Hulp aan slachtoffers IS

Hulp aan slachtoffers IS

De terreurgroep IS heeft zich in Irak op grote schaal schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. Duizenden meisjes en vrouwen zijn als slaven op gruwelijke wijze seksueel misbruikt. CIP en HVC sloegen in oktober 2021 de handen ineen om twintig getraumatiseerde vrouwen hulp te bieden.

 • Deze vrouwen zijn bevrijd uit handen van IS. Foto: Cees van der Wal

  Deze vrouwen zijn bevrijd uit handen van IS. Foto: Cees van der Wal

 • Dossiers over door IS gepleegde oorlogsmisdaden

  Dossiers over door IS gepleegde oorlogsmisdaden

 • Een deelneemster laat trots het resultaat van de naailessen zien

  Een deelneemster laat trots het resultaat van de naailessen zien

Verwerking en toekomst

Het geweld van IS heeft diepe wonden geslagen in de levens van miljoenen Irakezen. Voor getraumatiseerde vrouwen startte HVC een tweetal hulpcentra. Hier doorlopen zij een verwerkingsprogramma onder leiding van professionele psychologen. Om een nieuwe toekomst op te kunnen bouwen, leren ze hoe ze een eigen naaiatelier of kapsalon kunnen starten en ontvangen ze een opstartbedrag voor een eigen minionderneming.

Deze crowdfund van CIP en HVC uit oktober 2021 is voor  twintig vrouwen.  Zij hebben dringend hulp nodig en kunnen aan een traject starten in  november 2021.  Inmiddels is het volledige bedrag gehaald! Hartelijk dank aan iedereen die heeft geholpen!

Gunt u dit traject in 2022 aan nog meer oorlogsslachtoffers? Steun dan alsnog dit project!

Totaalopbrengst (wordt maandelijks bijgewerkt):

14.040 / 14.000 €
Steun dit project
Ayat (geeft nu zelf trainingen aan andere vrouwen)

Tijdens de tien en een halve maand gevangenschap heb ik vaak geprobeerd te ontsnappen, maar ook om mezelf van het leven te beroven. Als ik later geen traumahulp had gekregen, had ik misschien alsnog zelfmoord gepleegd." Lees het hele verhaal >

- Ayat (geeft nu zelf trainingen aan andere vrouwen)
 • Eén van de twee HVC hulpcentra

  Eén van de twee HVC hulpcentra

 • Beroepsopleiding voor een eigen naaiatelier

  Beroepsopleiding voor een eigen naaiatelier

 • Kappersopleiding

  Kappersopleiding

 • Tijdens groepsgesprekken delen de vrouwen hun ervaringen

  Tijdens groepsgesprekken delen de vrouwen hun ervaringen

 • Vele tienduizenden mensen leven nog altijd in vluchtelingenkampen. Foto: Cees van der Wal

  Vele tienduizenden mensen leven nog altijd in vluchtelingenkampen. Foto: Cees van der Wal

Professionele hulp

De traumahulp en beroepstrainingen worden gegeven in een tweetal hulpcentra. Eén centrum staat net buiten het vluchtelingenkamp van Ba'adra. Hier nemen veel Jezidi-vrouwen deel aan het hulptraject. Jezidi's zijn een door IS zwaar vervolgd volk. Het tweede HVC hulpcentrum staat in Batnaya. Dit dorp is grotendeels verwoest, maar de wederopbouw van huizen komt langzaam op gang. 

HVC biedt de getraumatiseerde vrouwen een verwerkingsprogramma aan. Professionele psychologen helpen bij het verwerken van de moeilijke gebeurtenissen, bijvoorbeeld door gesprekstherapie en tekenopdrachten. Om iets voor de toekomst op te kunnen bouwen, leren de deelneemsters hoe ze een eigen naaiatelier of een kapsalon kunnen starten. De deelneemsters krijgen een maaltijd en er zijn groepsgesprekken voor het delen van ervaringen. De dagen beginnen met Bijbelstudie. Veel vrouwen komen voor het eerst in aanraking met het Evangelie. 

Traumaverwerking, opleiding en Evangelie

De CIP Crowdfund is inmiddels afgesloten; een groep van twintig vrouwen start D.V. in november 2021 met een hulptraject.
Gunt u dit traject in 2022 aan nog meer oorlogsslachtoffers? Uw hulp blijft nodig! Help getraumatiseerde vrouwen hun ervaringen te verwerken en een toekomst op te bouwen. Ieder bedrag is welkom!

Betaalmethode

Selecteer uw bank

Gegevens
Uw gegevens verwerken wij met respect voor uw privacy 

Nieuws over dit project

Verhalen over Hulp aan slachtoffers IS
Verhaal

Ontsnapt maar getraumatiseerd

“Mijn naam is Ayat en ik ben 21 jaar oud. Ik heb tijdens mijn gevangenschap van tien maanden en twee weken alle mogelijke ellende gezien die een mens kan overkomen.” Ayat (schuilnaam) werd ontvoerd door IS. Nu helpt ze andere vrouwen een nieuwe toekomst op te bouwen. Ze vertelt haar verhaal in één van de twee HVC-hulpcentra in Noord-Irak. Lees dit verhaal

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!