Shafqat en Shagufta

Shafqat en Shagufta

Op 20 juli 2013 arresteert de Pakistaanse politie het christelijke echtpaar Shafqat en Shagufta. Er zouden met Shagufta’s telefoon aan diverse personen godslasterende teksten zijn gestuurd met beledigingen aan het adres van de profeet Mohammed.

  • Shagufta, haar man Shafqat en drie van hun kinderen

    Shagufta, haar man Shafqat en drie van hun kinderen

  • De Pakistaanse advocaat Saif-ul-Malook verdedigde Asia Bibi en toen Shafqat en Shagufta. Foto: Cees van der Wal

    De Pakistaanse advocaat Saif-ul-Malook verdedigde Asia Bibi en toen Shafqat en Shagufta. Foto: Cees van der Wal

Vals beschuldigd

Vader Shafqat en moeder Shagufta werden in 2013 gearresteerd en in 2014 ter dood veroordeeld vanwege vermeende blasfemie (godslastering). Shagufta zou smsjes hebben verstuurd met teksten die voor islamitische mensen beledigend zijn. Ze werden slachtoffers van misbruik van de Pakistaanse blasfemiewet. Vanaf het moment dat iemand wordt beschuldigd van godslastering, is diegene en zijn of haar hele familie vogelvrij. Valse aangiften komen veel voor, de blasfemiewet wordt dan bijvoorbeeld gebruikt om mensen uit de weg te ruimen na een conflict. Christenen zijn relatief vaak het slachtoffer en moeten op hun hoede zijn.

Op 3 juni 2021 werd het christelijke echtpaar na vele malen uitstel van de behandeling eindelijk vrijgesproken door het gerechtshof in Lahore. HVC heeft zich diverse jaren intensief ingezet voor hun vrijlating uit de dodencel. 

D.V. 16 april 2022 kunt u Shafqat en Shagufta persoonlijk ontmoeten tijdens de HVC Regiotour!

Meer over de HVC Regiotour

Gearresteerd en gemarteld

Op 20 juli 2013 arresteert de Pakistaanse politie het christelijke echtpaar Shafqat en Shagufta. Het echtpaar is armoedig. Echtgenoot Shafqat is verlamd vanaf zijn borst. Moeder Shagufta verdient wat geld met schoonmaakwerkzaamheden op een school. Er zouden met een telefoon op Shagufta’s naam aan diverse personen smsberichten zijn gestuurd met beledigingen aan het adres van de profeet Mohammed. Vader Shafqat wordt voor de ogen van zijn oudste kind gemarteld. Pas als de agenten dreigen om moeder Shagufta naakt ten schande te maken, ondertekent hij een bekentenis. In 2014 worden ze ter dood veroordeeld. Meteen gaat de familie tegen deze doodstraf in beroep.

Toen mijn moeder werd opgepakt, klampten wij ons aan haar vast. We wilden haar niet laten gaan!” - Zain, de oudste zoon van Shafqat en Shagufta

De behandeling van het hoger beroep wordt jarenlang en tientallen keren om verschillende redenen uitgesteld. Duidelijk is dat rechters in blasfemiezaken onder grote druk worden gezet door extremisten. In eerdere rechtszaken tegen Shafqat en Shagufta werden rechters ín de rechtszaal bedreigd met vuurwapens. Ook hun eerste advocaat werkte helemaal niet mee. Elke keer dat ze voor de rechter moesten komen, zweeg hij.

Zware jaren

Shafqat en Shagufta hebben vier kinderen; Zain, Danish, Joshua en Sarah. Zij verblijven op een veilige plek, maar missen hun ouders. Shafqat en Shagufta hebben het zwaar in de gevangenis. Shafqat is grotendeels verlamd en krijgt onvoldoende medische zorg. Zijn wonden worden nauwelijks verzorgd. Omdat hij gearresteerd is vanwege blasfemie wil de gevangenisarts niet naar hem omkijken. Shagufta wordt in isolatie geplaatst. Ze mag met geen van de gevangen praten en is helemaal alleen. Een heel zware maatregel, die haar moet beschermen tegen islamitische medegevangenen. In Pakistan geloven veel mensen namelijk dat als je iemand doodt die Mohammed beledigd heeft, je gegarandeerd in het paradijs komt. De isolatie van Shagufta maakt haar tijd in de gevangenis extra zwaar. Ze heeft niemand om mee te praten en mist haar gezin. Dit maakt haar depressief. Ze krijgt ook allerlei andere klachten die niet onderzocht worden. 

Eindelijk recht

Na enkele jaren komt er goed nieuws: advocaat Saif-ul-Malook gaat het echtpaar verdedigen! Hij verdedigde al eerder de bekende Pakistaanse christin Asia Bibi met succes. Vele malen staat advocaat Malook tevergeefs bij het gerechtshof, telkens weer wordt de zaak vooruitgeschoven. HVC draagt zorg voor de advocaatkosten. Ook helpt HVC de vier kinderen van het echtpaar, door te voorzien in hun onderhoud en schoolkosten.

God werkt soms door mensen heen. Hij bracht mensen in ons leven die ons weer hoop gaven!" - Shagufta

Op dinsdag 1 juni 2021 mag advocaat Malook eindelijk zijn verdediging voeren! Drie dagen lang verdedigt de islamitische advocaat het christelijke echtpaar voor het gerechtshof in Lahore. Met resultaat! De rechters van het gerechtshof zijn verbijsterd over de gang van zaken in de lagere rechtbank in 2013 en 2014. Geen enkel bewijsstuk tegen het echtpaar deugt. Volgens het hof hebben zowel de politiecommissaris als de rechter die in 2014 het doodsvonnis uitsprak bedroevend slecht werk geleverd. Op donderdag 3 juni komt het nieuws naar buiten: Shafqat en Shagufta zijn vrijgesproken! 

Veilige plek

Vanwege doodsbedreigingen worden Shafqat en Shagufta na de vrijspraak voor hun eigen veiligheid teruggebracht naar hun gevangenissen. Het duurt bijna een maand tot het gezin eindelijk wordt herenigd op 1 juli. Onder begeleiding van vier militairen worden de kinderen in een militaire colonne naar de Multan gevangenis gereden. Daar halen ze hun moeder op. Zain: “We gaven elkaar een knuffel. Daarna zorgden we dat mijn moeder ergens kon douchen, want die isolatiecel was vreselijk vies.” Het gezelschap rijdt verder naar de mannengevangenis om Shafqat op te halen. Dan is het gezin eindelijk samen. Ze worden ondergebracht op een militaire basis.

Intussen wordt er gezocht naar een veilige plek voor het gezin. In Pakistan is de kans op een aanslag of een lynchpartij te groot. Daarom wordt er gekeken naar andere landen. Diverse mensen, waaronder politici en organisaties zoals HVC zetten zich hiervoor in. Dan wordt het in augustus opeens opnieuw spannend: advocaten van de aanklager willen het echtpaar alsnog ter dood veroordeeld zien. Ze vragen de Hoge Raad om de feiten opnieuw te onderzoeken. Maar wat de aanklager niet wist, is dat het gezin één dag eerder het land is ontvlucht. Op het nippertje. Hun nieuwe bestemming: Europa. 

Direct na hun aankomst in Europa vertellen Shafqat en Shagufta uitvoerig hoe zij alles hebben beleefd vanaf die verschrikkelijke dag in 2013. Lees hun persoonlijke verhaal >

Jullie hulp, lieve broeders en zusters, heeft ons gedragen in de moeilijke tijd. Jullie gebed heeft gezorgd dat wij het dragen konden. Bedankt daarvoor.”
- Shagufta

Uw steun in de afgelopen jaren was onmisbaar voor het gezin van Shafqat en Shagufta. Het betalen van de (nieuwe) advocaat maakte in deze zaak het verschil. Veilige opvang van de kinderen en scholing veranderde hun hele leven. Wilt u ook het verschil maken voor blasfemiezaken zoals die van dit gezin? Op dit moment zet HVC zich in voor verschillende vergelijkbare zaken. Bid voor hen. Overweeg om dit werk maandelijks financieel te steunen. Dank u wel!

Ja, ik help vals beschuldigde christenen en hun families!

Wilt u klaar staan voor de blasfemieslachtoffers in Pakistan? Dankzij uw gift kunnen wij advocaten, onderdak, voeding en scholing voor kinderen bekostigen. Iedere gift is welkom!

Het duurt vaak vele jaren voordat een christen wordt vrijgesproken. Wilt u ons in staat stellen de blasfemieslachtoffers en hun gezinnen te blijven helpen? Kies er dan voor om Vriend in verdrukking te worden. Lees meer >

Betaalmethode

Selecteer uw bank

Gegevens
Uw gegevens verwerken wij met respect voor uw privacy 

Nieuws over dit project

Verhalen over Shafqat en Shagufta
Verhaal

Shafqat en Shagufta: God bracht ons weer samen, in vrijheid

“Toen mijn moeder werd opgepakt, klampten wij ons aan haar vast. We wilden haar niet laten gaan! Maar de politie nam haar gewoon mee, zomaar. En wij bleven achter.” Aan het woord is Zain (20), de oudste zoon van Shafqat en Shagufta. Shagufta pinkt een traan weg als ze haar zoon hoort omschrijven hoe die zwarte dag in 2013 voor hem is geweest. Hij is twaalf jaar oud als de politie voor zijn ogen zijn moeder arresteert en zijn vader mishandelt.  Lees dit verhaal

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!