Christenen onschuldig in de gevangenis

 • Ashfaq Masih (de fietsenmaker) wordt naar de hoorzitting geleid

  Ashfaq Masih (de fietsenmaker) wordt naar de hoorzitting geleid

 • Het gezin Pervaiz zonder man Asif (de fabrieksarbeider)

  Het gezin Pervaiz zonder man Asif (de fabrieksarbeider)

 • Sajid (foto) en zijn neef Patras werden van blasfemie beschuldigd. Sajid raakte zwaargewond toen hij in paniek het raam van het politiebureau uitsprong.

  Sajid (foto) en zijn neef Patras werden van blasfemie beschuldigd. Sajid raakte zwaargewond toen hij in paniek het raam van het politiebureau uitsprong.

 • Shagufta, haar man Shafqat en drie van hun kinderen

  Shagufta, haar man Shafqat en drie van hun kinderen

 • Verschillende vals beschuldigde christenen worden verdedigd door de bekende advocaat Saif-ul-Malook. Foto: Cees van der Wal

  Verschillende vals beschuldigde christenen worden verdedigd door de bekende advocaat Saif-ul-Malook. Foto: Cees van der Wal

23 juni 2020

Gisteren kreeg het terdoodveroordeelde christelijke echtpaar Shafqat en Shagufta de zoveelste teleurstelling te verwerken. Opnieuw werd hun hoger beroep tegen het doodsvonnis niet in behandeling genomen. Het tekent de tragische situatie van de vele vals beschuldigde christenen in Pakistan.

Shafqat en Shagufta

Al in 2013 werd het arme echtpaar beschuldigd van het versturen van sms’jes die de profeet Mohammed zouden beledigen. De sms’jes waren in het Engels, zowel Shagufta als Shafqat spreken alleen Urdu en zij kunnen nauwelijks lezen en schrijven. Ze zijn er ingeluisd. Ternauwernood ontkwam het gezin aan een volksgericht. 

Na zware martelingen bekende de verlamde echtgenoot Shafqat. Het paar werd vervolgens in 2014 ter dood veroordeeld wegens blasfemie. Onmiddellijk ging de familie hiertegen in hoger beroep, maar keer op keer wordt de behandeling van de zaak doorgeschoven. Intussen gaat het steeds slechter met de gezondheid van beide gevangenen >

Immense druk

De rechterlijke macht in Pakistan staat onder ongekende druk. Rechters en advocaten ontvangen doodsbedreigingen, soms zelfs ín de rechtszaal. Radicale islamitische geestelijken en groeperingen eisen dat godslasteraars ter dood worden gebracht, ongeacht of de aanklacht bewezen is of niet. Vrijspraak leidt tot rellen, moorden en aanslagen. 

Vanaf het moment dat iemand wordt beschuldigd van godslastering (blasfemie), is diegene en zijn of haar hele familie vogelvrij. Valse aangiften komen veel voor, de blasfemiewet wordt dan bijvoorbeeld gebruikt om mensen uit de weg te ruimen na een conflict. Christenen zijn bovengemiddeld vaak het slachtoffer en moeten erg op hun hoede zijn.

Terugdeinzen

Gisteren, maandag 22 juni, deinsde opnieuw een rechter terug om de zaak van Shafqat en Shagufta te behandelen. De van Asia Bibi bekende advocaat Saif-ul-Malook verdedigt het echtpaar. Dhr. Malook: "Misschien was deze rechter bang om de zaak te behandelen." Wie moet deze rechtszaak dan gaan behandelen? >

HVC blijft het echtpaar steunen door bij te springen in de juridische kosten en in de kosten van opvang en scholing van hun kinderen.

Vele andere gevangen christenen

Naast Asia Bibi en het echtpaar Shafqat en Shagufta, zijn er nog vele anderen slachtoffer van valse blasfemiebeschuldigingen. HVC staat onder meer de volgende christenen bij in hun nood:
 

 • De fietsenmaker
  Ashfaq Masih is een eenvoudige fietsenmaker in de miljoenenstad Lahore. Op een donderdagmiddag komt een “heilige” Sadhu van de Miraasi kaste naar hem toe met een lekke band. Na reparatie weigert de man te betalen, omdat hij een Sadhu is. Ashfaq reageert: “Ik geloof alleen in Jezus Christus en niet in andere goden!”. Daarop beschuldigt de man Ashfaq er al schreeuwend van dat hij de profeet Mohammed heeft beledigd. De gevangen genomen Ashfaq hangt de doodstraf boven het hoofd. Hij wordt in de rechtbank verdedigd door een advocaat. Zijn familie moest onderduiken.
   

 • De twee neven 
  In februari 2018 kwamen de twee neven Patras en Sajid Masih in een bizarre situatie terecht. Met de telefoon van Patras werd op Facebook een afbeelding gedeeld, die beledigend zou zijn voor de profeet Mohammed. Patras was de telefoon al een paar dagen kwijt. Er ontstond een grote volkswoede. In een bizar politieverhoor werden beide neven gemarteld en zwaar vernederd. Sajid raakte zwaargewond toen hij in paniek het raam van het politiebureau uitsprong. Hun familie ontsnapte ternauwernood aan een lynchpartij. 
   

 • De fabrieksarbeider
  Ook Asif Pervaiz wordt bijgestaan door Saif-ul-Malook. Zijn vrouw Maroline legt uit wat er in 2013 is gebeurd: “Mijn man werkte in een textielfabriek. Er ontstond een discussie over de uitbetaling van het loon.” Op een dag was Asif zijn mobiel verloren in de textielfabriek. Niet lang daarna werden met de telefoon beledigende teksten via sms naar een leidinggevende in de textielfabriek gestuurd. Dankzij de steun van HVC konden zijn familie de afgelopen drie jaar een huis huren, voedsel kopen en de vier kinderen naar school sturen.

Wat kunt u doen?

Wij vragen u om tot God te bidden om recht voor de vals beschuldigde christenen. Wilt u ons in staat stellen deze blasfemieslachtoffers en hun gezinnen te blijven helpen? Kies er dan voor om één van de Vrienden in verdrukking te worden.

Als Vriend kiest u zelf het maandelijkse bedrag waarmee u vervolgde christenen wilt helpen. Slachtoffers van onrecht, aanslagen en geweld staan er vaak alleen voor. Staat u voor hen klaar?

Vrienden in verdrukking

Vrienden in verdrukking

Sta klaar als vriend op het moment dat vervolging toeslaat. Maak verschil in de levens van vervolgde christenen!

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!