Blog rechtszaak Asia Bibi (update)

 • Asia Bibi

  Asia Bibi

 • Echtgenoot Ashiq met beide dochters

  Echtgenoot Ashiq met beide dochters

 • Met niet meer dan een plastic tas kwam in november 2018 Asia Bibi's advocaat dhr. Malook aan op Schiphol. Hij werd opgevangen door Peter van Dalen (Europarlementariër voor de ChristenUnie-SGP) en Jan Dirk van Nifterik (Stichting HVC)

  Met niet meer dan een plastic tas kwam in november 2018 Asia Bibi's advocaat dhr. Malook aan op Schiphol. Hij werd opgevangen door Peter van Dalen (Europarlementariër voor de ChristenUnie-SGP) en Jan Dirk van Nifterik (Stichting HVC)

 • Een speciale persconferentie werd belegd nadat advocaat Malook naar Nederland was gevlucht. Foto: Cees van der Wal

  Een speciale persconferentie werd belegd nadat advocaat Malook naar Nederland was gevlucht. Foto: Cees van der Wal

 • Advocaat Malook legt uit waarom hij is gevlucht naar Nederland. Foto: Cees van der Wal

  Advocaat Malook legt uit waarom hij is gevlucht naar Nederland. Foto: Cees van der Wal

 • Advocaat Saif-ul-Malook na de speciale dankdienst in Vianen. Foto: Cees van der Wal

  Advocaat Saif-ul-Malook na de speciale dankdienst in Vianen. Foto: Cees van der Wal

 • Advocaat Malook, Peter van Dalen en Jan Dirk van Nifterik in Straatsburg om te pleiten voor de zaak van Asia Bibi

  Advocaat Malook, Peter van Dalen en Jan Dirk van Nifterik in Straatsburg om te pleiten voor de zaak van Asia Bibi

 • HVC-medewerkers Jan Dirk van Nifterik (L) en Maarten Boeve (R) met woordvoerder Nadeem en Asia Bibi's man Ashiq

  HVC-medewerkers Jan Dirk van Nifterik (L) en Maarten Boeve (R) met woordvoerder Nadeem en Asia Bibi's man Ashiq

 • Asia Bibi

  Asia Bibi

9 mei 2019

 Donderdag 09-05-2019 10:01 uur -

Situatie Pakistan kalm na vertrek Asia Bibi

Hoewel details niet kunnen worden vrijgegeven, bevestigen bronnen binnen het Pakistaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken aan journalisten dat Asia Bibi en haar man het land hebben verlaten. Ook Asia Bibi’s zaakbehartiger dhr. Nadeem bevestigt het nieuws aan Stichting HVC. Nadeem verblijft al sinds afgelopen januari in Canada, samen met de twee dochters van Asia Bibi. Zij kijken uit naar hereniging met hun moeder.

Blasfemiewet

In internationale media reageren politici uit alle werelddelen verheugd op het nieuws. Velen spreken hun afschuw uit over de blasfemiewet in Pakistan, op basis waarvan de afgelopen jaren veel Pakistani onterecht beschuldigd zijn van godslastering. Vanuit Washington (VS) laat minister van Buitenlandse Zaken Michael R. Pompeo in een persstatement weten het nieuws te verwelkomen. Hij voegt er aan toe dat de Verenigde Staten “zich verzetten tegen blasfemiewetten, overal in de wereld”. De vrijspraak van Asia Bibi geeft hoop voor andere christenen in het land. Hoewel er voor aanpassing of aanvulling van de blasfemiewet in Pakistan nog een lange weg is te gaan, hoopt Stichting HVC dat de vrijspraak van Asia Bibi zorgt voor eerlijkere rechtspraak in andere zaken van christenen die onterecht gevangen zitten. 

Straatbeeld

Het nieuws heeft inmiddels ook de Pakistaanse burgers bereikt. Op TV en kranten wordt het bericht van Asia Bibi’s vertrek breed uitgemeten. Asia Bibi is nationaal en internationaal een bekendheid geworden, haar zaak ligt erg gevoelig bij extremistische moslims. Asia Bibi en haar advocaat staan in de top 5 van de dodenlijst van extremistische groeperingen. Eerder leidde de zaak al tot de moord op gouverneur Salmaan Taseer en minister Shahbaz Bhatti, omdat zij het voor Asia Bibi opnamen. Haar advocaat mr. Saif-ul-Malook werd na haar vrijspraak bedreigd en vluchtte in november 2018 halsoverkop naar Stichting HVC in Nederland. Direct na de vrijspraak van Asia Bibi ontstonden rellen en betogingen en werden straten geblokkeerd. Christenen moesten hun scholen en kerken sluiten omdat bijeenkomen te onveilig was geworden. Een half jaar na haar vrijspraak heeft Asia Bibi nu eindelijk Pakistan mogen en kunnen verlaten. Hoewel ook dit keer op sociale media wordt opgeroepen tot protesten en aanslagen, blijft het tot nu toe opvallend rustig. “Het is tot nu toe rustig en kalm”, laat een lokale Pakistaanse partner aan Stichting HVC weten. Het is afwachten hoe er later deze week gereageerd zal worden op het vertrek van Asia Bibi. Met name rond het vrijdaggebed van moslims houden christenen hun adem in. Zullen extremisten als ze vrijdag samenkomen opnieuw de straat op gaan? Is de kans op aanslagen groter geworden? We roepen u op om te blijven bidden voor christenen in het land.

Vrijheid

Het nam veel tijd in beslag voordat Asia Bibi na haar vrijspraak uit Pakistan kon vertrekken. Tegenstanders van Asia Bibi tekenden bezwaar aan tegen haar vrijspraak, maar op dinsdag 29 januari wees het hooggerechtshof de bezwaren af en werd de vrijspraak van Asia Bibi definitief. Stichting HVC en haar advocaat mr. Malook lobbyden voor een spoedig vertrek en vroegen aan diverse landen om haar een veilige bestemming aan te bieden. Canada toonde zich hiertoe bereid en bood eerder dit jaar asiel aan Asia’s dochters en haar zaakbehartiger dhr. Nadeem. Naast het papierwerk, zoals identiteitsbewijzen en asielaanvragen, speelde ook veiligheid een rol bij de vertraging van Asia Bibi’s vertrek. Zo werd kerken verplicht om uiterlijk afgelopen maart extra veiligheidsmaatregelen te treffen. Begin afgelopen april verklaarde de Pakistaanse premier Imran Khan al dat Asia Bibi Pakistan spoedig zou verlaten. Het nieuws komt daarmee niet geheel onverwacht. Directeur Jan Dirk van Nifterik van Stichting HVC laat weten: “De rechtszaak van Asia Bibi is ten einde. Laten we niet vergeten dat de oorzaak van haar vertrek erg triest is. Door een valse beschuldiging na een discussie over een beker water, nam haar leven een dramatische wending. Na jaren van vreselijke gevangenschap en rechtszaken, moet ze noodgedwongen haar thuisland verlaten. Het valt niet mee om in een ander land een nieuw leven op te bouwen. Blijf bidden voor haar toekomst.”

Andere Asia Bibi’s

Stichting HVC blijft zich inzetten voor de andere Asia Bibi’s in Pakistan. Een voorbeeld hiervan is de vrouw Shagufta Kausar, die samen met haar deels verlamde man Shafqat Masih, ter dood is veroordeeld. Ze lijken er te zijn ingeluisd, nadat er beledigende berichten over de profeet Mohammed zijn verstuurd vanaf Shagufta’s oude telefoonnummer. Hun rechtszaak sleept al zes jaar voort, sinds 2013 wordt het echtpaar in verschillende gevangenissen afzonderlijk gevangen gehouden. Wilt u ons helpen om ook haar rechtszaak in het hooggerechtshof te kunnen voeren? Doneer dan en steun christenen ook financieel.

Bedankt

Van Nifterik: “Ten slotte willen we u heel hartelijk danken voor uw warme belangstelling en meeleven in de afgelopen periode. Velen lieten ons weten te bidden voor Asia Bibi en haar advocaat. Ik denk aan uw hulp tijdens de komst van de advocaat in Nederland, uw komst en meeleven tijdens de dankdienst in Vianen en uw nooit teleurstellende financiële steun tijdens het gehele proces van Asia Bibi. De vele blijken van betrokkenheid hebben ons team goed gedaan. We voelen ons gedragen door het gebed van christenen in Nederland. Het geeft ons moed om – vaak op de achtergrond – door te gaan met de hulp aan vervolgde christenen.” 

Nu Asia Bibi het land heeft verlaten sluiten we deze blog. Hartelijk dank voor uw belangstelling!
 


​- Woensdag 08-05-2019 09:53 uur -

Heeft Asia Bibi nu echt Pakistan verlaten?

Een maand na de toezegging van premier Khan dat Asia Bibi het land 'binnenkort' zou verlaten, meldt haar advocaat Saif-ul-Malook dat dit nu ook daadwerkelijk is gebeurd. Volgens Malook is Asia Bibi op dit moment per vliegtuig onderweg naar Canada. Wij zoeken op dit moment uit of we dit bericht kunnen bevestigen. Het wachten is op nieuws vanuit de Pakistaanse of Canadese overheid. We houden u op de hoogte.  

Of het bericht nu klopt of niet, in Pakistan ontstaat op dit moment grote beroering onder tegenstanders van Asia Bibi. Er wordt opgeroepen tot grote protesten tegen premier Imran Khan. Blijf bidden voor Pakistan en voor de ongeveer vier miljoen christenen in dit land!
 


- Woensdag 10-04-2019 09:20 uur -

Premier Pakistan: "Asia Bibi verlaat Pakistan spoedig"

In een interview met de BBC heeft premier Khan toegezegd dat Asia Bibi Pakistan snel zal verlaten. De premier van Pakistan bevestigde dat Asia Bibi nog in Pakistan is, "maar ik verzeker u dat zij veilig is en binnen enkele weken zal vertrekken."

Asia Bibi's advocaat Saif-ul-Malook is erg positief over het statement van de premier. "Dit bericht van de premier mogen we erg serieus nemen."

Als Stichting HVC zijn wij blij en dankbaar dat alle inspanningen voor Asia Bibi de afgelopen jaren lijken uit te lopen in haar vrijheid. We hopen en bidden dat Asia Bibi samen met haar geliefden een veilige en rustige plaats zal vinden. We vragen u voor haar en haar familie te (blijven) bidden.
 


- Dinsdag 29-01-2019 10:55 uur -

Verzoek herziening vrijspraak afgewezen!

Vanuit Islamabad stuurt onze projectleider het bericht dat de vrijspraak van Asia Bibi niet wordt herzien! De aanklager Salaam was niet in staat om fouten aan te tonen in het vonnis. "We zullen de zaak niet opnieuw behandelen", aldus één van de rechters, "We behandelden het verzoek vandaag om de mensen tevreden te stellen die het vonnis veroordeelden zonder het te gelezen te hebben." Dit betekent dat er juridisch Asia Bibi niets meer in de weg staat om het land te verlaten. Wij hopen en bidden dat zij en haar familie nu eindelijk op een veilige plek een nieuw leven kunnen opbouwen.
 


 Dinsdag 29-01-2019 8:52 uur -

Wel of geen herziening vrijspraak Asia Bibi?

Over enkele minuten begint in Islamabad een rechtszaak die grote gevolgen zal hebben voor de toekomst van de Pakistaanse christin Asia Bibi. Op 31 oktober 2018 werd ze door het hooggerechtshof vrijgesproken en werd haar doodstraf teruggedraaid. Nu buigt het hooggerechtshof zich over het verzoek om deze vrijspraak te herzien. Dit verzoek werd kort na Asia Bibi's vrijspraak ingediend door radicale groeperingen, die Asia Bibi alsnog gestraft willen zien. 

Wordt het verzoek afgewezen, dan staat Asia Bibi en haar man Ashiq wettelijk gezien niets meer in de weg om Pakistan te verlaten. Acht het gerechtshof het verzoek tot herziening van het vonnis gegrond, dan moet de behandeling door het hooggerechtshof worden overgedaan. Onduidelijk is hoe lang dat proces dan in beslag zal nemen.

Bid u mee voor een afwijzing van het verzoek en om bescherming en veiligheid voor Asia Bibi, haar familie en haar advocaat Saif-ul-Malook?
 


​- Zaterdag 26-01-2019 15:44 uur -

Advocaat Saif-ul-Malook naar Pakistan

De Pakistaanse advocaat Saif-ul-Malook heeft besloten naar Pakistan terug te gaan om de verdediging van Asia Bibi zelf ter hand te nemen. Aanstaande dinsdag staat de rechtszaak gepland, waarin het verzoek tot herziening van de vrijspraak wordt behandeld. Het is steeds de wens van Malook geweest om zijn cliënte zelf te verdedigen totdat zij veilig is buiten Pakistan.

Dhr. Malook moest vorig jaar november Pakistan noodgedwongen verlaten vanwege aan hem gerichte doodsbedreigingen. Stichting HVC heeft hem toen opgevangen in Nederland. Na enkele weken kreeg hij via het Shelter City programma woonruimte en begeleiding. Toen duidelijk werd dat Malook niet meer veilig in Pakistan kon wonen, kreeg hij een verblijfvergunning. 

Malook en HVC werken al jaren samen in de zaak van Asia Bibi. Zijn deskundigheid, dossierkennis en moed leidden na ruim negen jaar uiteindelijk mede tot vrijspraak van Bibi. Hiervoor ontving Malook tijdens een speciale dankdienst in Vianen de eerste HVC Award 2018 – Serving in persecution. 

Op basis van veiligheidsanalyses gaf Stichting HVC Malook het advies om niet terug te keren naar Pakistan, mede omdat de dreiging vanuit Pakistaanse extremistische moslimgroeperingen nog altijd groot is. Desondanks heeft hij besloten om af te reizen en hoopt hij in de rechtszaal van de Suprême Court in Islamabad een pleidooi te houden voor zijn cliënte.

We weten dat er afgelopen maanden en jaren door duizenden christenen binnen en buiten Nederland is gebeden voor Asia Bibi en Saif-ul-Malook. Ook nu vragen we u te bidden. Voor Malook’s veiligheid en voor het welslagen van zijn missie. Bid dat de Pakistaanse politie- en veiligheidsdiensten er in slagen om voor veiligheid te zorgen. En bid dat de vrijspraak van Asia Bibi niet hoeft te worden herzien!
 


​- Donderdag 24-01-2019 10:54 uur -

Volgende week behandeling verzoek tot herziening vrijspraak Asia Bibi

De Supreme Court of Pakistan bevestigt dat het verzoek om de vrijspraak in de zaak van Asia Bibi te herzien, zal worden behandeld op dinsdag 29 januari 2019.

Herzieningsverzoek
Tegenstanders van Asia Bibi dienden na haar vrijspraak in november 2018 dit zogenaamde herzieningsverzoek in, tegen het vonnis van de rechtbank. Betogers gingen massaal de straat op en eisten ophanging van Asia Bibi. De Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) is een van de aanjagende partijen achter de demonstraties. Scholen, kerken en overheidsinstanties werden uit voorzorg tijdelijk gesloten. De regering sloot een overeenkomst met de oproerlingen en beloofde geen bezwaar te maken tegen het herzieningsverzoek van de aanklager, waarna de rust in Pakistan enigszins terugkeerde. Het verzoek tot herziening van het vonnis wordt door de rechtbank met drie leden onder leiding van rechter Asif Saeed Khosa behandeld op D.V. 29 januari om 9.00 uur (Nederlandse tijd). Vermoedelijk besluit de rechter op dezelfde dag of het beroep tegen de vrijspraak gegrond is of niet. Via deze blog houden we u op de hoogte.

Safehouse
Na 3.421 dagen in hechtenis te hebben gezeten werd Asia Bibi op woensdag 31 oktober 2018 vrijgesproken door de rechters van het hooggerechtshof. Op 7 november 2018 mocht ze de vrouwengevangenis in Multan ook daadwerkelijk verlaten. Sindsdien schuilt ze onder strenge bewaking van de Pakistaanse overheid in een safehouse in Islamabad. In de afgelopen weken arresteerden veiligheidsdiensten honderden extremistische betogers, waaronder de TLP-leider Khadim Rizvi. Stichting HVC blijft in samenwerking met haar advocaat Saif-ul-Malook alles in het werk stellen voor het welzijn van Bibi en hoopt dat ze snel toestemming krijgt om het te land te verlaten. HVC lobbyde in Nederland en bij het Europese Parlement voor opvang voor Bibi in een westers land en bood onderdak aan advocaat Saif-ul-Malook toen hij het land noodgedwongen moest verlaten. De advocaat mag in Nederland blijven en spant zich vanuit Nederland in voor zijn cliënte Asia Bibi.

Dochters in Canada
Verschillende bronnen bevestigen dat Asia’s dochters Eisham en Esha in veiligheid zijn gebracht in Canada. Extremisten zouden hun verblijfplaats in Pakistan hebben beschoten, hoewel deze geruchten door ingewijden worden tegengesproken. Pakistan en Canada hebben het vertrek van de dochters uit Pakistan niet bevestigd.

Wilt u blijven bidden om veiligheid van Asia Bibi, haar dochters en andere christenen in het land? Voorzichtigheid is geboden, elke ontwikkeling kan nieuwe dreiging voor christenen in Pakistan teweegbrengen. Bidt u mee om wijsheid voor regering en rechters?
 


- Maandag 24-12-2018 18:29 uur -

Dhr. Malook mag in Nederland blijven, Asia Bibi nog in Pakistan

Dhr. Saif-ul-Malook, Asia Bibi’s advocaat, heeft toestemming gekregen om een langere periode in Nederland te blijven. Hiervoor heeft de IND aan hem een verblijfsvergunning verstrekt. Malook vluchtte 3 november jl. naar Stichting HVC, omdat zijn veiligheid in Pakistan na de vrijspraak van Asia Bibi niet kon worden gegarandeerd. Stichting HVC is dankbaar voor de inspanningen van de christelijke politieke partijen ChristenUnie, SGP en CDA en de snelle beslissing van het ministerie om Malook een plek in Nederland aan te bieden. Malook verblijft op een geheim adres in Nederland en wordt opgevangen in het overheidsprogramma Shelter City.

Asia Bibi zelf verblijft nog altijd in een safehouse in Pakistan. Zodra de Pakistaanse overheid toestemming geeft, zal zij het land onmiddellijk verlaten. Verschillende westerse landen hebben de bereidheid uitgesproken om de vrouw met haar man en dochters op te vangen. In de toekomst is blijven in Pakistan onmogelijk, extremistische moslims hebben een grote geldsom beloofd aan iedereen die haar om het leven brengt. Stichting HVC blijft zich op de achtergrond bezig houden met de zaak en doet er alles aan om Bibi en haar gezin in veiligheid te brengen. Ook blijft Stichting HVC met juridische hulp betrokken bij diverse andere rechtszaken tegen christenen. Vaak komen hun zaken minder in de media, maar zijn ze niet minder schrijnend.

Bidt u mee? Om rust in Pakistan tijdens de Kerstperiode. Om veiligheid van Bibi en alle andere christenen in het land, om bescherming tijdens de kerkdiensten en om verijdeling van mogelijke aanslagen? Om kracht en troost voor de christenen die deze Kerstdagen in eenzaamheid in de gevangenis doorbrengen? En om zegen over alle evangelisatieactiviteiten in het land? Alvast hartelijk dank!
 

- Maandag 3-12-2018, 17:46 uur -

Korte update over zaak Asia Bibi (video)

Via de HVC Journaals blijft u op de hoogte van het laatste nieuws uit de wereldwijde Kerk. In de tweede aflevering geven we u een korte update over de zaak Asia Bibi.Fragment over Asia Bibi van 1:29 tot 2:31

 

- Donderdag 15-11-2018, 10:00 uur -

Doodsbedreigingen en rechtszaak tegen advocaat en rechters

De spanningen in Pakistan lopen hoog op. Asia Bibi's advocaat Saif-ul-Malook en de drie rechters van het Hooggerechtshof die haar hebben vrijgesproken, ontvangen doodsbedreigingen. De organisatie 'Defence of Pakistan' heeft een rechtszaak aangekondigd tegen de advocaat en de drie rechters. De Pakistaanse organisatie beschuldigt ook hen van godslastering. De mullah's van de grootste politieke partij organiseren demonstraties om te eisen dat premier Khan onthult waar Asia nu is. Scholen in Lahore zijn eerder gesloten vanwege de onrust.  

Op uitnodiging van het Europees Parlement was advocaat Saif-ul-Malook samen met Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) en Jan Dirk van Nifterik (Stichting HVC) dinsdag en woensdag in Straatsburg. Daar pleitte het drietal bij onder meer Antonio Tajani (voorzitter Europees Parlement) en Manfred Weber (fractievoorzitter EVP) voor een veilige plaats voor Asia Bibi.

Wij roepen u op om te bidden voor rust en veiligheid in Pakistan en voor een veilige plek voor Asia Bibi!
 


- Dinsdag 13-11-2018, 9:22 uur -

Asia Bibi nog in Pakistan

Asia Bibi is vorige week van de vrouwengevangenis in Multan naar Islamabad overgebracht. Daar verblijft zij op een veilige locatie, aldus de Pakistaanse overheid. Stichting HVC hoopt dat Bibi het land zo snel mogelijk kan verlaten. Deskundigen zijn van mening dat het voor Asia Bibi te onveilig is om in Pakistan te blijven, mede omdat protesterende moslims blijven oproepen om haar en haar advocaat te doden. We beseffen ook dat haar vertrek – naar welk land dan ook –  veiligheidsrisico’s meebrengt voor de achterblijvende christenen in het land. Gebed voor Asia Bibi, de andere christenen in het land, de Pakistaanse rechters en de overheid blijft nodig. Bidt u mee? 

Zaterdag 3 november jl. vluchtte Asia’s advocaat Saif-ul-Malook noodgedwongen uit Pakistan. Stichting HVC bood hem onderdak. Onderweg naar Nederland werd hij opgemerkt door een alerte Italiaanse journalist. Het verblijf van de advocaat in ons land wilde Stichting HVC aanvankelijk onder de radar houden, maar dat was opeens niet langer mogelijk. De daarop volgende media-aandacht is geen keuze van Stichting HVC geweest (meer daarover leest u hier). 

Wereldwijd worden de ontwikkelingen op de voet gevolgd. Afgelopen jaren werkte Stichting HVC – soms in stilte en soms in de openbaarheid – aan de rechtszaak van Asia Bibi. Gisteravond heeft minister Blok van Buitenlandse Zaken laten weten dat Nederlandse diplomaten in Pakistan met de dood bedreigd zijn en dat een groot aantal personeelsleden van de Nederlandse ambassade naar Nederland is teruggehaald. De spanningen hieromtrent tekenen de enorme gevoeligheid van de zaak van Asia Bibi in Pakistan en ver daarbuiten. Voorzichtigheid is geboden en de veiligheid van alle betrokkenen is topprioriteit.

Stichting HVC is van mening dat het welzijn van Asia Bibi en alle betrokkenen voorop staat. Ook de nationale veiligheid in Pakistan en in Nederland zijn van het grootste belang. Bij alle afwegingen moeten we echter niet zwichten voor druk en terreur. Mensenrechten staan in Nederland hoog in het vaandel en christelijke politieke partijen zoals SGP, CU en CDA vragen in toenemende mate aandacht voor christenvervolging. Directeur van Stichting HVC, Jan Dirk van Nifterik: ”We moeten niet alleen praten, maar ook handelen!”

Asia Bibi’s advocaat, mr. Saif-ul-Malook, heeft de Nederlandse overheid gevraagd om haar politiek asiel te verlenen. Al eerder heeft Stichting HVC dit verzoek ook zelf gedaan. In 2016 heeft Stichting HVC, in samenwerking met diverse partners, in een petitie aan de regering gevraagd om haar na haar vrijlating naar Nederland te laten vervoeren (lees hier meer). Deze oproep geldt ook andere landen binnen en buiten Europa. Vanzelfsprekend weegt Asia Bibi’s wens waar ze zelf heen wil gaan het zwaarst. De Pakistaanse christin verdient het om, na negen jaar onschuldig te hebben vastgezeten, een toekomst op te bouwen in een veilig land. Welk land dat dan ook is.

Blijft u meebidden dat Asia Bibi zo snel mogelijk een nieuw veilig thuis toegewezen krijgt?
 


​- Donderdag 8-11-2018, 10:50 uur -

Vanavond gelegenheid voor mediavragen 

Media die meer willen weten over de situatie van Asia Bibi of mr. Saif-ul-Malook wensen te spreken wordt verzocht om zich vanavond te melden in Vianen. Na afloop van de bijeenkomst zijn sprekers beschikbaar voor het beantwoorden van vragen. 

Pers kan toegang krijgen tot de dienst, na akkoord van Stichting HVC en door akkoord te gaan met en het ondertekenen van het persreglement. Formulier van te voren e-mailen naar info@stichtinghvc.nl of ingevuld inleveren bij de ingang van de kerk.

​- Woensdag 7-11-2018, 21:43 uur -

Geruchten over de bestemming van Asia Bibi niet te bevestigen

Er is veel onduidelijkheid over de bestemming van Asia Bibi. Geruchten dat Asia onderweg is naar Nederland kunnen niet bevestigd worden! 
 


​- Woensdag 7-11-2018, 21:13 uur -

Asia vrijgelaten

Diverse bronnen bevestigen dat de orders om Asia Bibi vrij te laten zijn aangekomen bij de gevangenis. Vervolgens heeft de vrouwengevangenis van Multan haar naar verluidt vrijgelaten. We zoeken nog uit wanneer en in welk land Asia hoopt te landen. 
 


​- Woensdag 7-11-2018, 20:22 uur -

Pakistaanse TV-zender meldt dat Asia Bibi in een vliegtuig zit

Breaking: de Pakistaanse tv-zender ARY News meldt dat Asia Bibi uit de gevangenis is vrijgelaten. Geruchten dat een speciale ambassadeur van Nederland is gekomen om Asia Bibi op te halen. De zender bevestigt dat Asia Bibi is vrijgelaten en in het vliegtuig zit. 

We houden u op de hoogte over ontwikkelingen!
 


​- Woensdag 7-11-2018, 16:22 uur -

Pakistan kan Asia Bibi niet verbieden het land te verlaten

Het is onduidelijk of Asia Bibi nog steeds in de gevangenis verblijft. Officiële instanties melden dat Asia nog steeds in de gevangenis zit. De Pakistaanse regering laat weten dat het niet mogelijk is om Asia op de ECL (Exit Control List) te zetten, de lijst van personen die het land niet mogen verlaten. Dat betekent dat als Asia Bibi uit de gevangenis komt, het dan mogelijk is dat zij naar een ander land kan gaan. Dit werd al eerder gesteld door advocaat Saif-ul-Malook, die nog altijd door Stichting HVC in Nederland wordt opgevangen. 
 


- Dinsdag 6-11-2018, 20:53 uur -

Leger Pakistan heeft beveiliging vliegveld en gevangenis Multan overgenomen

Het Pakistaanse leger heeft de beveiliging van het vliegveld Multan International Airport en de gevangenis van Multan overgenomen. Dat melden insiders aan de advocaat van Asia Bibi, mr. Saif-ul-Malook, die op dit moment bij Stichting HVC in Nederland verblijft. Volgens hem duidt dit op ontwikkelingen rond de vrijlating van Asia Bibi.
 


- Dinsdag 6-11-2018, 12:32 uur -

De meest gestelde vragen over advocaat Asia Bibi en de bijeenkomst donderdag in Vianen (FAQ)

De afgelopen dagen waren de zaak van Asia Bibi en Stichting HVC veel in het nieuws. Jan Dirk van Nifterik (directeur Stichting HVC) geeft antwoord op de meest gestelde vragen.


​​​- Maandag 5-11-2018, 15:50 uur -

Advocaat Asia Bibi: ‘Asia Bibi binnenkort vrij’

Volgens Asia Bibi's advocaat is de kans 99% dat Asia Bibi binnenkort wordt vrijgelaten en dat zij het land gewoon mag verlaten. Volgens de advocaat duurt het in Pakistan ongeveer tien dagen voordat iemand die vrijgesproken is, ook daadwerkelijk wordt vrijgelaten uit de gevangenis. Asia Bibi wacht sinds haar vrijspraak nu zes dagen op vrijlating, de advocaat verwacht dan ook dat Bibi binnen enkele dagen wordt vrijgelaten. 

Maar hoe zit het dan met de overeenkomst die de overheid sloot met radicale moslimpartij TLP? Malook lacht schamper. Volgens hem was de regering in paniek. In de overeenkomst staat inderdaad dat Bibi op de ECL (Exit Control List) wordt gezet. Malook: ‘Op die lijst mogen alleen mensen staan die veroordeeld zijn, dat geldt niet voor Asia Bibi, zij is juist vrijgesproken. Het is dus helemaal niet mogelijk voor de Pakistaanse overheid om haar op die lijst te zetten.’ Volgens de advocaat hebben bronnen in de regering inmiddels ook laten weten dat Bibi inderdaad niet op deze lijst terecht komt. 

Malook gaat even verzitten. ‘In Pakistan moet men de wet volgen. Dat betekent dat Bibi binnenkort wordt vrijgelaten en dat zij het land gewoon mag verlaten. De kans hierop is in mijn ogen 99 procent.’ Wel komt er volgens de advocaat een verzoek tot herziening. Hij maakt zich er duidelijk niet druk om. ‘Het hooggerechtshof kan zo’n verzoek als ze willen meer dan tien jaar aanhouden, gedurende deze periode mag men Asia niet gevangen houden, want zij is vrijgesproken.’


​​- Maandag 5-11-2018, 7:48 uur -

Advocaat Asia Bibi gevlucht naar Nederland

De advocaat van Asia Bibi, Saif-ul-Malook, is afgelopen vrijdag Pakistan ontvlucht. Stichting HVC heeft hem zaterdag opgevangen. Vanmiddag organiseert Stichting HVC een persconferentie. 

Het nieuws over de advocaat volgt u via deze pagina >
 


​- Vrijdag 3-11-2018, 16:06 uur -

De dienst op a.s. donderdag gaat door

De dienst die Stichting HVC a.s. donderdagavond 8 november organiseert, gaat door met een aangepast karakter. Op deze avond hopen o.a. Peter van Dalen en Kees van der Staaij en de HVC-projectleider uit Pakistan, te spreken. Jongerenkoor Jigdaljahu verleent medewerking aan deze avond. Noteer het in uw agenda, aanvang: 20.00 uur, Grote Kerk Vianen. We hopen op een massale opkomst om gezamenlijk betrokkenheid te tonen bij Asia Bibi en de mensen om haar heen. 
 


​- Vrijdag 3-11-2018, 15:15 uur -

Advocaat van Bibi duikt onder

De advocaat van Asia Bibi, dhr. Saif-ul-Malook, is teleurgesteld dat zelfs het hoogste rechterlijke vonnis in Pakistan niet kan worden uitgevoerd. Gisteren bezweek de regering onder druk van islamitische betogers. Zij sloten een overeenkomst met de relschoppers dat in ruil voor het beëindigen van de protesten een herzieningsverzoek tegen de vrijlating van Bibi kon worden ingediend.

Afgelopen dagen is Malook meermalen bedreigd, sindsdien houdt de verdediger van Bibi zich schuil. Hij staat al langer op de dodenlijst van radicale groeperingen en wordt continue beveiligd. Hoe gevaarlijk betrokkenheid bij de zaak van Bibi is, bleek wel in 2011 toen gouverneur Salmaan Taseer door zijn eigen lijfwacht werd vermoord en de Pakistaanse Minister van Minderheden Shahbaz Bhatti werd doodgeschoten door extremisten. Beiden werden vermoord omdat zij tegen de blasfemiewet zouden zijn. Het lijkt voor de advocaat onmogelijk om in Pakistan te blijven. Zodra er nieuws is over de advocaat melden wij u dat op deze blog. 
 


​- Vrijdag 2-11-2018, 19:04 uur -

Grote problemen in Pakistan, regering bezwijkt onder druk TLP-oproerlingen

De regering in Pakistan heeft een overeenkomst gesloten met de oppositiepartij TLP (Tehreek-e-Labbaik Pakistan). Dat bevestigt advocaat Saif-ul-Malook aan Stichting HVC. De leiders van TLP riepen afgelopen dagen op tot protest tegen het besluit om Asia Bibi vrij te laten. Hieraan werd vandaag massaal gehoor gegeven. Duizenden moslims kwamen in opstand, er werden vernielingen aangericht en angstaanjagende demonstraties gehouden. De regering lijkt nu te bezwijken onder de druk van extremisten.

In de overeenkomst wordt bezwaar aangetekend tegen het besluit om Bibi vrij te laten. De regering belooft geen bezwaar te maken tegen een herzieningsverzoek van de aanklager. Dat zou betekenen dat de zaak moet worden overgedaan. Haar naam is op de zogenaamde ECL (Exit Control List) geplaatst, zodat ze vooralsnog het land niet kan verlaten. Onduidelijk is of zij wel haar cel mag verlaten en in afwachting van verdere ontwikkelingen wordt ondergebracht op een andere veilige plek in Pakistan.  

Asia Bibi leek na negen jaar onschuldige gevangenschap eindelijk vrij te komen. De overeenkomst is een grote teleurstelling voor haar, de familie en alle andere betrokkenen. We willen u vragen om gebed. Bid voor Asia Bibi en haar familie, voor veiligheid van christenen en voor het land Pakistan. Vraag God om recht te doen.

We hopen u de komende uren van alle ontwikkelingen op de hoogte te houden.
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/O2VWrwcih98" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>


​- Vrijdag 2-11-2018, 11:16 uur -

Kees van der Staaij spreker tijdens Informatie- en Dankdienst Asia Bibi!

Naast Peter van Dalen (Europarlementariër voor de ChristenUnie-SGP), Sajid C. (projectleider Stichting HVC in Pakistan) en Jan Dirk van Nifterik (directeur Stichting HVC), zal ook Kees van der Staaij (fractievoorzitter SGP) spreken tijdens de informatie en dankdienst Asia Bibi. Van der Staaij heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor de vrijlating van Asia Bibi. 

Deze dankdienst is 8 november aanstaande in Vianen. 
 


​- Donderdag 01-11-2018, 16:25 uur -

Demonstraties in Pakistan

De situatie in Pakistan is nog steeds gespannen. Projectleiders van Stichting HVC vertellen dat er ook vandaag demonstraties zijn. Nog steeds zijn er wegen en kruispunten geblokkeerd door de demonstranten. Christenen vrezen vooral de dag van morgen, vrijdag. Na het middaggebed in de moskee vreest men een golf van geweld.

Premier Khan heeft de betogers gewaarschuwd het geduld van de staat niet te testen. Gebed voor onze broeders en zusters blijft nodig. Ook de islamitische advocaat van Asia Bibi vreest voor zijn leven. Blijft u bidden voor de veiligheid van alle betrokkenen?
 

​- Woensdag 31-10-2018, 16:30 uur -

Update: Reactie Jan Dirk van Nifterik

Wij zijn blij en dankbaar dat de rechter Asia Bibi vandaag heeft vrijgesproken. In onderstaande video een reactie en update van HVC-directeur Jan Dirk van Nifterik.
 


  

​- Woensdag 31-10-2018, 15:15 uur -

Update: HVC organiseert informatie- en dankdienst

Ter gelegenheid van de vrijspraak van Asia Bibi organiseert Stichting HVC volgende week donderdagavond (8 november 2018) in samenwerking met jongerenkoor Jigdaljahu een informatie- en dankdienst. Sprekers en medewerkenden zijn o.a.:

 • Peter van Dalen (Europarlementariër voor de ChristenUnie-SGP) 
 • Sajid C. (projectleider stichting HVC in Pakistan)
 • Jan Dirk van Nifterik (directeur Stichting HVC)
 • Jongerenkoor Jigdaljahu o.l.v. Bert Noteboom
 • Marco den Toom (orgel)
 • Lennart Morée (piano)

  

​- Woensdag 31-10-2018, 11:10 uur -

Update: Grote onrust in Pakistan na vrijspraak Asia Bibi

De vrijspraak van Asia Bibi zorgt in Pakistan voor veel onrust. Ons bereiken berichten over massale demonstraties. Christenen in Pakistan vrezen dat deze agressie zich tegen hen zal keren. Veel christenen schuilen daarom in hun eigen huizen. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels het reisadvies naar Pakistan gewijzigd. Er is serieuze dreiging. We vragen u te bidden voor vrede in het land en om veiligheid voor de christenen. 

Ook Asia Bibi loopt gevaar. Extremistische groeperingen willen haar doden. Het is de bedoeling dat Asia Bibi de komende uren veilig het land uit wordt gebracht. Ook klinkt in Pakistan de roep om de rechters die Bibi hebben vrijgesproken de doodstraf te geven. Bid u ook voor de veiligheid van Asia Bibi en haar familie, maar ook voor de rechters en haar advocaat?
 

​- Woensdag 31-10-2018, 06:30 uur -

Update: Asia Bibi vrijgesproken

Het hooggerechtshof in Islamabad heeft het doodvonnis van Asia Bibi vernietigd. De christin zit al 3.421 dagen in hechtenis, na valse beschuldiging van godslastering (blasfemie). Vanmorgen publiceerden de rechters het vonnis: Asia Bibi komt vrij!

Nu de christin is vrijgesproken, spannen hulporganisaties en de overheid zich in om haar zo snel mogelijk het land uit te brengen. Hierover houden we u op de hoogte via deze blog.

Getuigen melden dat er veel veiligheidsmaatregelen genomen zijn om demonstraties en aanslagen door islamitische tegenstanders te voorkomen. Een getuige ter plaatse meldt dat er veel politie op straat te zien is en dat het mobiele telefoonnetwerk beperkt beschikbaar is.  
 

 
​- Dinsdag 30-10-2018, 17:29 uur -

Update: uitspraak rechtszaak Asia Bibi morgen verwacht

Asia Bibi's advocaat Saif-ul-Malook laat aan Stichting HVC weten dat de uitslag van de rechtszaak morgen bekend wordt gemaakt. De rechtbank zal de uitspraak publiceren om 09:00 uur Pakistaanse tijd (05:00 uur Nederlandse tijd). 

De bekendmaking van de uitspraak is om veiligheidsredenen lang uitgesteld. Diverse groeperingen dreigen met geweld wanneer de ter dood veroordeelde christin alsnog zal worden vrijgesproken.
 

- Maandag 22-10-2018, 09:57 uur -

Nog geen uitspraak rechtbank, spanningen in land nemen toe

Er is nog geen uitslag bekend in de zaak van Asia Bibi. De rechtbank heeft nog geen uitspraak gedaan. Onduidelijk is of de druk die radicale groeperingen uitoefenen op de regering en de rechtbank daarin een rol speelt. Het is de vraag of de rechtbank overgaat tot publicatie van het vonnis, nu de binnenlandse veiligheid in het geding lijkt.

Tegenstanders van Bibi roepen op tot massale protesten. Tijdens straatdemonstraties scanderen ze leuzen die oproepen tot het ophangen van de Pakistaanse christin. Met name TLP (Tehreek-e-Labbaik Pakistan) roept op tot actie. “Als er een poging is om Bibi over te dragen aan het buitenland, zullen er verschrikkelijke gevolgen zijn”, lieten ze in een statement weten. “Laten we rally’s organiseren door het hele land”, luidt de oproep via social media.

In het buitenland groeit de steun voor Asia Bibi juist. Wereldwijd wordt de zaak op de voet gevolgd. Organisaties die opkomen voor mensen- en vrouwenrechten spreken hun steun uit voor de vrouw die al ruim negen jaar in de gevangenis zit.

Stichting HVC roept op om te blijven bidden. We blijven hopen op vrijlating. Een vluchtplan ligt klaar, zodra het mogelijk is zal Bibi het land verlaten. 
 


- Maandag 08-10-2018, 15:15 uur -

Rechtszaak afgelopen

De rechtszaak in Islamabad is beëindigd. De rechters hebben laten weten hun uitspraak binnenkort te publiceren.

Extremistische groeperingen hebben aangekondigd dat er verschrikkelijke consequenties zullen volgen wanneer Asia Bibi wordt vrijgesproken. Op sociale media wordt opgeroepen om Asia Bibi op te hangen en wordt de sfeer steeds grimmiger.

Alle HVC-betrokkenen hebben de rechtbank veilig verlaten. Met grote spanning en verwachting kijken wij uit naar de uitspraak van de rechters. Die uitspraak kan elk moment volgen, maar dit kan ook enkele dagen duren om de veiligheid van de betrokkenen bij deze zaak te kunnen verhogen.

Blijf op de hoogte
Luister om 17:15 uur naar een interview met HVC-directeur Jan Dirk van Nifterik op Groot Nieuws Radio: www.grootnieuwsradio.nl
Kijk vanavond om 20:30 uur naar het interview met Van Nifterik in het programma Uitgelicht! op Family7: www.family7.nl/

 


- Maandag 08-10-2018, 13:28 uur -

De rechtszaak is begonnen

Vanmorgen is de rechtszaak zoals gepland van start gegaan. Het is positief nieuws dat de drie rechters allen aanwezig waren. Eindelijk na al die jaren wachten, kan de herbeoordeling van het doodvonnis in behandeling worden genomen.

De advocaat Saif-ul-Malook heeft zijn verdediging van ruim een uur lang uitgesproken. Hij oogde goed voorbereid en werd serieus genomen door de rechters. Hij trekt de getuigenverklaringen van de moslima’s in twijfel en stelt dat niet kan worden vastgesteld dat Asia Bibi daadwerkelijk de profeet heeft beledigd. Het was een ruzie met een harde woordenwisseling, maar van blasfemie is geen sprake, aldus de advocaat. De rechters vroegen meermalen aan de advocaat van de aanklagers om bewijzen. Die waren echter niet overtuigend. 

Het is nu wachten op de uitspraak van de rechters. Onduidelijk is nog of deze vandaag volgt of dat de rechtbank enige tijd neemt voordat ze het vonnis publiceert.

De advocaat laat weten goede hoop te hebben. De HVC-projectleider laat weten: “De sfeer in de rechtbank is redelijk kalm. We zijn slechts met enkelen mensen aanwezig, die het voor Asia Bibi opnemen. Er zijn veel islamitische belangstellenden in de zaal, gedurende de zitting zag je enige teleurstelling in hun gezichten staan”.

Ashiq, de echtgenoot van Asia Bibi, en een van de dochters verblijven op dit moment voor een ontmoeting met andere christenen in het buitenland. Zij konden niet op tijd een vlucht regelen om de rechtszaak in Pakistan bij te wonen. Ze volgen het nieuws op afstand. 

We houden u op de hoogte zodra de rechters zich melden.
 


- Maandag 08-10-2018, 06:50 uur -

Voorbereidingen in volle gang

Vandaag, 3.398 dagen nadat Asia Bibi werd gearresteerd, dient haar rechtszaak bij het Pakistaanse Hooggerechtshof. De voorbereidingen zijn in volle gang.

Advocaat Saif-ul-Malook verbleef dit weekend in Islamabad om de laatste voorbereidingen te treffen. De advocaat is zelf moslim, maar besloot toch om de verdediging van Asia Bibi op zich te nemen. “Iedereen heeft mensenrechten, ook christenen. Er zijn geen bewijzen dat de beschuldiging van godslastering juist is. Ik ben er vrij zeker van dat ze zal worden vrijgelaten als de rechtszaak zal plaatsvinden”. De advocaat staat inmiddels zelf op de dodenlijst van de extremistische (islamitische) groeperingen en wordt continue beveiligd. Het is bewonderingswaardig dat hij desondanks heeft besloten om vandaag op de zitting te verschijnen.

Asia Bibi wacht de uitspraak af in haar cel. Om veiligheidsredenen is ze zelf niet aanwezig bij de zitting. Er circuleren berichten dat Bibi lijdt aan beginnende dementie, maar haar woordvoerder laat weten dat dit bericht onjuist is. Natuurlijk trekken ruim negen jaar gevangenschap een wissel op de mentale gezondheid van elke gevangene. Regelmatig tobde de christin afgelopen jaren ook met haar lichamelijke gezondheid. In augustus jl. werd er opnieuw een dokter bij haar geroepen, maar na de daarop volgende behandeling is haar gezondheid op dit moment relatief goed. Afgelopen maanden is er gewerkt aan een vluchtplan, zodat Bibi als ze wordt vrijgesproken, op een veilige manier de gevangenis en Pakistan kan verlaten. HVC is nauw betrokken bij de veiligheid van Asia Bibi, haar familie en haar advocaat. 

Inmiddels hebben ook de Pakistaanse media de zaak opgepakt. In het binnenland ligt de zaak heel gevoelig. Extremistische moslims zijn er op gebrand om Asia Bibi te doden, zeker nadat Mumtaz Qadri in 2016 werd opgehangen. Qadri, de lijfwacht die gouverneur Salman Taseer in 2011 doodde omdat hij het opnam voor Bibi, werd door de overheid met de dood gestraft. Hij is in de ogen van de radicale islam echter een held en zijn dood moet gewroken worden. We vragen u om te bidden voor een rustig verloop en veiligheid voor alle betrokkenen. Massale demonstraties of volksgerichten kunnen funest zijn voor andere christenen en de algemene veiligheid in het land. Bidt u mee?

Een HVC-projectleider is ter plaatse en doet verslag van de rechtszaak. Communicatiemiddelen in de zaal zelf zijn verboden, maar zodra er nieuws te melden is, hopen we u via deze pagina op de hoogte te brengen.
  

- Zaterdag 06-10-2018, 12:53 uur -

Rechtszaak gepland

De rechtszaak van Asia Bibi staat gepland voor a.s. maandag 8 oktober 10:00 uur. Dat heeft de Supreme Court of Pakistan in Islamabad laten weten. Woordvoerders van Asia Bibi en haar advocaat Saif-ul-Malook hebben het bericht bevestigt.

Op 19 juni 2009 werd Asia Bibi gearresteerd, na een woordenwisseling met enkele moslima’s over een beker water. Volgens de vrouwen zou ze hierbij de islamitische profeet Mohammed hebben beledigd. Ze werd aangeklaagd, gearresteerd, door de rechter schuldig bevonden aan godslastering (blasfemie) en ter dood veroordeeld. Uiteindelijk kregen advocaten het in 2015 bij het Hooggerechtshof voor elkaar dat het doodsvonnis werd opgeschort. Sindsdien wacht de christin haar nieuwe rechtszaak af in de gevangenis. Diverse keren werd de zitting aangekondigd, maar steeds uitgesteld of op het laatste moment geannuleerd.

Advocaat Saif-ul-Malook heeft goede hoop dat de zaak er dit keer echt komt. “Ik geloof dat we voldoende kunnen aantonen dat Asia Bibi onschuldig is. Ik hoop dat ze na al die jaren snel de gevangenis kan verlaten”, vertelde de advocaat onlangs aan HVC-medewerkers, die de advocaat een bezoek brachten in Lahore (Pakistan). HVC ondersteunt Asia Bibi al diverse jaren, door bij te dragen aan het levensonderhoud van haar man en kinderen en door te voorzien in de advocaatkosten. 

Asia’s zaak is belangrijk, omdat zij als jurisprudentie kan dienen in andere zaken. Tientallen andere christenen zitten op beschuldiging van godslastering in de gevangenis. Voor hen kan een eventuele uitspraak positief uitpakken. Vanuit alle hoeken van de wereld volgen christenen de zaak met grote belangstelling.

Via deze blog houdt Stichting HVC u maandag op de hoogte van de gebeurtenissen. Bid u mee voor een goede afloop?

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!