Afghanistan

Er is geen plek op aarde waar het zo gevaarlijk is voor christenen als in Afghanistan. Sinds de machtsovername door de radicaal islamitische taliban wordt er jacht gemaakt op christenen.

 • Wordt ontdekt dat iemand christen is geworden, dan hangt onherroepelijk de doodstraf boven het hoofd

  Wordt ontdekt dat iemand christen is geworden, dan hangt onherroepelijk de doodstraf boven het hoofd

 • Amerikaanse soldaten in Afghanistan voor de machtsovername in 2021

  Amerikaanse soldaten in Afghanistan voor de machtsovername in 2021

 • Rechten van meisjes en vrouwen worden sinds de machtsovername radicaal ingeperkt

  Rechten van meisjes en vrouwen worden sinds de machtsovername radicaal ingeperkt

 • In het onderwijs aan kinderen en jongeren voert islamitische propaganda nu de boventoon

  In het onderwijs aan kinderen en jongeren voert islamitische propaganda nu de boventoon

Afghanistan Afghanistan

Aantal overgebleven christenen:
enkele duizenden

Afghanistan

Geen plaats voor christenen in Afghanistan

Het leven in Afghanistan was voor christenen altijd al gevaarlijk, ook vóór de machtsovername door de taliban. Vrijwel alle inwoners van Afghanistan zijn moslim, meer dan 99,7 procent. Wie de islam verlaat, begaat een doodzonde. Letterlijk. Familie, buren en dorpsgenoten zullen je opdragen terug te keren naar de islam, of anders jou en je gezin met geweld bestrijden. Iedere invloed die een moslim kan ‘verleiden’ om het islamitische geloof te verlaten, moet volgens de lokale regels bestreden worden. Evangeliseren is levensgevaarlijk. Zelfs wanneer je alleen maar een Bijbel in bezit hebt, beschouwen anderen je alsof je christen bent geworden. En op bekering tot het christendom staat de doodstraf.

In 2021 ging de situatie voor christenen in Afghanistan van kwaad tot erger. Op 15 augustus namen de taliban de hoofdstad Kabul weer in, nadat ze er in 2001 door de Verenigde Staten waren verdreven. Zij openen de jacht op vrijwel alles wat niet-islamitisch is. Vele christenen worden vermoord. Mensen die gelieerd zijn aan het Westen of als tegenstanders worden beschouwd, worden door talibanstrijders gearresteerd en vaak geëxecuteerd.

Onmiddellijk na de komst van de taliban verslechtert de situatie in het land. Er is gebrek aan alles, van voedsel en water tot elektriciteit. Internationale organisaties schatten dat 95 procent van de huishoudens met voedselonzekerheid kampt. De nood is ongekend hoog.

Lees meer over Afghanistan

Veel van de christenen die in Afghanistan wonen zijn eerste-generatie-gelovigen. Oftewel, bekeerlingen vanuit de islam. Wordt hun bekering ontdekt, dan hangt hen onherroepelijk de doodstraf boven het hoofd. Of opname in een psychiatrische tuchtinstelling, om hen te ‘genezen van de mentale problemen’ die tot hun bekering hebben geleid. Velen van de kleine christelijke gemeenschap moeten dan ook hun geloof verbergen.

Na de opmars van de taliban zijn veel netwerken en huiskerken uiteengevallen. Veel leden zijn ondergedoken of gevlucht naar het buitenland. Gelukkig lukt het lokale partners van HVC om langzaamaan weer in contact te komen met christenen in het land. Er worden weer samenwerkingen opgestart. Ook zijn er diverse christenen vanuit omliggende landen die het land weer in durven om broeders en zusters in Afghanistan te bezoeken en de contacten te herstellen. Via deze moedige mensen kan HVC in Afghanistan noodhulp bieden.

Er is behoefte aan voedsel. Medicijnen. Kleding en onderdak, voor wie gevlucht is en alles heeft moeten achterlaten. Maar bovenal is er behoefte aan hoop. Daarom is HVC vastberaden om daar waar mogelijk de noodhulp hand in hand te laten gaan met de verspreiding van het Evangelie.

minder tekst

Help vervolgde christenen in Afghanistan en steun ze met een gift

Doneer

Actueel uit Afghanistan


Projecten in Afghanistan

 • Ondersteuning christenen in Afghanistan
  We ondersteunen tientallen gezinnen die nog in Afghanistan wonen met maandelijkse grote voedselpakketten en met medische hulp. HVC werkt aan plannen om deze gezinnen te helpen richting zelfredzaamheid, zodat ze kunnen overleven zonder voedselsteun van buitenaf.
   
 • Hulp na aardbeving
  Daarnaast biedt HVC hulp na een zware aardbeving in het oosten van Afghanistan in juni 2022. De hulp gaat naar tientallen christelijke gezinnen én via hen ook naar hun getroffen islamitische familieleden. Concrete hulp dat hét verschil maakt in de levens van honderden mensen.
   
 • Bijbelverspreiding
  De verspreiding van Gods Woord - de Bijbel - ligt in Afghanistan momenteel stil. Toch zoekt HVC naar mogelijkheden om Bijbels te verspreiden. HVC is vastberaden om daar waar mogelijk de noodhulp hand in hand te laten gaan met de verspreiding van het Evangelie.
   
 • Ondersteuning gevluchte Afghaanse christenen in omliggende landen
  Ook is HVC er voor gevluchte Afghaanse christenen. Zij zijn halsoverkop gevlucht en verblijven nu zonder geld en spullen in buurlanden van Afghanistan. HVC zorgt voor onderdak en voor voedsel. Voor een aantal gezinnen zoekt HVC middelen om een mini-onderneming te starten. Ze willen graag op eigen benen staan en vragen daarom om riksja's of om basisbenodigdheden voor winkels. 

Wilt u bidden voor Afghaanse christenen en om bescherming voor de mensen die namens HVC hulp verlenen? 

Help vervolgde christenen in Afghanistan en steun ze met uw gift

Betaalmethode

Selecteer uw bank

Gegevens
Uw gegevens verwerken wij met respect voor uw privacy 

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!