Wederopbouw Irak

In veel Iraakse dorpen is enorme schade ontstaan door de oorlog. Kerken zijn beschadigd, huizen zijn vernield en voorzieningen zoals water en elektra ontbreken. Voor een groot aantal christenen is het onmogelijk om terug te keren naar hun huizen, als er geen hulp wordt geboden.

 • De stad Mosul (het Bijbelse Ninevé) is zwaar gehavend

  De stad Mosul (het Bijbelse Ninevé) is zwaar gehavend

 • Op diverse plekken in Mosul is begonnen aan de wederopbouw

  Op diverse plekken in Mosul is begonnen aan de wederopbouw

 • Langzamerhand keren mensen terug naar de verwoeste stad Mosul

  Langzamerhand keren mensen terug naar de verwoeste stad Mosul

 • Een man keert met al zijn bezittingen op een kar terug naar de kapot geschoten stad Ninevé (Mosul)

  Een man keert met al zijn bezittingen op een kar terug naar de kapot geschoten stad Ninevé (Mosul)

 • Iraakse kinderen verdreven uit hun dorp

  Iraakse kinderen verdreven uit hun dorp

 • Verwoest dorp in Irak

  Verwoest dorp in Irak

 • Mensen proberen hun leven weer op te pakken

  Mensen proberen hun leven weer op te pakken

Terug naar huis

HVC wil helpen met het opknappen van de zwaar beschadigde huizen in gebieden waar nauwelijks hulp geboden wordt door andere organisaties. Gemiddeld zijn de kosten voor het bewoonbaar maken van een woning ca. € 2.000,-. Het werk wordt zoveel mogelijk uitgevoerd door de bewoners zelf. HVC steunt met schoonmaakmiddelen en bouwmaterialen, zoals hout- en stucwerk, verf, sanitair, ramen, deuren en verlichting. Waar mogelijk wordt een basisinrichting met meubilair (tafel, bedden en matrassen) en huisraad (koelkast, gasfornuis, bestek en textiel) gedoneerd.

Steun dit project

Land in puin

Wie door het westen en noorden van Irak rijdt, ziet de sporen van de oorlog. Kapotgeschoten huizen passeren één voor één het blikveld. Complete steden liggen in puin. Verwoest door vliegtuigen van Westerse mogendheden of van de Iraakse luchtmacht zelf. Samen met de vernielingen die de Islamitische Staat (IS) heeft achtergelaten, zijn het stille getuigen van onbeschrijfbaar leed. Mosul, het voormalige Ninevé, was jarenlang de thuisbasis van een groot deel van de christelijke gemeenschap in Irak. Het was enkele jaren geleden een stad met bijna twee miljoen inwoners. Onder hen waren veel christenen. Juist vanuit Mosul maakt IS hun opmars om christenen te vermoorden. Veel bewoners (waaronder bijna alle christenen) vluchten naar de veiligere Koerdische gebieden of naar het buitenland. Inmiddels is de stad bevrijd, maar grote delen ervan liggen nog in puin. De herstelwerkzaamheden zijn nog maar mondjesmaat begonnen. Tussen het puin ligt veel onontplofte munitie. Dat maakt terugkeer naar de stad erg gevaarlijk. Slechts een handjevol christenen is inmiddels teruggekeerd. Andere christenen blijven in de vluchtelingenkampen omdat zij bang zijn voor achtergebleven IS-strijders en -sympathisanten die nog steeds in de stad verblijven. 

Help de wederopbouw van Irak en geef christenen een thuis

Huisvesting is essentieel voor christenen in Irak, zeker als op termijn de vluchtelingenkampen gesloten zullen worden. Zullen we er samen voor zorgen dat christenen in Irak kunnen blijven en terug kunnen gaan naar hun huizen?

Betaalmethode

Selecteer uw bank

Gegevens
Uw gegevens verwerken wij met respect voor uw privacy 

Nieuws over dit project

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!