Shafqat en Shagufta volgende week vrij?

  • Het echtpaar Shagufta en Shafqat met één van hun zoons

    Het echtpaar Shagufta en Shafqat met één van hun zoons

  • Advocaat Malook na vrijspraak van Asia Bibi in 2018 (foto: Cees van der Wal)

    Advocaat Malook na vrijspraak van Asia Bibi in 2018 (foto: Cees van der Wal)

18 juni 2021

Pakistan - Twee weken geleden werd het christelijke echtpaar Shafqat en Shagufta vrijgesproken. Voor hun eigen veiligheid bleef het echtpaar in de gevangenis. Het lijkt erop dat ze volgende week vrijgelaten worden en dat ze eindelijk worden herenigd. Maar zij en hun advocaat worden met de dood bedreigd.

Shagufta en haar verlamde echtgenoot Shafqat werden in 2014 ter dood veroordeeld wegens een valse beschuldiging van blasfemie (godslastering). Dat ze nu daarvan zijn vrijgesproken betekent niet dat ze veilig in Pakistan kunnen leven. Ook na een vrijspraak lopen voormalige verdachten de kans om te worden gelyncht. Daarom wordt achter de schermen hard gezocht naar een opvangplek buiten Pakistan. HVC roept de Nederlandse regering op het echtpaar en hun kinderen in Nederland een opvangplek te bieden. Tot het moment dat het gezin groen licht heeft om Pakistan te verlaten, duiken de ouders en hun kinderen waarschijnlijk onder in een safehouse.

Hereniging na acht jaar

Ondertussen zijn Shafqat en Shagufta er slecht aan toe, het is hoog tijd om hen buiten de gevangenis na acht angstige jaren te herenigen. Ze verblijven in verschillende gevangenissen en dat zorgt voor veel stress. Shagufta lijdt aan depressies, Shafqat is door een ongeluk in 2004 verlamd geraakt en zit in een rolstoel. Medische zorg is nauwelijks beschikbaar en Shafqat lijdt onder grote doorligwonden. 

Advocaat Malook bedreigd

Het echtpaar wordt verdedigd door de bekende advocaat Saif-ul-Malook. Al eerder verdedigde hij met succes Asia Bibi. En net als na haar vrijspraak in 2018, wordt ook dit keer advocaat Malook met de dood bedreigd. Verschillende moslimgeestelijken roepen op om deze 'verrader' te doden. Niet zelden verspreiden deze oproepen zich via sociale media.

Nog steeds vragen we uw gebed voor deze zaak. Wilt u bidden dat de vrijlating van Shafqat en Shagufta door mag gaan? Wilt u bidden dat zij, samen met hun kinderen, een veilige plek vinden om te wonen? En wilt u bidden voor de veiligheid van advocaat Malook? Dank u wel!

Hoe kunnen we meer van dit soort zaken voorkomen?

Hoe kunnen we meer van dit soort zaken voorkomen?

Christenen zijn relatief vaak het slachtoffer van een beschuldiging van blasfemie. HVC wil christenen in Pakistan een training aanbieden die hen helpt de kans om slachtoffer te worden kleiner te maken. HVC wil helpen voorkomen dat andere christenen een lange lijdensweg, zoals die van Shagufta en Shafqat, moeten doorstaan. Samen met een lokale Pakistaanse partner ontwikkelt HVC een trainingsprogramma om blasfemie-aanklachten te voorkomen. 

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!