Irak

Grote delen van Noord-Irak liggen in puin na decennia van oorlog en geweld. Vele christenen zijn verdreven of vermoord. Ook vandaag nog bedreigt het IS-gedachtengoed de kleine en kwetsbare kerk van Irak.

 • Grote delen van Irak zijn zwaar beschadigd door jarenlange oorlog. Foto: Cees van der Wal

  Grote delen van Irak zijn zwaar beschadigd door jarenlange oorlog. Foto: Cees van der Wal

 • Deze touwen zijn vastgebonden aan het raam van een kapotgeschoten kerk. Ze werden door IS gebruikt om christenen op te hangen.

  Deze touwen zijn vastgebonden aan het raam van een kapotgeschoten kerk. Ze werden door IS gebruikt om christenen op te hangen.

 • De stad Mosul (het Bijbelse Ninevé) is zwaar gehavend

  De stad Mosul (het Bijbelse Ninevé) is zwaar gehavend

 • Vele tienduizenden mensen leven nog altijd in vluchtelingenkampen. Foto: Cees van der Wal

  Vele tienduizenden mensen leven nog altijd in vluchtelingenkampen. Foto: Cees van der Wal

 • Langzamerhand keren mensen terug naar de verwoeste stad Mosul

  Langzamerhand keren mensen terug naar de verwoeste stad Mosul

 • Het leven in de vluchtelingenkampen is zwaar. Foto: Cees van der Wal

  Het leven in de vluchtelingenkampen is zwaar. Foto: Cees van der Wal

Irak Irak

1,3 miljoen
verdwenen christenen

Irak

Oorlog na oorlog

Als Saddam Hoessein in 2003 door de Verenigde Staten en haar bondgenoten wordt verdreven, telt Irak ruim anderhalf miljoen christenen. Na het verdrijven van Saddam wordt de situatie voor christenen echter al snel slechter. Radicale islamitische groeperingen als Al Qaeda en later IS (Islamitische Staat) winnen aan invloed. In 2014 roept Islamitische Staat (IS) het kalifaat uit in grote delen van Irak en Syrië. Tijdens de opmars van vooral IS wordt veel verwoest dat verbonden is aan het christendom. Christenen krijgen drie opties: bekeren tot de islam, hoge belastingen betalen of de dood. Honderdduizenden christenen vluchten naar veiligere gebieden.

Volgens sommige schattingen telt Irak vandaag de dag nog maar 200.000 christenen. In een tijdsbestek van nog geen twintig jaar is een groot deel van de christenen uit Irak verdwenen.​ Veel christenen leven nu in de relatief veilige Koerdische gebieden in Irak. De christenen die zijn achtergebleven in de overige delen van Irak hebben echter ook vandaag de dag nog steeds te maken met veel tegenstand.

Lees meer over Irak

In 2017 werd IS verdreven uit Irak. Christenen in Irak die terug willen keren naar dorpen en steden waaruit zij zijn gevlucht voor IS, krijgen daar echter nog steeds te maken met achterstelling en discriminatie. Ze worden behandeld als tweederangs burgers. In Irak leven nog steeds veel IS-sympathisanten en (oud-)strijders van deze terreurorganisatie. Christenen zijn bang dat het geweld elk moment weer kan oplaaien.

Moslims die zich bekeren tot het christendom lopen in Irak groot gevaar. Radicale islamitische denkbeelden leven onder grote delen van de bevolking, die soms het heft in eigen hand nemen. Ook vanuit familie en andere gemeenschappen worden deze bekeerlingen (met de dood) bedreigd.

Onderwijl liggen grote delen van het land nog in puin. Aan de opbouw van de miljoenenstad Mosul (het oude Ninevé) is bijvoorbeeld nog nauwelijks begonnen. Miljoenen Irakezen, onder wie vele christenen, zijn dan ook nog niet teruggekeerd naar hun huizen en leven in vluchtelingenkampen in Irak of in andere landen.

 

minder tekst

Help vervolgde christenen in Irak en steun ze met een gift

Doneer

Actueel uit Irak


Projecten in Irak

Verhalen uit Irak
Verhaal

Ontsnapt maar getraumatiseerd

“Mijn naam is Ayat en ik ben 21 jaar oud. Ik heb tijdens mijn gevangenschap van tien maanden en twee weken alle mogelijke ellende gezien die een mens kan overkomen.” Ayat (schuilnaam) werd ontvoerd door IS. Nu helpt ze andere vrouwen een nieuwe toekomst op te bouwen. Ze vertelt haar verhaal in één van de twee HVC-hulpcentra in Noord-Irak. Lees dit verhaal

Verhalen uit Irak
Verhaal

Kinderverhaal: Mijn hulp is van de Heere

‘We moeten gaan, nu!’ Rasil heeft zijn vader niet vaak in paniek gezien. Hij trekt Rasil hardhandig mee. ‘Maar de dieren,’ roept Rasil, ‘ze hebben nog geen eten gehad! Wanneer komen we terug?’ Vader geeft geen antwoord.
Nu gaat verhaal verder, jaren nadat Rasil is gevlucht. Lees dit verhaal

Help vervolgde christenen in Irak en steun ze met uw gift

Sta klaar voor de christenen in het door oorlog geteisterde Irak. Uw gift stelt ons in staat om praktische en geestelijke hulp te bieden aan de getroffenen. Ieder bedrag is welkom!

Betaalmethode

Selecteer uw bank

Gegevens
Uw gegevens verwerken wij met respect voor uw privacy 

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!