China

Na decennia van vreselijke vervolging, kregen christenen in China enkele jaren meer vrijheid. Helaas is deze trend gekeerd. De druk op christenen in China neemt snel toe.

 • Duizenden bevolkingsgroepen in China zijn nog niet bereikt met het Evangelie

  Duizenden bevolkingsgroepen in China zijn nog niet bereikt met het Evangelie

 • Dankzij de nieuwe welvaart zijn grote delen van China zeer modern

  Dankzij de nieuwe welvaart zijn grote delen van China zeer modern

 • De Chinese overheid controleert de burgers steeds meer met behulp van technologie

  De Chinese overheid controleert de burgers steeds meer met behulp van technologie

 • De Chinese Communistische Partij (CCP) ziet het christendom als een bedreiging voor de Chinese traditie en cultuur

  De Chinese Communistische Partij (CCP) ziet het christendom als een bedreiging voor de Chinese traditie en cultuur

China China

toenemende vervolging,
groeiende kerk
 

China

Toenemende christenvervolging

In het grote China zijn de afgelopen decennia miljoenen mensen christen geworden. Schattingen lopen uiteen, maar de kerk in China telt hoe dan ook tientallen miljoenen leden. Op een bevolking van ruim 1,4 miljard mensen zijn christenen daarmee nog steeds een minderheid. Na tientallen jaren van zware vervolging, waarin de ondergrondse kerk hard groeide, brak rond de eeuwwisseling een periode aan van relatief meer vrijheden voor christenen in China.

De afgelopen jaren neemt de vervolging in China echter weer toe. De communistische regering nam in 2018 een godsdienstwet aan die de bewegingsruimte van christenen verder inperkt. Met angst zien Chinese christenen hoe de overheid stapje voor stapje steeds verder gaat. Kruizen moeten van kerken worden verwijderd, kerken worden verwoest, online Bijbels kopen is verboden en de overheid werkt aan een officiële ‘Bijbelvertaling’ die beter past bij de Chinese context, het socialisme en de Chinese traditie.

Lees meer over China

De communistische overheid in China volgt al haar burgers nauwlettend. Internetverkeer wordt geanalyseerd, overal in het land hangen camera’s, men registreert met wie je belt, met wie je omgaat en waar je komt. Christelijke voorgangers worden regelmatig ondervraagd, gearresteerd en (kort) gevangen gehouden. Deze ontwikkelingen baren christenen grote zorgen. Als de overheid één christen op het spoor is en een tijdje volgt, zijn hele kerkgemeenschappen in gevaar. Grote voorzichtigheid is dan ook geboden.

Naast vervolging vanuit de overheid hebben bekeerlingen, vooral met een islamitische achtergrond, in het land ook te maken met sociale vervolging vanuit lokale gemeenschappen en families. In het westen van China, waar veel moslims wonen, is de kerk klein en kwetsbaar.

minder tekst

Help vervolgde christenen in China en steun ze met een gift

Doneer

Actueel uit China


Projecten in China

Verhalen uit China
Verhaal

Kinderverhaal: Het geheime boek

‘Ging het goed op school?’ Zuko knikt. ‘Ja hoor. We hebben nieuwe sommen geleerd. En de juf vertelde ons vandaag ook over een nieuwe godsdienstwet of zo. Maar dat begreep ik niet zo goed.’ Mam is even stil. Het lijkt wel of ze ineens een beetje verdrietig kijkt. ‘Wat is er mam?’ vraagt Zuko bezorgd... Lees dit verhaal

Help vervolgde christenen in China en steun ze met uw gift

Betaalmethode

Selecteer uw bank

Gegevens
Uw gegevens verwerken wij met respect voor uw privacy 

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!