Blog rechtszaak Asia Bibi (Update)

06-10-2018

- Maandag 08-10-2018, 15:15 uur -

Rechtszaak afgelopen

De rechtszaak in Islamabad is beëindigd. De rechters hebben laten weten hun uitspraak binnenkort te publiceren.

Extremistische groeperingen hebben aangekondigd dat er verschrikkelijke consequenties zullen volgen wanneer Asia Bibi wordt vrijgesproken. Op sociale media wordt opgeroepen om Asia Bibi op te hangen en wordt de sfeer steeds grimmiger.

Alle HVC-betrokkenen hebben de rechtbank veilig verlaten. Met grote spanning en verwachting kijken wij uit naar de uitspraak van de rechters. Die uitspraak kan elk moment volgen, maar dit kan ook enkele dagen duren om de veiligheid van de betrokkenen bij deze zaak te kunnen verhogen.

Blijf op de hoogte
Luister om 17:15 uur naar een interview met HVC-directeur Jan Dirk van Nifterik op Groot Nieuws Radio: www.grootnieuwsradio.nl
Kijk vanavond om 20:30 uur naar het interview met Van Nifterik in het programma Uitgelicht! op Family7: 
www.family7.nl/
 - Maandag 08-10-2018, 13:28 uur -

De rechtszaak is begonnen

Vanmorgen is de rechtszaak zoals gepland van start gegaan. Het is positief nieuws dat de drie rechters allen aanwezig waren. Eindelijk na al die jaren wachten, kan de herbeoordeling van het doodvonnis in behandeling worden genomen.

De advocaat Saif-ul-Malook heeft zijn verdediging van ruim een uur lang uitgesproken. Hij oogde goed voorbereid en werd serieus genomen door de rechters. Hij trekt de getuigenverklaringen van de moslima’s in twijfel en stelt dat niet kan worden vastgesteld dat Asia Bibi daadwerkelijk de profeet heeft beledigd. Het was een ruzie met een harde woordenwisseling, maar van blasfemie is geen sprake, aldus de advocaat. De rechters vroegen meermalen aan de advocaat van de aanklagers om bewijzen. Die waren echter niet overtuigend. 

Het is nu wachten op de uitspraak van de rechters. Onduidelijk is nog of deze vandaag volgt of dat de rechtbank enige tijd neemt voordat ze het vonnis publiceert.

De advocaat laat weten goede hoop te hebben. De HVC-projectleider laat weten: “De sfeer in de rechtbank is redelijk kalm. We zijn slechts met enkelen mensen aanwezig, die het voor Asia Bibi opnemen. Er zijn veel islamitische belangstellenden in de zaal, gedurende de zitting zag je enige teleurstelling in hun gezichten staan”.

Ashiq, de echtgenoot van Asia Bibi, en een van de dochters verblijven op dit moment voor een ontmoeting met andere christenen in het buitenland. Zij konden niet op tijd een vlucht regelen om de rechtszaak in Pakistan bij te wonen. Ze volgen het nieuws op afstand. 

We houden u op de hoogte zodra de rechters zich melden.
 - Maandag 08-10-2018, 06:50 uur -

Voorbereidingen in volle gang

Vandaag, 3.398 dagen nadat Asia Bibi werd gearresteerd, dient haar rechtszaak bij het Pakistaanse Hooggerechtshof. De voorbereidingen zijn in volle gang.

Advocaat Saif-ul-Malook verbleef dit weekend in Islamabad om de laatste voorbereidingen te treffen. De advocaat is zelf moslim, maar besloot toch om de verdediging van Asia Bibi op zich te nemen. “Iedereen heeft mensenrechten, ook christenen. Er zijn geen bewijzen dat de beschuldiging van godslastering juist is. Ik ben er vrij zeker van dat ze zal worden vrijgelaten als de rechtszaak zal plaatsvinden”. De advocaat staat inmiddels zelf op de dodenlijst van de extremistische (islamitische) groeperingen en wordt continue beveiligd. Het is bewonderingswaardig dat hij desondanks heeft besloten om vandaag op de zitting te verschijnen.

Asia Bibi wacht de uitspraak af in haar cel. Om veiligheidsredenen is ze zelf niet aanwezig bij de zitting. Er circuleren berichten dat Bibi lijdt aan beginnende dementie, maar haar woordvoerder laat weten dat dit bericht onjuist is. Natuurlijk trekken ruim negen jaar gevangenschap een wissel op de mentale gezondheid van elke gevangene. Regelmatig tobde de christin afgelopen jaren ook met haar lichamelijke gezondheid. In augustus jl. werd er opnieuw een dokter bij haar geroepen, maar na de daarop volgende behandeling is haar gezondheid op dit moment relatief goed. Afgelopen maanden is er gewerkt aan een vluchtplan, zodat Bibi als ze wordt vrijgesproken, op een veilige manier de gevangenis en Pakistan kan verlaten. HVC is nauw betrokken bij de veiligheid van Asia Bibi, haar familie en haar advocaat. 

Inmiddels hebben ook de Pakistaanse media de zaak opgepakt. In het binnenland ligt de zaak heel gevoelig. Extremistische moslims zijn er op gebrand om Asia Bibi te doden, zeker nadat Mumtaz Qadri in 2016 werd opgehangen. Qadri, de lijfwacht die gouverneur Salman Taseer in 2011 doodde omdat hij het opnam voor Bibi, werd door de overheid met de dood gestraft. Hij is in de ogen van de radicale islam echter een held en zijn dood moet gewroken worden. We vragen u om te bidden voor een rustig verloop en veiligheid voor alle betrokkenen. Massale demonstraties of volksgerichten kunnen funest zijn voor andere christenen en de algemene veiligheid in het land. Bidt u mee?

Een HVC-projectleider is ter plaatse en doet verslag van de rechtszaak. Communicatiemiddelen in de zaal zelf zijn verboden, maar zodra er nieuws te melden is, hopen we u via deze pagina op de hoogte te brengen.
 


- Zaterdag 06-10-2018, 12:53 uur -

Rechtszaak gepland

De rechtszaak van Asia Bibi staat gepland voor a.s. maandag 8 oktober 10:00 uur. Dat heeft de Supreme Court of Pakistan in Islamabad laten weten. Woordvoerders van Asia Bibi en haar advocaat Saif-ul-Malook hebben het bericht bevestigt.

Op 19 juni 2009 werd Asia Bibi gearresteerd, na een woordenwisseling met enkele moslima’s over een beker water. Volgens de vrouwen zou ze hierbij de islamitische profeet Mohammed hebben beledigd. Ze werd aangeklaagd, gearresteerd, door de rechter schuldig bevonden aan godslastering (blasfemie) en ter dood veroordeeld. Uiteindelijk kregen advocaten het in 2015 bij het Hooggerechtshof voor elkaar dat het doodsvonnis werd opgeschort. Sindsdien wacht de christin haar nieuwe rechtszaak af in de gevangenis. Diverse keren werd de zitting aangekondigd, maar steeds uitgesteld of op het laatste moment geannuleerd.

Advocaat Saif-ul-Malook heeft goede hoop dat de zaak er dit keer echt komt. “Ik geloof dat we voldoende kunnen aantonen dat Asia Bibi onschuldig is. Ik hoop dat ze na al die jaren snel de gevangenis kan verlaten”, vertelde de advocaat onlangs aan HVC-medewerkers, die de advocaat een bezoek brachten in Lahore (Pakistan). HVC ondersteunt Asia Bibi al diverse jaren, door bij te dragen aan het levensonderhoud van haar man en kinderen en door te voorzien in de advocaatkosten. 

Asia’s zaak is belangrijk, omdat zij als jurisprudentie kan dienen in andere zaken. Tientallen andere christenen zitten op beschuldiging van godslastering in de gevangenis. Voor hen kan een eventuele uitspraak positief uitpakken. Vanuit alle hoeken van de wereld volgen christenen de zaak met grote belangstelling.

Via deze blog houdt Stichting HVC u maandag op de hoogte van de gebeurtenissen. Bid u mee voor een goede afloop?
Online doneren:
Uw gegevens:
Uw adres:
Ik machtig hierbij Stichting HVC om het opgegeven bedrag van mijn rekening af te schrijven tot wederopzegging.