Noodhulpactie na overstromingen in Pakistan en India

 • Een Pakistaans kind in de modder

  Een Pakistaans kind in de modder

 • Bedden in het water in Pakistan

  Bedden in het water in Pakistan

 • Een verwoeste woning in India

  Een verwoeste woning in India

5 augustus 2022

Pakistan / India - Grote gebieden in Pakistan en India zijn onder water komen te staan door extreem zware regenval. Honderden mensen zijn om het leven gekomen en duizenden huizen werden verwoest. Honger en ziekten liggen op de loer. De overstromingen zijn extra rampzalig voor christenen. Zij worden vaker getroffen, omdat ze vanwege hun armoede op plekken wonen die kwetsbaar zijn voor overstromingen. Wanneer overheden noodhulp verlenen, sluiten Indiase christenen achteraan in de rij – als ze niet ervan worden uitgesloten. HVC roept op tot gebed en start een grote noodhulpactie.

Steun deze actie

Twee keer zo veel regen

Natuurgeweld teistert op dit moment Pakistan en India. Schijnbaar eindeloze hoosbuien veroorzaken schrijnend leed. Mensen komen om, huizen en wegen spoelen weg. Alleen al in Pakistan zijn in juni en juli zeker minstens 437 mensen om het leven gekomen door overstromingen. Snelwegen en bruggen werden onbereikbaar, duizenden woningen raakten beschadigd of spoelden in zijn geheel weg. Op sommige plaatsen staan zelfs hele dorpen onder water. 

Beelden van een vloedgolf:


Gewoonlijk begint het regenseizoen in de eerste dagen van juli en duurt tot half september. Waar de regen normaal gesproken wordt verwelkomd om het kurkdroge land te bevochtigen, kwam de afgelopen jaren de regen echter steeds wat eerder en elke keer wat heftiger. Dit jaar waren de regens zelfs in juni al zeer fors: er viel bijna tweemaal zoveel hemelwater als anders. En het einde is nog niet in zicht.

 • Kwetsbare huisjes van modder

  Kwetsbare huisjes van modder

 • Hoge waterstanden in India

  Hoge waterstanden in India

Christenen in grote problemen

Juist ook christenen worden hard geraakt. In Pakistan werken velen van hen onder slavernijomstandigheden in steenfabrieken en in de landbouw. Vanwege de overstromingen is het werken onmogelijk – en daarmee valt hun weinige inkomen weg. Dit leidt onmiddellijk tot honger. Hun eenvoudige huisjes van leem zijn zwaar aangetast of weggespoeld. 

In India wonen veel christenen dicht bij de rivieren, aan de randen van steden en dorpen. Voor hen vormen de overstromingen een nog groter gevaar. Op plaatsen waar de Indiase overheid noodhulp aanbiedt, sluiten christenen achteraan aan in de rij. In sommige gevallen worden ze er zelfs geheel van uitgesloten.

Bidden voor de getroffenen

De noodhulpverzoeken stromen binnen bij HVC. Door het wegvallen van werk en vee, en door het wegspoelen van voedsel en voorraden, dreigt acute honger voor velen. Ook vele ziekten op de loer. De overstromingen leiden tot waterpoelen, een broedplaats voor muggen die het denguevirus en malaria kunnen overbrengen. Daarnaast worden velen getroffen door verkoudheden, tyfus, hepatitis, diarree en maag- en darmontstekingen. 

Wilt u bidden voor de getroffenen? Een Pakistaanse contactpersoon deelt deze gebedspunten:

 • Bid voor de veiligheid van de mensen
 • Bid voor de families die geliefden hebben verloren
 • Bid voor het terugkrijgen van zaken zoals huizen, vee, etc.
 • Provisorische tenten van plastic zeil

  Provisorische tenten van plastic zeil

In actie voor praktische hulp

HVC wil zo veel mogelijk getroffen mensen helpen, door samen te werken met lokale kerken en partnerorganisaties.

U vragen we om steun, zodat we 300 families kunnen voorzien van een voedselpakket voor een maand. Daarnaast willen we 600 plastic zeilen uitdelen, waarmee men een geïmproviseerde tent kan maken. Ook is er grote behoefte aan dekens en kleding voor mensen die alles zijn verloren. Met uw steun zouden we graag 1500 pakketten met dekens en kleding uitdelen.

 • Update 30 augustus 2022
  Dankzij uw overweldigende steun kon HVC begin augustus starten met de hulpverlening. We willen u hartelijk bedanken voor uw giften! De watersnood in Pakistan houdt echter aan en eist meer en meer levens. De hulpverzoeken vanuit het hele land blijven tot ons komen. Grote delen van Pakistan staan inmiddels onder water, miljoenen mensen worden getroffen en velen verliezen het leven. Er is veel meer hulp nodig. HVC schaalt daarom de noodhulpactie op en vraagt opnieuw om uw steun. Want de tijd dringt voor Pakistan.

 

De komende weken zijn cruciaal. Er is minstens € 100.000,- nodig. Iedere gift helpt!

Ja, ik help de slachtoffers van de overstromingen

Ieder bedrag is welkom. Dank u wel!

Betaalmethode

Selecteer uw bank

Gegevens
Uw gegevens verwerken wij met respect voor uw privacy 

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!