Bangladesh

Christenen in Bangladesh hebben als minderheid te maken met geweld, discriminatie en armoede. In de Rohingya vluchtelingenkampen leeft een kwetsbare groep gelovigen onder grote dreiging. 

  • Dit Rohingya jongetje groeit op in het vluchtelingenkamp

    Dit Rohingya jongetje groeit op in het vluchtelingenkamp

  • Meer dan één miljoen mensen zitten opeengepakt in het vluchtelingenkamp

    Meer dan één miljoen mensen zitten opeengepakt in het vluchtelingenkamp

Bangladesh Bangladesh

Meer dan één miljoen
Rohingya vluchtelingen

Bangladesh

Kleine christelijke gemeenschap in Bangladesh

Christenen vormen een kleine minderheid in dit dichtbevolkte land. Van de ruim honderdzestigmiljoen Bengalen behoort minder dan één procent tot het christendom. De overgrote meerderheid van de inwoners is islamitisch. Bangladesh is volgens de grondwet een seculier land, maar in de praktijk functioneert het als een islamitisch land. Christenen in Bangladesh hebben te maken met geweld, discriminatie en armoede.

In het zuidelijkste puntje van Bangladesh, op de grens met Myanmar leeft een kleine christelijke gemeenschap in de vluchtelingenkampen van de Rohingya. Deze kwetsbare groep gelovigen is de afgelopen jaren herhaaldelijk bedreigd en wordt voortdurend in de gaten gehouden. Een grote aanval, waarbij gewonden en een dode vielen, heeft bij de christenen onder de Rohingya veel angst veroorzaakt.

Lees meer over Bangladesh

Christenen in Bangladesh kunnen weliswaar in vrijheid samenkomen, maar ervaren sociale vervolging. Met name op het platteland. Geweld, bedreigingen, verstoting uit familie of lokale gemeenschappen en sociaal isolement vallen hen ten deel. En als gevolg van dit alles: armoede. Dit geldt in het bijzonder voor bekeerlingen met een islamitische achtergrond.

De Rohingya is een orthodox islamitische bevolkingsgroep van enkele miljoenen mensen. Het grootste deel leeft in Myanmar, waar ze grof geweld, moorden, uitbuiting en verkrachtingen te verduren krijgen. Vanwege het geweld zijn al meer dan een miljoen Rohingya gevlucht naar buurland Bangladesh. Daar worden ze ondergebracht in vluchtelingenkampen, maar niemand weet voor hoe lang. Een aantal Bengalese evangelisten, die zelf ook een moslimachtergrond hebben, is onder de gevluchte Rohingya gaan evangeliseren. De Heere God zegende dit werk. De bekeerlingen gingen vervolgens zelf evangeliseren onder hun volksgenoten. Zij verspreiden hoop in de uitzichtloze situatie van de Rohingya.

minder tekst

Help vervolgde christenen in Bangladesh en steun ze met een gift

Doneer

Actueel uit Bangladesh


Projecten in Bangladesh

Verhalen uit Bangladesh
Verhaal

Dominee Mabud: 'Ik wilde christenen de stad uit slaan'

Mabud, nu dominee, groeide op in een islamitisch gezin. Hij was een fanatieke moslim: “Toen ik twintig was, hoorde ik van een vriend dat er christenen in onze stad waren. Ik besloot deze christenen op te zoeken en hen de stad uit te slaan.” Dominee Mabud kwam in 2018 voor de HVC Regiotour speciaal uit Bangladesh naar Nederland en vertelde zijn indrukwekkende verhaal. Lees dit verhaal

Verhalen uit Bangladesh
Verhaal

Een dag uit het leven van evangelist Mahumudullah

Het is half vijf ’s ochtends in het Rohingya vluchtelingenkamp. Bijna iedereen slaapt nog, maar evangelist Mahumudullah (wat betekent: ‘dienaar van God’) staat al naast zijn slaapmat. Hij pakt zijn Bijbel en gaat op de grond zitten. In zijn hutje van hout, bamboe en dekzeil, slaat Mahumudullah zijn Bijbel open en begint te lezen. Hij is één van de weinige Rohingya die dit kunnen. Hij bidt tot zijn Heere en God om een zegen voor vandaag. Lees dit verhaal

Verhalen uit Bangladesh
Verhaal

Kinderverhaal: Maak kennis met... Shahena Khatun

"Hoi, ik ben Shahena Khatun. Ik ben een meisje van 8 jaar oud. Ik woon in een vluchtelingenkamp. Het heet Kutopalang en ligt in Bangladesh. Ik heb een vader en een moeder, drie broers en drie zussen. Mijn ouders zijn al 10 jaar geleden in dit vluchtelingenkamp gekomen. Ik ben dus hier geboren." Lees dit verhaal

Help vervolgde christenen in Bangladesh en steun ze met uw gift

Betaalmethode

Selecteer uw bank

Gegevens
Uw gegevens verwerken wij met respect voor uw privacy 

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!