Rechtszaak Asia Bibi - Update

 • Asia Bibi

  Asia Bibi

 • Op bezoek bij de man en dochters van Asia Bibi

  Op bezoek bij de man en dochters van Asia Bibi

 • Advocaat Saif-ul-Malook met HVC-directeur J.D. van Nifterik

  Advocaat Saif-ul-Malook met HVC-directeur J.D. van Nifterik

7 oktober 2016

Update 13-10-2016

Helaas, de rechtszaak van Asia Bibi is verdaagd. Een lid van de rechtbank, justitiemedewerker dhr. Iqbal Hameed Ul Rehma, heeft zich afgemeld, omdat hij eerder rechter in de zaak van Mumtaz Quadri (fel tegenstander van Asia Bibi) is geweest en daarom niet als onafhankelijk kan worden gezien.

Er zal een nieuwe rechtbank moeten worden gevormd. Waarschijnlijk duurt het opnieuw enkele weken voordat de zaak alsnog in behandeling wordt genomen.

Stichting HVC blijft alles in het werk stellen voor een eerlijk proces. Bidt u mee?
 

Update 07-10-2016

De rechtszaak van Asia Bibi is gepland op D.V. 13 oktober 2016, in het Hooggerechtshof Islamabad, onder leiding van hoofdofficier Saqib Nisar. Op dit moment wordt een plan gemaakt in overleg met de Pakistaanse veiligheidsdiensten om de rechtszaak veilig te laten verlopen. HVC roept op tot gebed voor een veilige rechtszaak en een goede afloop voor Asia Bibi.
  

Bericht 16-09-2016

Lange tijd werd de behandeling van de rechtszaak tegen Asia Bibi uitgesteld vanwege maatschappelijke onrusten rond haar zaak. Islamitische geestelijken eisten haar dood en duizenden betogers gingen de straat op.

Inmiddels heeft haar advocaat Saif ul Malook een verzoekschrift ingediend voor een nieuwe zitting bij het Supreme Court (Hooggerechtshof) in Pakistan. Naar verwachting behandelt het hof haar zaak tussen 10 en 15 oktober 2016. Er gelden strikte veiligheidsmaatregelen vanwege de bedreigingen die extremisten hebben geuit.

Tijdens zijn bezoek aan Pakistan bezocht HVC-directeur Jan Dirk van Nifterik de advocaat van Asia Bibi in zijn zwaarbewaakte woning (foto). “Mensenrechten gelden ook voor christenen, ik zie het als mijn opdracht om haar zaak te verdedigen”, stelde de advocaat, die overigens zelf moslim is. De advocaat heeft er vertrouwen in, er is veel bewijs dat vóór Asia Bibi pleit. Mocht de doodstraf in het proces toch worden gehandhaafd, dan kan een pardon worden aangevraagd bij de president van Pakistan. Maar de meeste betrokkenen zien deze rechtszaak als een laatste kans op vrijheid.

Stichting HVC betaalt een groot deel van de kosten voor de rechtszaak en de advocaat. Ook startte HVC een petitie, waarin Nederlandse regeringsleiders worden opgeroepen druk uit te oefenen op de Pakistaanse overheid en om ruimhartig asiel te bieden aan Bibi. Na eventuele vrijspraak zullen Bibi en haar gezin het land zo snel mogelijk proberen te verlaten.

Wat kunt u doen:

 • Bid om veiligheid en vrijspraak
 • Doneer voor de rechtszaak en het ontsnappingsplan
 • Teken de petitie

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!