Gebedsoproep en petitiecampagne 'Spreek ze vrij': red Shafqat en Shagufta uit de dodencel

  • Shafqat en Shagufta met één van hun kinderen

    Shafqat en Shagufta met één van hun kinderen

  • Advocaat Malook verdedigt het echtpaar, gesteund door HVC (foto: Cees van der Wal)

    Advocaat Malook verdedigt het echtpaar, gesteund door HVC (foto: Cees van der Wal)

  • CU-kamerlid Joel Voordewind (foto: Anne Paul Roukema)

    CU-kamerlid Joel Voordewind (foto: Anne Paul Roukema)

3 februari 2021

Al meer dan zeven jaar zit het Pakistaanse christelijke echtpaar Shafqat en Shagufta onschuldig in de gevangenis. Ze zijn ter dood veroordeeld wegens vermeende godslastering. Keer op keer wordt de behandeling van hun hoger beroep uitgesteld. Op maandag 15 februari staat de volgende rechtszitting gepland. HVC en de ChristenUnie starten een campagne, gesteund door diverse organisaties. Tekent u de petitie en bidt u op 14 februari in uw kerk voor dit echtpaar?

Petitie 'Spreek ze vrij'

Pakistan moet het ter dood veroordeelde, christelijke echtpaar Shafqat en Shagufta vrijlaten uit de dodencel en vrijspreken van godslastering. Met die inzet starten Stichting HVC en de ChristenUnie de petitiecampagne Spreek ze vrij, ondersteund door CDA en SGP, Jubilee Campaign en SDOK. De petitie, die vrijdag 12 februari 2021 wordt aangeboden aan de Pakistaans ambassadeur in Nederland, vraagt tevens de Nederlands regering en de Europese Commissie om alles in het werk te stellen de levens van het echtpaar te beschermen. Het echtpaar werd in 2013 gearresteerd en in 2014 ter dood veroordeeld vanwege blasfemische sms’jes die met de telefoon van Shagufta zouden zijn verstuurd. Het bewijs dat er ligt, wijst er echter op dat de veroordeling ten onrechte plaatsvond. Volgens HVC en ChristenUnie is hun recht op een eerlijk proces geschonden. Het hoger beroep, dat keer op keer werd uitgesteld, lijkt nu te gaan dienen op maandag 15 februari. Volgens de organisaties is dit het moment om Shafqat en Shagufta vrij te spreken en vrij te laten.

Naar de petitie (update: de petitie is inmiddels gesloten)

Gebedsoproep aan alle kerken

De gezamenlijke christelijke organisaties vragen aan alle kerken in Nederland om te helpen door op zondag 14 februari, de dag voorafgaand aan de zitting, voor Shafqat en Shagufta te bidden. Als concrete gebedspunten noemen de organisaties gebed voor vrijspraak, maar ook gebed dat de zitting daadwerkelijk mag doorgaan. HVC-directeur Jan Dirk van Nifterik: "In 2020 heeft deze rechtszaak zeker negen keer op de rol gestaan. Een enkele keer werd begonnen met de behandeling, maar werd deze niet afgemaakt. In de meeste gevallen werd de zaak kort tevoren of zelfs op de zittingsdag zelf geannuleerd. Afgelopen 21 januari kwam de aanklagende partij niet opdagen. Het is teleurstelling op teleurstelling. Wanneer wordt er recht gesproken?"

Kamervragen

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind: “Al jaren zit het Pakistaanse echtpaar Shafqat en Shagufta onterecht in een dodencel. Vol onzekerheid en met veel psychisch en fysiek leed wachten zij hun hoger beroep af, die keer op keer wordt uitgesteld. Bovendien groeien hun kinderen al die jaren zonder hun ouders op. Nu 15 februari de zitting van het hoger beroep gepland staat, is dit hét moment om in actie te komen. Onze oproep aan de Pakistaanse overheid: spreek ze vrij!” Naast de petitiecampagne stelt de ChristenUnie, samen met CDA, SGP en SP, ook Kamervragen aan demissionair Minister Blok van Buitenlandse Zaken. Ook via die weg wordt de minister opgeroepen om alles in het werk te stellen om de levens van het echtpaar te beschermen.

Blasfemiewetgeving misbruikt als wapen

HVC-directeur Jan Dirk van Nifterik: “Shafqat en Shagufta zijn opzettelijk verdacht gemaakt. De Pakistaanse blasfemiewetgeving wordt vaker ingezet als wapen om een ander uit de weg te ruimen. Christenen zijn hier relatief vaak slachtoffer van, met Asia Bibi als bekendste voorbeeld. Shagufta is na Asia Bibi de tweede Pakistaanse vrouw die ter dood werd veroordeeld wegens blasfemie. En het is voor het eerst dat een echtpaar hiervoor ter dood is veroordeeld. Dat ze nu al meer dan zeven jaar onschuldig in de gevangenis zitten, gescheiden van elkaar en hun kinderen, is schrijnend. Dit moet stoppen!” 

Hulp nodig

De bekende advocaat Saif-ul-Malook verdedigt, mede dankzij steun van HVC, het echtpaar. Hij voerde eerder de verdediging voor de in 2019 vrijgelaten Pakistaanse christen Asia Bibi. Volgens hem berusten de beschuldigingen op valse verklaringen en kunnen de aanklachten niet bewezen worden. Shafqat en Shagufta hebben vier kinderen; Zain, Danish, Joshua en Sarah. Zij missen al jaren hun ouders en verblijven op een veilige plek. HVC voorziet in hun onderhoud en schoolkosten. Shafqat en Shagufta hebben het zwaar in de gevangenis. Shafqat is gehandicapt en krijgt onvoldoende medische zorg. Hij lijdt aan verschrikkelijke doorligwonden op zijn lage onderrug. Shagufta zit in eenzame opsluiting in de vrouwengevangenis van Multan, dezelfde gevangenis als waar Asia Bibi jarenlang gevangen zat. Shagufta mist haar man en kinderen en heeft te maken met depressies.
 

 Meer weten? Deze factsheet (PDF) zet alle feiten op een rij > 

Steun de hulp aan Shafqat en Shagufta met uw gift!

Dankzij uw gift kunnen wij de advocaat, onderdak, voeding en scholing voor kinderen bekostigen. Iedere gift is welkom!

Het duurt vaak vele jaren voordat een christen wordt vrijgesproken. Wilt u ons in staat stellen de blasfemieslachtoffers en hun gezinnen te blijven helpen? Kies er dan voor om Vriend in verdrukking te worden. Lees meer >

Betaalmethode

Selecteer uw bank

Gegevens
Uw gegevens verwerken wij met respect voor uw privacy 

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!