Hulp aan de andere Asia Bibi's (video)
29 januari 2019
Op 31 oktober werd het doodsvonnis van Asia Bibi vernietigd. Zij was veroordeeld na een beschuldiging van godslastering (blasfemie). Haar zaak staat helaas niet op zichzelf. De blasfemiewetgeving - en met name het misbruik ervan - vormt een maatschappelijk probleem in Pakistan. Christenen moeten extra alert zijn om een (valse) beschuldiging te voorkomen. Is een beschuldiging eenmaal geuit, dan is een jarenlange gevangenschap en een slepend juridisch proces vaak het gevolg. Heeft het zin als Nederlanders hulp gaan bieden in dergelijke zaken?
Het probleem: misbruik van de blasfemiewet
In Pakistan gelden strenge blasfemiewetten. Deze wetten stellen het strafbaar om de Islam, de Koran of de profeet Mohammed te beledigen. Iedereen, van moslim tot christen, kan worden beschuldigd van deze godslastering. In de praktijk zijn het verhoudingsgewijs vaak christenen tegen wie een beschuldiging wordt geuit. Vanaf het moment van beschuldiging moeten de verdachte en zijn of haar familie vaak vluchten, bijvoorbeeld om niet te worden gelyncht door een woedende menigte. In veel gevallen zijn de beschuldigingen echter vals. Er blijkt vaak sprake te zijn van een conflict, bijvoorbeeld over geld.
Hoe veel andere Asia Bibi's zijn er?
Op moment van schrijven zijn er meer dan 180 zaken van Pakistaanse christenen bekend die in de gevangenis zitten vanwege vermeende godslastering. Na Asia Bibi is er ook een tweede christelijke vrouw ter dood veroordeeld, samen met haar man. Shagufta Kausar en haar man Shafqat Masih lijken er te zijn ingeluisd. In 2014 werden zij ter dood veroordeeld.
Bekijk dit interview over Shagufta Kausar en haar man Shafqat:
Heeft hulp zin?
Het heeft zin om vanuit Nederland hulp te bieden aan Pakistaanse christenen die in de gevangenis zitten vanwege godslastering! Dat bleek onder meer al in 2018, nog voordat Asia Bibi werd vrijgesproken. In twee eerdere zaken werden christenen vrijgesproken dankzij onder meer uw gebed en (financiële) steun! Stichting HVC bood juridische hulp, door goede advocaten te ondersteunen. De advocaten toonden aan dat de aanklachten vals waren en dat de bewijzen vervalsingen waren. Lees hun verhalen:
Schooldirecteur Sanhu vrijgesproken en ondergedoken >
Christen en twee hindoes vrijgelaten na aanklacht blasfemie >
Hoe kunnen we helpen?
Wanneer een christen wordt beschuldigd van godslastering, dan is het zaak om snel te handelen. Stichting HVC werkt samen met lokale partners en advocaten om vals beschuldigde christenen te verdedigen. Zo snel mogelijk na de arrestatie proberen we een advocaat te vinden die naar het politiebureau kan gaan. Daar concentreert de advocaat zich op het begeleiden van het politieonderzoek. Soms kan worden voorkomen dat er onwaarheden en valse getuigenissen in het dossier van de aanklager worden opgenomen. Ook weten zij soms islamitische geestelijken en medeburgers te bewegen om op te komen voor de arrestant. Het werk gebeurt zo veel mogelijk achter de schermen, om zo min mogelijk ruchtbaarheid te geven aan de beschuldiging en zo maatschappelijke onrust te voorkomen.
De families van verdachten moeten vaak vluchten en hebben onderdak nodig. Op een geheime locatie in Pakistan bevindt zich het Safehouse van Stichting HVC. In de appartementen worden bedreigde familieleden van gevangenen tijdelijk opgevangen. Ook gevluchte christenen, bijvoorbeeld ex-moslims die door hun familie worden achtervolgd, kunnen er terecht. Lees meer over het safehouse >