Traumacounseling Irak

Het geweld van IS heeft diepe wonden geslagen in de levens van miljoenen Irakezen. Voor getraumatiseerde vrouwen startte HVC een tweetal hulpcentra.

 • Deze vrouwen zijn bevrijd uit handen van IS. Foto: Cees van der Wal

  Deze vrouwen zijn bevrijd uit handen van IS. Foto: Cees van der Wal

 • Bezoek aan een training

  Bezoek aan een training

 • Dossiers over door IS gepleegde oorlogsmisdaden

  Dossiers over door IS gepleegde oorlogsmisdaden

 • Een deelneemster laat trots het resultaat van de naailessen zien

  Een deelneemster laat trots het resultaat van de naailessen zien

Verwerking en toekomst

De terreurgroep IS heeft zich op grote schaal schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. Duizenden meisjes en vrouwen zijn op gruwelijke wijze seksueel misbruikt en gebruikt als slaven. In twee HVC-hulpcentra werd aan getraumatiseerde vrouwen een verwerkingsprogramma geboden met professionele psychologen. Om een toekomst op te kunnen bouwen, leerden ze hoe ze een eigen naaiatelier of kapsalon kunnen starten. Ze ontvingen een opstartbedrag voor een eigen minionderneming. Veel vrouwen hoorden in de HVC-hulpcentra voor het eerst over het Evangelie. 

Dit project is afgerond. We hebben honderden vrouwen en meisjes kunnen helpen dankzij uw giften. Hartelijk dank! 

Ayat (geeft nu zelf trainingen aan andere vrouwen)

Tijdens de tien en een halve maand gevangenschap heb ik vaak geprobeerd te ontsnappen, maar ook om mezelf van het leven te beroven. Als ik later geen traumahulp had gekregen, had ik misschien alsnog zelfmoord gepleegd." Lees het hele verhaal >

- Ayat (geeft nu zelf trainingen aan andere vrouwen)
 • Eén van de twee HVC hulpcentra

  Eén van de twee HVC hulpcentra

 • Beroepsopleiding voor een eigen naaiatelier

  Beroepsopleiding voor een eigen naaiatelier

 • Kappersopleiding

  Kappersopleiding

 • Tijdens groepsgesprekken delen de vrouwen hun ervaringen

  Tijdens groepsgesprekken delen de vrouwen hun ervaringen

 • Vele tienduizenden mensen leven nog altijd in vluchtelingenkampen. Foto: Cees van der Wal

  Vele tienduizenden mensen leven nog altijd in vluchtelingenkampen. Foto: Cees van der Wal

Professionele hulp

De traumahulp en beroepstrainingen worden gegeven in een tweetal hulpcentra. Eén centrum staat net buiten het vluchtelingenkamp van Ba'adra. Hier nemen veel Jezidi-vrouwen deel aan het hulptraject. Jezidi's zijn een door IS zwaar vervolgd volk. Het tweede HVC hulpcentrum staat in Batnaya. Dit dorp is grotendeels verwoest, maar de wederopbouw van huizen komt langzaam op gang. 

HVC biedt de getraumatiseerde vrouwen een verwerkingsprogramma aan. Professionele psychologen helpen bij het verwerken van de moeilijke gebeurtenissen, bijvoorbeeld door gesprekstherapie en tekenopdrachten. Om iets voor de toekomst op te kunnen bouwen, leren de deelneemsters hoe ze een eigen naaiatelier of een kapsalon kunnen starten. De deelneemsters krijgen een maaltijd en er zijn groepsgesprekken voor het delen van ervaringen. De dagen beginnen met Bijbelstudie. Veel vrouwen komen voor het eerst in aanraking met het Evangelie. 

Het beoogde bedrag is inmiddels opgehaald. Dankzij uw gaven kunnen we nu voorzien in de beoogde hulp. Nogmaals hartelijk dank!

Help vervolgde christenen en steun ze met uw gift

Uw hulp maakt verschil in de situatie van vervolgde christenen!

Betaalmethode

Selecteer uw bank

Gegevens
Uw gegevens verwerken wij met respect voor uw privacy 

Nieuws over dit project

Verhalen over Traumacounseling Irak
Verhaal

Ontsnapt maar getraumatiseerd

“Mijn naam is Ayat en ik ben 21 jaar oud. Ik heb tijdens mijn gevangenschap van tien maanden en twee weken alle mogelijke ellende gezien die een mens kan overkomen.” Ayat (schuilnaam) werd ontvoerd door IS. Nu helpt ze andere vrouwen een nieuwe toekomst op te bouwen. Ze vertelt haar verhaal in één van de twee HVC-hulpcentra in Noord-Irak. Lees dit verhaal

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!