grootste hindoeïstische politieke partij) bij de aanvallen betrokken zijn."

"De christelijke dorpsbewoners hebben nu geen voedsel en geen elektriciteit. De dominee uit het dorp vertelt dat hij samen met enkele dorpsbewoners een manier heeft gevonden om het dorp uit te sluipen. Via deze dominee willen we eerst in de basisbehoeften voorzien: voedsel en medicijnen. Ook zijn er lampen op zonne-energie nodig, want vanaf ongeveer zes uur ’s avonds is het er aardedonker. Minstens 26 gezinnen vragen om deze lampen.” 

Tegelijkertijd heeft HVC ook contact met een andere pastor en zijn gemeente in een ander dorp, die ook om hulp vragen. HVC wil zo snel mogelijk aan hun vraag voldoen.

Vechtende partijen

In het noordoosten van India, tegen de grens met Myanmar, ligt de deelstaat Manipur. Het is al decennialang regelmatig onrustig tussen de verschillende groeperingen in deze staat. De christelijke Kuki- en Nagastammen hebben een eigen grondgebied toegewezen gekregen, gereserveerd voor inheemse stammen. De overwegend hindoeïstische Meitei eisen dezelfde behandeling. 

Begin mei startte een nieuwe geweldsgolf in Manipur, die zeker vier dagen aanhield en sindsdien regelmatig opnieuw de kop opsteekt. De christelijke stammen wijzen twee hindoeïstische groeperingen aan als starter van het geweld. Vanuit de christelijke stammen zijn er mensen die terugvechten. De kleine vechtende groeperingen houden met hun geweld het gebied in de greep, hoewel het overgrote deel van de bevolking (van alle partijen) vreedzaam is en zich niet in het conflict mengt.

De dorpsbewoners worden regelmatig bedreigd door hindoeïstische Meitei. Ze zijn bang."

De rol van de Indiase overheid in deze spanningen is dubieus. De grootste landelijke partij, de hindoeïstische BJP, stelt dat ‘een echte Indiër hindoe is’. Geweld tegen christenen wordt vaak genegeerd en soms zelfs aangemoedigd. In dit conflict in Manipur wordt de Indiase overheid ervan beschuldigd de hindoeïstische Meitei in sommige aanvallen te ondersteunen.

De verwoesting is inmiddels enorm. Christenen zijn veruit het zwaarst getroffen. Honderden kerken en bijna 2000 huizen werden verwoest. Sinds mei kwamen in totaal meer dan 100 mensen om en zijn circa 50.000 mensen voor het geweld op de vlucht geslagen. Het merendeel van zowel de doden als vluchtelingen is christen. Veel christenen leven nu in vluchtelingenkampen.

Bid voor Manipur

HVC vraagt uw gebed en uw hulp in de vorm van een gift. Gebedspunten:

 • Bid dat de geweldplegers (aan beide zijden) de wapens neerleggen
 • Bid voor bescherming van de christelijke gemeenschap
 • Vraag of de spanningen mogen afnemen
 • Bid voor de hindoeïstische gemeenschap, dat zij de ware Schepper God mogen leren kennen
 • Bid om zegen voor de vredestichters

Hartelijk dank voor uw betrokkenheid!

Verlicht de situatie voor bedreigde christenen in Manipur

Er is op het moment van schrijven € 2754,- nodig om de bedreigde christenen te helpen. Iedere gift helpt. Dank u wel!

Betaalmethode

Selecteer uw bank

Gegevens
Uw gegevens verwerken wij met respect voor uw privacy 

Vrienden in verdrukking

Sta klaar als Vriend in verdrukking

Ongetwijfeld gaan er meer noodhulpvragen komen uit Manipur. Maar ook in andere delen van India en de wereld worden christenen aangevallen. Wilt u ons helpen om voor hen klaar te staan, op het moment dat het nodig is? Als Vriend in verdrukking steunt u met een zelfgekozen maandelijks bedrag. Dankzij uw steun kunnen wij onmiddellijk hulp bieden. Word Vriend en sta klaar voor vervolgde christenen!

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!