Echtpaar Shafqat en Shagufta ter dood veroordeeld

28-05-2019De Pakistaanse christin Asia Bibi is eindelijk vrijgesproken nadat ze was beschuldigd van het beledigen van het islamitische geloof. Haar verhaal is er maar één van de vele. Er zijn meer dan 180 zaken van Pakistaanse christenen die in de gevangenis zitten vanwege vermeende godslastering. In 2014 is er nog een vrouw ter dood veroordeeld, samen met haar man. Ze lijken er te zijn ingeluisd.

Begin 2013 verkocht Shagufta Kausar, moeder van vier kinderen, haar mobiele telefoon aan een telefoonwinkel. Enkele maanden later worden zij en haar verlamde man Shafqat Emmanuel opgepakt. Er zijn godslasterlijke teksten verstuurd vanaf Shagufta’s telefoonnummer.

Armoedig gezin in moeilijkheden

Shafqat is door een ongeluk verlamd geraakt en zit in een rolstoel. Sindsdien moet zijn echtgenote Shagufta voor het gezin zorgen. Zij verdient wat geld als schoonmaakster. Zowel Shafqat als Shagufta kunnen nauwelijks lezen of schrijven. Het gezin woont in de stad Gojra, waar in 2009 acht christenen werden gedood en duizenden huizen van christelijke gezinnen werden vernield. Er zou een christen pagina’s uit de Koran hebben verbrand.

Bekentenis na foltering

In juli 2013 arresteert de Pakistaanse politie het echtpaar Shagufta en Shafqat. Verschillende personen hebben sms’jes gekregen die beledigingen bevatten aan het adres van de profeet Mohammed. De simkaart met het telefoonnummer van de afzender zou op naam staan van Shagufta. De beschuldiging van godslastering maakt in Gojra een grote volkswoede los, ook al kan het politieonderzoek geen schuld aantonen. Onder druk van de woedende menigte foltert de politie de moeder en de verlamde vader en dwingt hen zo tot een bekentenis.

Bedreigingen aan rechter

Onmiddellijk komt de familie van Shagufta in actie. Via een advocaat vragen ze het echtpaar op borgtocht vrij te laten. De dreiging in Gojra is echter zo groot, dat de rechtbank dit verzoek moet afhandelen in de gevangenis. De advocaat vertelt: “Er meldden zich vier gewapende moulvies (islamitische geestelijken). De rechter werd onder enorme druk gezet. De islamitische geestelijken maakten duidelijk dat ze bereid waren om de rechter neer te schieten. De rechter greep niet in, maar bij de volgende zitting weigerde hij de zaak te behandelen.” Een nieuwe rechter wees het verzoek tot vrijlating op borgtocht af.

Veroordeling zonder bewijs

De nieuwe rechter behandelde in april 2014 ook de strafzaak van het echtpaar. De politie kon geen telefoon en simkaart overhandigen. De eigenaar van de telefoonwinkel getuigde dat hij de telefoon weer had verkocht en dat ze de simkaart vernietigd hadden. De rechter wist dat het echtpaar vrijwel ongeletterd is en dat er geen bewijs tegen hen is. Desondanks veroordeelde hij, vanwege de enorme druk en bedreigingen, het echtpaar tot de dood.

Wachten op beroep

De familie en advocaat van Shagufta en Shafqat wachten nu al vijf jaar op de behandeling van dit beroep. De rechters van het hooggerechtshof in Lahore vermijden of weigeren de zaak. Ook zij worden continu onder druk gezet door moulvies. Shagufta en Shafqat worden in verschillende gevangenissen gevangen gehouden. Bidt u ook voor hen?

 - Update 11 juli 2019 -
Goed nieuws: De bekende Pakistaanse advocaat Saif-ul-Malook, die eerder Asia Bibi verdedigde, heeft aangekondigd dit echtpaar te gaan verdedigen! Alleen met een betaalde advocaat maakt het onschuldige christelijke echtpaar een kans om vrijgesproken te worden. Voor een eerlijk proces met ondersteuning van een goede advocaat, is op korte termijn 20.000 euro nodig. Helpt u mee? Doneer nu voor dit echtpaar!

Bekijk dit HVC Journaal en bid mee voor het vals beschuldigde echtpaar Shafqat en Shagufta.
Doneer nu:
Uw adres:
Ik machtig hierbij Stichting HVC om het opgegeven bedrag van mijn rekening af te schrijven tot wederopzegging.