Doorbraak: blasfemieverdachte Stephen Masih op borgtocht vrij

 • Update 10-6-2022: Stephen (midden) is opgehaald uit de gevangenis

  Update 10-6-2022: Stephen (midden) is opgehaald uit de gevangenis

3 juni 2022

Pakistan - Geweldig nieuws voor de christen Stephen Masih: na drie verschrikkelijke jaren kan hij de gevangenis verlaten. De psychisch kwetsbare man werd in maart 2019 beschuldigd van godslastering. De aanleiding hiervoor was een onenigheid met een islamitische buurman. Het onderzoek naar de beschuldigingen loopt al jaren, er is nu geen uitspraak gedaan over de schuldvraag. Masih komt vrij op medische gronden, hij is geestelijk en lichamelijk niet in staat om terecht te staan.

 • Het huis van Stephen en zijn familie werd in brand gezet door een woedende menigte

  Het huis van Stephen en zijn familie werd in brand gezet door een woedende menigte

 • Stephen Masih (archieffoto)

  Stephen Masih (archieffoto)

Gevaar nog niet geweken

Omdat Stephen Masih is beschuldigd van blasfemie (godslastering) loopt hij groot gevaar. In Pakistan geloven veel moslims dat als je een godslasteraar vermoordt, je naar het paradijs zult gaan. Masih kan niet terug naar het dorp waar hij en zijn familie woonden. Buren staken al eerder het huis van de familie in brand. Hij en zijn familie zullen ergens moeten gaan wonen, waar mensen hem niet kennen en niet weten dat hij is beschuldigd van blasfemie. Helaas zal Stephen de rest van zijn leven gevaar lopen. HVC zoekt samen met lokale contactpersonen op dit moment naar een veilige plek voor Stephen en zijn familie. 

Steun Stephen en zijn familie met uw gift 

 • De vogelkooi op het terrein van de familie Masih gaf aanleiding tot een meningsverschil

  De vogelkooi op het terrein van de familie Masih gaf aanleiding tot een meningsverschil

 • De familie van Stephen Masih en een HVC-delegatie

  De familie van Stephen Masih en een HVC-delegatie

Meningsverschil tussen buren

Stephen, die zwakbegaafd is en een bipolaire stoornis heeft, en zijn islamitische buurman krijgen in maart 2019 een woordenwisseling over het houden van vogels op het erf. Het gesprek loopt uit in een ruzie waarbij de buurman Stephen ervan beschuldigt iets slechts te hebben gezegd over de islamitische profeet Mohammed. De politie arresteert Stephen en neemt hem mee, wat hem redt van een lynchpartij door een woedende menigte. Enkele dagen later zet de menigte het huis van Stephen en zijn familie in brand. Zijn moeder raakt gewond. In de gevangenis heeft Stephen het zwaar. Door een onbehandelde oorontsteking hoort Stephen bijna niets meer, zijn familie is bang dat hij doof wordt. Daarnaast treiteren Stephens medegevangenen hem. Als het regent zetten ze Stephen bijvoorbeeld onder een lekkage in de cel.

 • HVC zorgt voor een goede advocaat voor Stephen Masih

  HVC zorgt voor een goede advocaat voor Stephen Masih

Rechters onder druk van extremisten

Samen met lokale contactpersonen probeert HVC Stephen vrij te krijgen. Verschillende rechtszaken volgen, waarbij ook keer op keer teleurstellingen te verwerken zijn als rechtszaken worden uitgesteld. Op bevel van de rechter onderzoekt de medische raad van Punjab de medische gezondheid van Stephen. In juli 2021 komt hun antwoord: Stephen is niet gezond genoeg om terecht te staan. Desondanks wijst de lagere rechtbank verschillende keren het verzoek om Stephen op borgtocht vrij te laten af. Vermoedelijk worden deze rechters onder druk gezet door extremistische groeperingen. In maart 2022 gaat daarom het verzoek een trapje hoger: naar het Hooggerechtshof in Lahore. En afgelopen week kwam de uitspraak: de hogere rechtbank keurt het verzoek goed. Stephen mag op borgtocht uit de gevangenis!

Wilt u bidden tot de Heere of er een veilige plek gevonden mag worden voor Stephen en zijn familie? Ook kunt u helpen door dit werk financieel te steunen. Dankzij uw gift kunnen wij de advocaat, de steun aan de familie, de medische kosten van Stephen en de nieuwe onderduikplek bekostigen. Dank u wel!

Ja, ik help vals beschuldigde christenen en hun families!

Wilt u klaar staan voor de blasfemieslachtoffers in Pakistan? Dankzij uw gift kunnen wij advocaten, onderdak, voeding en scholing voor kinderen bekostigen. Iedere gift is welkom!

Het duurt vaak vele jaren voordat een christen wordt vrijgesproken. Wilt u ons in staat stellen de blasfemieslachtoffers en hun gezinnen te blijven helpen? Kies er dan voor om Vriend in verdrukking te worden. Lees meer >

Betaalmethode

Selecteer uw bank

Gegevens
Uw gegevens verwerken wij met respect voor uw privacy 

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!