Traumacounseling Irak

Het geweld van IS heeft diepe wonden geslagen in de levens van miljoenen Irakezen. Voor getraumatiseerde vrouwen startte HVC dankzij giften uit Nederland een tweetal hulpcentra.

 • Een deelneemster laat trots het resultaat van de naailessen zien

  Een deelneemster laat trots het resultaat van de naailessen zien

 • Deze vrouwen zijn (recent) bevrijd uit handen van IS. Foto: Cees van der Wal

  Deze vrouwen zijn (recent) bevrijd uit handen van IS. Foto: Cees van der Wal

 • Bezoek aan een training

  Bezoek aan een training

 • Dossiers over door IS gepleegde oorlogsmisdaden

  Dossiers over door IS gepleegde oorlogsmisdaden

Verwerking en toekomst

Er komen steeds meer verhalen over de door IS gepleegde oorlogsmisdaden naar buiten. De terreurgroep heeft zich op grote schaal schuldig gemaakt aan vrouwenhandel. Duizenden meisjes en vrouwen zijn op gruwelijke wijze seksueel misbruikt en gebruikt als slaven. HVC biedt getraumatiseerde vrouwen een verwerkingsprogramma aan. Psychologen helpen bij het verwerken van moeilijke gebeurtenissen, bijvoorbeeld door gesprekstherapie en tekenopdrachten. Om iets voor de toekomst op te kunnen bouwen, leren ze hoe ze een eigen naaiatelier of kapsalon kunnen starten. 

Steun dit project

Twee hulpcentra

Voorheen werden de trainingen in geïmproviseerde ruimtes in en om de vluchtelingenkampen gegeven. Sinds 2019 opende HVC een tweetal hulpcentra. Net buiten het vluchtelingenkamp van Ba’adra is een hulpcentrum opgestart. Het tweede hulpcentrum staat in Batnaya. Het dorp is grotendeels verwoest, maar de wederopbouw van huizen komt langzaam op gang. 

In de centra kunnen de vrouwen een naaiopleiding krijgen, maar ook worden opgeleid tot kapster. Na het volgen van deze training worden vrouwen geholpen bij het opstarten van een minionderneming, zodat ze zelf iets kunnen bijverdienen om hun gezin tot steun te zijn. De dagen beginnen met Bijbelstudie, rond het thema ‘vrouwen in de Bijbel’. In Ba’adra nemen ook jezidi vrouwen deel. Vaak komen deze vrouwen voor het eerst in aanraking met het Evangelie. De deelneemsters krijgen een maaltijd en er zijn groepsgesprekken voor het delen van ervaringen. 

Help getraumatiseerde vrouwen hun ervaringen te verwerken en een toekomst op te bouwen

Nog heel wat vrouwen wachten op een kans om deel te nemen. Helpt u met uw bijdrage hen een kans te geven?

Betaalmethode

Selecteer uw bank

Gegevens
Uw gegevens verwerken wij met respect voor uw privacy 

Nieuws over dit project

Blijf betrokken

Het is voor vervolgde christenen een grote bemoediging om te weten dat er vanuit Nederland voor hen wordt gebeden. Mogen we u op de hoogte houden over christenvervolging?